L'exgimnasta olímpica i supervivent d'abusos sexuals Gloria Viseras en la jornada formativa de la Fundació Vicki Bernadet. ACN
ACN/ Laura Fíguls |
Barcelona
25-02-2016 23:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
"La primera conseqüència de l'abús va ser que em vaig començar a lesionar, totes les parts del cos i totes a la vegada. El meu cos va començar a trencar-se per totes bandes". Aquest ha estat part del relat de l'exgimnsta olímpica Gloria Viseras a la jornada formativa de la Fundació Vicki Bernadet. Viseras, que s'ha presentat com a supervivent d'abusos sexuals, va començar "un procés de revelació" fa uns anys i va denunciar haver patir abusos de forma continuada de l'exseleccionador estatal Jesús Carballo. Viseras ha destacat com l'esport d'alt nivell va suposar "un control absolut de la seva vida" i com l'entrenador li va ensenyar a obeir totes les demandes sense queixa: "La meva infància va deixar de ser infància i de ser meva". Viseras demana que, quan es parla de violència en l'esport, més enllà de mirar els aficionats a les grades, ens fixem també en el que passa a les pistes, els terrenys de joc i els gimnasos.
Gloria Viseras no havia parlat mai en públic de les conseqüències dels abusos sexuals que va patir en la infància per part del seu entrenador i ha subratllat a l'inici de la intervenció el que suposava aquest canvi de perspectiva: "Parlar del després és posar el focus sobre meu". Durant molts anys, va creure que els abusos serien el seu secret tota la vida. No explicar-ho va significar no rebre tractament i els abusos també van anar associats a problemes de salut al llarg dels anys. Parlar-ne, li va permetre posar la vida en context.
Viseras ha explicat com l'entrenador li controlava la vida dins i fora del gimnàs i com va passar a ser l'adult de referència. Tot i que va començar a lesionar-se, no la deixava interrompre els entrenaments perquè significava perdre aquest control. "El meu entrenador em va ensenyar que per tenir èxit i ser bona persona era necessari obeir, suportar dolor i sacrificar-se. T'ensenyen a ser bona fins que t'anul·len la personalitat", ha expressat Viseras, que ha continuat: "Si et demanen que facis un doble mortal amb un turmell trencat i no ho qüestiones, tampoc ho fas quan et diuen que t'obris de cames per a ell".
També ha parlat de la confusió. Les lesions eren dolentes d'una banda, perquè no podia competir, però també eren la manera de passar de ser l'"elegida" a formar part del "grup d'empestades" i això significava "menys abusos". El conflicte de ser l'elegida o de les empestades l'assaltava. Viseras va començar a arrancar-se els cabells i a no curar-se les ferides perquè se li infectessin. Era una manera de controlar el dolor. Va esforçar-se a no pensar i a no sentir, com un robot, i la infància es va convertir en un món tan especial que quasi no era infància i no era seva, com si fos la vida d'una altra persona.
Els problemes de salut van continuar amb malsons i migranyes constants i trastorns alimentaris. Fins i tot problemes dentals. El dentista li va demanar dues coses: si era bulímica i si havia patit abusos. "De cop, els meus dos grans secrets descoberts. Vaig sortir plorant d'allà", ha recordat. Aquesta supervivent dels abusos sexuals va deixar de vomitar el dia que li van confirmar que estava embarassada del primer fill. "Sempre dic que els fills m'han salvat la vida".
"I un dia dius prou i deixes que surti la ràbia i el dolor i et permets plorar"
"Arriba el dia en què vols sanar i dius prou de ser perfecta i de patir. Comences a parlar i a verbalitzar i t'adones de moltes coses. Permets que surti la ràbia, el dolor; et permets plorar i decideixes curar-te del que et va fer l'home en què confiaves cegament". Així ha relatat l'inici del procés de revelació.
Quan va denunciar els abusos, "l'abusador i el seu entorn van començar una campanya de desprestigi, aquesta és una altra conseqüència. Però cada petit insult em feia més forta i construïa un escut protector". La relació d'abús i de poder començava a trencar-se.
Viseras anima totes les persones que hagin patit abusos a verbalitzar-los i a buscar ajuda, perquè, d'aquest procés de revelació, en fa un balanç "molt positiu". Però deixa clar que cadascú tria si explicar els abusos i quan fer-ho. També ha puntualitzat que els abusos sexuals en la infància no són aïllats i que es produeixen perquè abans s'han produït altres relacions abusives.
Escoltar els infants i informar-los
Ara, lluita per afavorir entorns perquè els infants puguin practicar esport sense cap tipus de violència. Perquè la violència en l'esport transcendeix les grades i radica també en les pistes de joc. "En l'esport d'alt rendiment, continuen havent relacions molt desiguals, no només entre els infants i l'entrenador, sinó també entre esportistes", ha denunciat. I ha demanat escoltar els nens i nenes i informar-los com la millor manera per prevenir els abusos.
Unes jornades amb prop de 300 professionals
La novena jornada de formació de la Fundació Vicki Bernadet ha omplert de gom a gom aquest dijous l'auditori de l'Espai Francesca Bonnemaison, amb aforament d'unes 270 persones. Les jornades formatives de la fundació tenen com a objectiu oferir una "visió global i integral" per als professionals i enguany han tingut una alta demanda, intensificada en els darrers dies, quan s'han conegut els abusos sexuals als Maristes Sants-Les Corts. Ara bé, la presidenta de la fundació, Vicki Bernadet, ha apuntat a l'ACN que les agressions denunciades en els últims dies poden haver estat un punt de "motivació" per formar-se, però ha defensat que els professionals tenen cada vegada mes interès a estar preparats en aquest camp.
La fundació Vicki Bernadet crida a l'esperança
En la seva novena edició, la jornada formativa ha abordat els abusos des de la perspectiva de la salut i ha volgut comptar amb el relat de persones que n'han patit per donar també un missatge positiu. "Si bé amb molt de treball, esforç i necessitat de professionals, al final la majoria se'n surt", ha afirmat a l'ACN Bernadet, que ha clausurat la jornada amb un missatge clar: "Continuem intentant canviar les coses, perquè ho aconseguirem".
Les jornades exploren des dels problemes de salut mental fins als dolors físics
En les jornades, s'han explorat els problemes de salut dels abusos sexuals infantils. Dificultats en les relacions de parella, la por al retrobament amb l'agressor o les inquietuds davant la paternitat o la maternitat són algunes de les demandes més freqüents en l'atenció psicològica de persones que han patit abusos sexuals en la infància. "Quan es plantegen ser pares o mares, alguns temen que els abusos es repeteixin amb el fill o es pregunten si seran sobreprotectors", explicava la psicòloga del Centre Terapèutic de la Fundació Vicki Bernadet Núria Grau a l'inici de la jornada. També s'han tractat les addicions com a conseqüència dels abusos, els trastorns alimentaris i els quadres de dolor físic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!