4 MILLES FEMENINES XTERRA

Cristina González: 'Per a una dona, començar en un grup femení és més fàcil'

Cristina González és l'entrenadora de les noies de l'associació Xterra

L'associació organitza la primera cursa femenina de Vilanova aquest diumenge 22

M.O. Cristina González, abans de la reunió amb els voluntaris de la cursa

M.O. Cristina González, abans de la reunió amb els voluntaris de la cursa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest diumenge 22 de setembre a les 10 del matí Vilanova i la Geltrú acull la primera edició de les 4 millesfemenines Xterra. Una cursa femenina impulsada per la secció femenina de l'associació Xterra, que vol enfatitzar en la importància que l'esport femení està adquirint cada cop més. Pocs dies abans de tancar inscripcions, la cursa ja té 200 inscrites. Entrevistem Cristina González, entrenadora i coordinadora del grup de noies Xterra.

-Per què una cursa exclusivament femenina?
-Volíem donar més rellevància al paper de la dona a l'esport. Dins de l'associació Xterra, a principis d'any vam crear la secció femenina. Som un grup d'entrenament exclusivament femení, que fem entrenament programat entre setmana i sortides més enfocades al lleure al cap de setmana. Que una dona que no ha fet mai esport comenci a córrer és més fàcil quan entrena amb un grup femení. Quan vaig començar, que sorties amb grups amb molts nois, molts cops et quedaves l'última i t'havien d'esperar... No vols que t'esperin, et sents una mica malament i hi ha el perill que ho acabis deixant...

-Com s'integra al grup una corredora novella?
-La dona cada cop s'està introduint més al món de l'esport. Això s'està veient d'una manera molt clara al món del córrer. Les que comencen amb nosaltres, se n'adonen que les comprenem. Que al principi a tothom li costa arribar el nivell de la majoria del grup, però li donem la confiança que necessita perquè continuï. I gairebé sempre ho aconseguim. Jo, com a entrenadora, sóc la que espera sempre les que es puguin despenjar del grup, perquè així totes puguin córrer al ritme que se sentin més còmodes. Quan cal, tiro enrere perquè ningú no es senti sola. Nosaltres volem que totes les dones puguin fer esport. I que ho gaudeixin. Per a una dona que vol començar, fer-ho a un grup femení és molt més fàcil. A partir d'aquí, quan vam consolidar el  grup va sorgir la idea d'organitzar una cursa femenina.

-Quantes sou al grup d'entrenament?
-Actualment al grup sortim regularment unes 15 noies. Però després hi ha altres noies que també s'apunten més esporàdicament els caps de setmana que poden.

-A Xterra sou atletes federades?
-Xterra és una associació esportiva i de lleure. A partir d'aquí, cada corredora pot estar federada si ho desitja o no. No és un requisit.

-En total, homes i dones, quanta gent engloba l'associació?
-Aproximadament, som una vuitantena de persones.

-Vivim un boom del running. La xifra de dones creix fins i tot de manera exponencial?
-Sí. Abans sorties a córrer pel passeig i et trobaves una o dues dones com a molt. Ara, el percentatge  d'homes i dones està al voltant del cinquanta per cent.

-A les curses, però, el percentatge encara es manté lluny d'aquest cinquanta...
-Sí. A les curses encara es manté un percentatge molt alt de corredors masculins. Per això hem impulsat una cursa exclusivament femenina: per remarcar que li donem molt valor i que menys gens es faci enrere. De totes formes, hi ha estadístiques sobre el tant per cent de dones que han corregut la Marató de Barcelona, any rere any, i l'augment és destacadíssim. De pràcticament no haver-n'hi cap s'està passant a unes xifres cada cop més respectables. Al principi, només hi corrien les que s'hi dedicaven professionalment. De fet, al principi les maratons eren una prova exclusivament masculina.

-Com serà la cursa que prepareu? Per a qui està pensada?
-És una cursa pensada perquè totes les dones hi puguin participar. Des d'una nena de 12 anys a una senyora de 65. Té la seva competitivitat, però vol ser inclusiva. La idea de Xterra és que tothom pugui fer esport. La distància són 4 milles i escaig. En total són uns 6 quilòmetres amb 80 metres de trajecte. La cursa és totalment urbana. Surt de la plaça de les Casernes, passa per la plaça de les Neus, la Rambla, el Passeig de Ribes Roges, la platja i torna a pujar. És un circuit circular que dóna la volta gairebé a tot Vilanova i passa pels llocs més vistosos. Serà el diumenge 22 de setembre, la cursa començarà a les deu del matí, però hi haurà activitats paral·leles.

-De quin tipus?
-Abans de la sortida tindrem un petit concert de Why Josephine; un grup de Vilafranca que el sentireu si si entreu al web de la cursa. A més, durant la cursa hi haurà activitats infantils a partir de cinc anys. Serà una activitat d'iniciació a l'esport. Quan el meu fill m'acompanya a una cursa, sé que s'avorreix com una ostra. D'aquesta manera, els volem oferir la possibilitat de passar-ho bé. Tot seguit també hi haurà una classes d'estiraments, una sessió d'aeròbic i una mica de música. A més, hi ha una altra sorpresa que no puc desvetllar.

-La cursa destinarà tots els beneficis a una causa benèfic...
-No és una cursa massa cara. Hem ajustat molt el preu. Però sí que volem que tots els beneficis que tinguem vagin cap a l'entitat La Frontissa. El que recaptem, poc o molt, anirà projecte Viure la teva ciutat, que té com a objectiu treballar per l'alfabetització de dones en risc d'exclusió social.

-Hi ha molta gent que mai no ha fet esport. Costa provar-ho, i quan es fa gairebé sempre enganxa...
-Ens trobem amb molta gent que córrer no li agradava gens i ara no sap viure sense fer-ho. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!



SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local