El Vilanova Formula Team torna a la competició. UPC
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
01-08-2021 18:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els equips de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) EcoRacing, BCN eMotorsport, e-Tech Racing, Dynamics UPC i Vilanova Formula Team competeixen amb els respectius monoplaces en diferents circuits europeus en el marc de la Formula Student 2021. Aquest juliol també s'ha reprès la MotoStudent, el campionat internacional de motocicletes universitàries, en què han participat els equips ePowered RACING, E3-Team, Motospirit UPC, e-Ride ETSEIB i SYNERGY Racing Team.
La Formula Student representa el cim de la competició automobilística d’estudiants d’enginyeria de tot el món. Se celebra anualment a països com els Estats Units, Austràlia, Japó, Regne Unit, Itàlia, Hongria, Alemanya, Àustria o Espanya, i està organitzada per la Fédération Internationale des Sociétés d’Ingénieurs des Techniques de l’Automobile (FISITA), amb l’objectiu de promoure l’excel·lència i la innovació en el camp de l’enginyeria de l’automoció. La UPC és una de les universitats a Espanya que participa amb més equips i més prototips.
En els diferents circuits que acullen l’esdeveniment, cada any hi participen al voltant d’un centenar d’equips formats per estudiants que dissenyen, construeixen, desenvolupen i competeixen amb un vehicle monoplaça. Les proves són avaluades per un conjunt d’experts en automoció, que tenen en compte els aspectes tècnics del projecte, així com el disseny i la comercialització del vehicle. També es posa a prova el rendiment i el comportament del vehicle a la pista, tenint en compte aspectes com la seva capacitat de maniobrabilitat, l’adherència lateral, l’acceleració i l’eficiència del monoplaça.
El Vilanova Formula Team, equip de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), ha tornat aquest estiu a la competició amb el NOVA 6. L'evolució que representa el nou vehicle, que pertany ja a la sisena generació de bòlids de l’equip, es basa en el canvi de motor i en la fabricació de la carrosseria de fibra de carboni. Així doncs, s'han hagut d’adoptar modificacions radicals per completar la dinàmica estructural del vehicle. El NOVA 6 presenta un paquet aerodinàmic completament renovat per buscar l’eficiència i millorar resultats dins de les diferents proves de la competició. Enguany, el Vilanova Formula Team competirà al Circuit de Barcelona-Catalunya.
Les motos també escalfen motors
D’altra banda, l’estudiantat de la UPC també participa a la MotoStudent, la competició internacional que repta els equips universitaris a dissenyar, fabricar i desenvolupar un prototip de motocicleta de competició. El treball desenvolupat pels equips és avaluat per un comitè format per especialistes de diferents àrees del sector. S’analitzen tant el disseny de la motocicleta, la conceptualització, el prototip i el nivell d’innovació, com el pla de negoci i la presentació de la moto.
Cinc equips de la UPC han participat a la competició, que ha tingut lloc del 15 al 18 de juliol al Motorland Aragó. En la modalitat de motocicletes de combustió, l'equip SYNERGY Racing Team, de l'EPSEM, hi ha pres part amb el seu prototip SRT-01, amb la qual han assolit la posició 21 de 37. Els sis estudiants que formen l'equip ja pensen en el proper prototip, SRT-02.
L’ePowered RACING, de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), ha participat a la categoria MotoStudent Electric amb l’ePR02, una moto totalment elèctrica. Aquest és el tercer prototip que construeix l’equip de l’EEBE i, en aquesta cursa, ha estat el primer equip català, d'un total de 50 equips d'arreu del món, i ha finalitzat en novena posició en la classificació general de la categoria elèctrica. Entre les innovacions de la moto, s’han introduït sensors que mesuren paràmetres com la velocitat i la temperatura dels pneumàtics, millores que pretenen augmentar el rendiment del vehicle. També s’ha dissenyat una granota de conducció per a la pilot que permet controlar les seves constants vitals durant la conducció i millorar, així, la seguretat.
L'equip Vilanova E3-Team, de l’EPSEVG, ha presentat un prototip funcional de motocicleta elèctrica i ha estat un dels pocs equips que ha pogut participar a les proves dinàmiques que han tingut lloc a Motorland Aragó. Amb aquest model de moto, el grup aspira a millorar el crono en els pròxims mesos.
Els equips e-Ride, de l'ETSEIB –que va quedar en setena posició a la fase MS1 o projecte del prototip– i Motospirit UPC, de l'ESEIAAT, també han participat al MotoStudent, en la categoria de moto elèctrica, al circuit aragonès.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!