Eix
Francesc Murgadas / AMIC |
Les Cabanyes
15-03-2023 06:28
No és una feina fàcil. Sobretot tenint en compte que el darrer Reglament, de l'any 2011, fixa que l'alçària mínima de la x minúscula ha de ser d'1,2 mil·límetres, i que pot reduir-se a 0,9 mm si la superfície de l'envàs és menor de 80 cm². I si algú creu que els fabricants pensen en els compradors, li donaré la raó. Només cal que compari la mida de la lletra d'allò que és informació obligatòria amb la d'aquelles frases que són publicitat i que, a diferència de l'anterior, estan a la cara de l'envàs. Evident, no? Pensen en ell per allò que els convé destacar.
Perquè, a més, aquesta lletra quasi microscòpica acostuma a anar impresa en negre damunt una superfície transparent que no contrasta gens i, per tant, dificulta encara més la lectura. Una suma de despropòsits que justifica que el 50% dels consumidors, segons una enquesta recent, no llegeixi les etiquetes. Pel que he apuntat, però també perquè el llenguatge i la terminologia els són incomprensibles.
Però, i l'altre 50%, què llegeix? Curiosament, l'enquesta ha descobert diferències significatives segons l'edat. Els majors de 60 anys dirigeixen la seva curiositat cap a la data de caducitat i l'origen del producte, mentre els més joves de 40 anys revisen sobretot els valors nutricionals a la recerca de beneficis pel seu organisme. En últim lloc, la que podríem anomenar "segona edat", situada entre els 40 i els 60, es concentren en les instruccions de cuinat i conservació junt amb els beneficis per la salut.
Per sort, només el 9% dels enquestats posa en dubte les informacions que reben. Seria absolutament patètic que, al damunt de la dificultat que suposa llegir aquestes informacions, els que ho aconseguissin acabessin amb la sensació que els estan aixecant la camisa.
Potser, vistos els temes d'interès dels lectors/compradors, es podrien eliminar algunes informacions clarament irrellevants i apujar la lletra de les que quedin. Més que res perquè o molt m'erro o aviat tot això anirà per codi QR i, en comptes d'anar a comprar amb una lupa, haurem d'anar-hi amb el mòbil. Si fa o no fa com ara fem per saber les ofertes i pagar.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!