CNV. Campionat de Catalunya de Creuers
Meritxell Bayarri |
Vilanova i la Geltrú
28-10-2014 12:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Dissabte, dotze del migdia. Vent de garbí de cinc nusos i mar plana. A milla i mitja del port de Vilanova L’Immens, l’Estupendu i quaranta-set velers més esperen el senyal de sortida del Campionat de Catalunya de Creuers. Aquest torneig té com a objectiu premiar les millors tripulacions amateurs del litoral català. 357 participants han donat el màxim de si mateixos aquest cap de setmana per intentar guanyar. En total, han estat dues jornades plenes de proves i aprenentatges. Un resultat que l’organització del Club Nàutic Vilanova (C.N.V) qualifica amb molt bona nota. I és que ja se sap, perquè una regata tingui èxit cal preparar-la des de diferents vessants, tant esportius com organitzatius.
Deixar a punt el Campionat
Això és el que ha estat fent el C.N.V durant quatre mesos al costat de la Federació Catalana de Vela. Organitzar un torneig de creuers requereix molta planificació i bé que ho saben els del club perquè aquest any també han celebrat dos Campionats de Creuers d’Altura, una Copa Catalana de la zona Sud i altres competicions de vela lleugera. El president del Club Nàutic, Joan Cabrero, considera que aquesta experiència ha influït a l’hora d’escollir l’associació vilanovina com a organitzadora del Campionat de Catalunya de Creuers.
De cara a l’any que ve, el port esportiu tornarà a ser l’amfitrió d’aquest torneig. “Organitzar el Campionat comporta unes despeses que des del Club podem assumir. Després de presentar la sol•licitud ha estat la Federació qui ens ha escollit altre cop”, afirma Cabrero. La situació estratègica de la ciutat al centre del litoral català ha estat un altre dels factors que també s’han tingut en compte, perquè permet que vinguin embarcacions de tot arreu.
Pràctica de l’esport
Els participants del Campionat s’han d’entrenar bé si volen guanyar, per aquest motiu intenten estar contínuament al mar. A més, com que els velers de creuer són més grans que els de vela lleugera, se solen tripular amb més d’una persona. El treball en equip es converteix doncs, en un aspecte important a treballar, sobretot en les maniobres. “Cada cap de setmana sortim a navegar i cada quinze dies intentem participar en una regata —explica Miquel Montserrat, armador de l’embarcació Petrouchka II— a part d’això també ens preparem físicament”.
Lluís Blanchar, patró del vaixell Comet@ Varador 2000 també valora el fet de competir en campionats com una manera d’agafar experiència: “Hem quedat subcampions de la Copa del Rei a Palma de Mallorca i no ens queixem de la temporada que hem fet, tenint en compte que som amateurs i a vegades competim amb tripulacions professionals”. Segons Blanchar, tot plegat suposa un valor afegit, ja que demostra que amb una bona preparació es poden aconseguir bons resultats.
Preparació i regates
Fins al mateix dissabte al matí el Comitè d’Àrbitres no va acabar de decidir quin seria el camp de regates. Tot depèn de la velocitat del vent i l’estat del mar. En aquesta primera jornada el vent no va ser de gaire intensitat. Les proves van començar amb 5 nusos, el mínim per poder navegar, però després es van haver d’anul•lar per manca de vent. Diumenge en canvi, els tripulants van poder gaudir més de la competició perquè la intensitat del vent va arribar fins als 8 nusos.
Pel que fa a les embarcacions, es van dividir en cinc categories i cadascuna va poder fer entre dues i quatre proves. Aquestes consistien en dos recorreguts, un de circular i un altre de barlovent-sotavent l’objectiu del qual era anar d’un cantó a un altre amb el mínim de temps possible. Al final del campionat les puntuacions es van calcular combinant el temps real i el temps compensat, que és el resultat de la suma de diferents variables com l’altura o el pes.
A part d’aquestes consideracions, el director esportiu del C.N.V, Carles Valero, explica que per guanyar una regata les tripulacions han de tenir en compte altres factors. Per exemple, abans de començar han d’haver pensat una estratègia i un cop al mar, tot l’equip s’ha de coordinar molt bé. “Fer una bona sortida i ser àgil en les maniobres també és molt important”, afirma Valero.
Cloenda
El Campionat de Creuers de Catalunya 2014 ha comptat amb diferents tipus de preparació. Des de la que han fet des del Club Nàutic, passant per la preparació dels esportistes i acabant per l’organització del mateix cap de setmana.
Per acabar, diumenge a les sis de la tarda es va fer l’entrega de trofeus als guanyadors de cada categoria, que van ser: l’equip Paraná de Port Ginesta en la categoria ORC E, l’equip Petrouchka II del C.N.Vilanova en la categoria ORC 4, l’equip Springbok Tres del C.N.El Masnou en la categoria ORC 3, l’equip Desafino en la categoria ORC 2 i l’equip Mataró Marina Barcelona del R.C.N.Barcelona en la categoria ORC 0-1. L’entrega de premis va anar càrrec de Glòria Garcia, 2a Tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Vilanova, Xavier Torres, President de la Federació Catalana de Vela, i Joan Cabrero, President del C.N.Vilanova.
CLASSIFICACIÓ DEL CAMPIONAT DE CATALUNYA DE CREUERS 2014
ORC E
1r Paraná de Port Ginesta
2n Falco del C.N.Vilanova
3r Somnium del C.N.Sant Carles de la Ràpita
ORC 4
1r Petrouchka II del C.N.Vilanova
2n Vegarés Dos del C.M.Port Ginesta
3r Neo del C.N.Vilanova
ORC 3
1r Springbok Tres del C.N.El Masnou
2n KH7 del C.N.Betulo
3r Limit Proanautic del C.V.Badalona
ORC 2
1r Desafino
2n Comet@ Varador 2000 del C.N.Arenys de Mar
3r Modark del C.N.Port de la Selva
ORC 0-1
1r Mataró Marina Barcelona del R.C.N.Barcelona
2n Tackvelas-antal del R.C.N.Barcelona
3r R-Motion del R.C.N.Barcelona
TROFEU PER EQUIPS: Varador 2000
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!