Botifarra a l’exclusió. Mas Albornà
Redacció |
Vilafranca del Penedès
17-05-2023 04:40
Darrera l’eslògan “fer la Botifarra a l’exclusió” hi ha tota una història sobre com arriben els embotits Mallart a la Fundació Mas Albornà, una fundació que des de fa 50 anys acompanya les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns mentals a la comarca de l’Alt Penedès.
L’organització, formada per un col·lectiu de 450 persones, ofereix residència, centre dia i l’oportunitat de treballar, alhora que presenta els serveis a empreses i administracions de la comarca. De fet, hi ha 225 persones al seu centre especial de treball. Fa uns anys la fundació va considerar que necessitaven créixer perquè cada cop era més complex crear llocs de treball oferint només certs serveis (neteja viària, jardineria, bugaderia...). Així, doncs, va arribar la idea de fer un producte propi, que sortís al mercat i que es pogués vendre a qualsevol punt del territori. Sense esperar-ho, va arribar una gran oportunitat: la família Mallart. Una família que al llarg de més de 100 anys, cinc generacions, s’havia dedicat en cos i ànima a elaborar de forma artesanal embotits i altres productes de xarcuteria a la població de la Llacuna, tradicionalment coneguda per l’elaboració d’aquest tipus de productes. A les portes de la jubilació, la família Mallart es va trobar amb què la continuïtat del seu llegat no estava resolta. L’Ernest, el relleu generacional del negoci i amb formació a l’obrador de la família, és una persona amb discapacitat intel·lectual. Gestionar tot sol l’empresa resultava complicat i, per això, van decidir contactar amb la Fundació Mas Albornà. La finalitat era doble: garantir l’estabilitat i la qualitat del lloc de treball del seu fill, així com preservar la continuïtat de l’empresa familiar evitant-ne la seva desaparició.
D’aquesta manera, l’any 2018 Mallart reneix i es transforma en un projecte d’impacte i transformador de la mà de la Fundació Mas Albornà convertint-se en una iniciativa social que aporta valor, compromís i que lluita contra l’exclusió social. Una història que per a aquesta organització va suposar una oportunitat i una raó de ser.
Es va iniciar la transformació de l’obrador familiar i es va construir un de nou que es va inaugurar a finals de l’any 2019. Des d’aleshores s’ha creat una nova estructura per elaborar els primers embotits amb causa social, amb la finalitat de crear llocs de treball i transformar la vida de les persones amb discapacitat, però sempre mantenint l’essència de la família Mallart. Així, la fundació pretén que els embotits Mallart acabin sent la locomotora econòmica de Mas Albornà. Els seus productes es poden trobar al Club Gourmet del Corte Inglés, al Bon Preu, a Caprabo o a Casa Ametller, però ara fan un pas endavant i l’organització busca que el consumidor final els conegui . D’aquí aquesta darrera campanya “per guanyar visibilitat i notorietat” que porta per nom “Fem la Botifarra a l’exclusió”.
LA CAMPANYA
“Fem la Botifarra a l’exclusió” és una vistosa acció de comunicació que pretén fer visible el problema social que pateixen les persones amb discapacitat a l’hora de buscar feina al mateix temps que explicar que la xarcuteria que elaboren és de gran qualitat, tradicional i la primera amb un rerefons social que hi ha al mercat. I ho fan dient la veritat: “fem la botifarra”, perquè en aquest petit obrador de la Llacuna hi fan botifarres (i també bulls, fuets, xoriços..) i les fan com a eina per a crear llocs de treball a aquest col·lectiu.
Les xifres parlen per si mateixes: el 74% de les persones amb discapacitat no té feina i un 33,8% d’elles es troba en risc d’exclusió, segons dades d’IDESCAT, COCEMFE i ECOM. En el cas de la població catalana, el percentatge se situa al voltant del 25,9%. Amb aquestes xifres sobre la taula, els elaboradors Mallart, que formen part del projecte social de la Fundació Mas Albornà, han llançat aquesta campanya per conscienciar a la població sobre aquesta realitat social. Hi participen personalitats com la xef Carme Ruscalleda o l’actriu Lloll Bertran, entre d’altres cares conegudes, que fan “la botifarra a l’exclusió” en un vídeo juntament amb els treballadors de Mallart i que pretén no deixar indiferent a ningú. A més, a la web s’ha creat un espai que serveix com a punt d’informació d’aquesta acció tan necessària a la societat actual (www.embotitsmallart.com/exclusió).
Els embotits artesanals de Mallart són els únics amb un component social que hi ha actualment al mercat i que, a més, són d’una gran qualitat. Embotits a mà, amb matèries primeres selectes i amb l’herència de més de 100 anys d’elaboració a la Llacuna, els embotits (cuits, curats i frescos) són tota una descoberta als paladars més exigents i una proposta inèdita fins al moment. A més, elaboren en exclusiva productes amb Gall del Penedès IGP, gràcies a una aliança amb el Consell Regulador d’aquesta au autòctona penedesenca.
Cal recordar que la Fundació Mas Albornà treballa des de 1969 per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, trastorn mental i risc d’exclusió oferint-los serveis i atenció integral a l’Alt Penedès.
FUNDACIÓ MAS ALBORNÀ
T. 902 19 11 04 - 93 892 10 50 - F. 93 818 13 52
www.masalborna.org | www.masalborna.org/blog
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!- Albinyana
- Argençola
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellprat
- Bellvei
- Bonastre
- Cabrera d'Anoia
- Calafell
- Canyelles
- Capellades
- Carme
- Castellet i la Gornal
- Castellolí
- Castellví de la Marca
- Copons
- Cubelles
- Cunit
- El Bruc
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Els Hostalets de Pierola
- Font-rubí
- Gelida
- Igualada
- Jorba
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- La Llacuna
- La Pobla de Claramunt
- La Torre de Claramunt
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Masquefa
- Mediona
- Montmaneu
- Òdena
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Orpí
- Pacs del Penedès
- Piera
- Pontons
- Puigdàlber
- Rubió
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí de Tous
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida de Montbui
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Maria de Miralles
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vallbona d'Anoia
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova del Camí
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès