El joc ha finalitzat.
Moltes gràcies a les persones que heu participat i, moltes felicitats als guanyadors del joc i als premiats als sortejos setmanals.

Rànquing definitiu del joc

Consulta tots els premiats

Connecta't amb el teu compte de facebook per consultar les teves respostes

Preguntes i respostes dels dies anteriors

  • Pregunta 46

    Entre els àpats de segle XVII i XIX trobem la "Cassola" la qual consistia d'una cassolada cuita al forn d'arròs ben espès, amb llet o sense, carregat de "llomillo", cansalada, botifarra, peus de porc i crestat de moltó, tot cobert amb crosta d'ou, sucre i i canyella. Quan es menjava exclusivament?

    • 1. Per Nadal
    • 3. Per Festa Major
    • 2. Per Carnaval
    • 4. Per Tots Sants

    Fonts i referències

    Llibre "La vida a la llar". Francesc Curet. Pàgina 156.

    Pregunta pratocinada per

    Carnisseria Pere Ramos

  • Pregunta 45

    Les mones de Pasqua són una tradició arrelada aquí des de principis de segle XIX. En el seu format original la mona clàssica consistia en una coca, tortell o pa de pastisseria que portava incrustat un cert nombre de...

    • 1. Fruites
    • 3. Ous
    • 2. Sardines
    • 4. Formatges

    Fonts i referències

    Llibre "La vida a la llar". Francesc Curet. Pàgina 264.

    Pregunta pratocinada per

    Cansaladeria Xarcuteria Aurora Terès

  • Pregunta 44

    Quina de les següents opcions és un recipient semblant a la portadora, però amb tapa, per transportar líquids?

    • 1. Bujol
    • 3. Barral
    • 2. Hermina
    • 4. Garbell

    Fonts i referències

    Llibre "Eines i feines de Pagès". Llorenç Ferrer Alòs. Pàgina 58.

    Pregunta pratocinada per

    Fruites i Verdures Elisa

  • Pregunta 43

    Quin nom rep el recipient format per dogues de fusta, proveït de dos agafadors disposats als extrems del diàmetre gran de la boca?

    • 1. Portadora
    • 3. Carrejadores
    • 2. Sàrries
    • 4. Tiràs

    Fonts i referències

    Llibre "Eines i feines de pagès". Llorenç Ferrer Alòs. Pàgina 55. / Diccionari català "Portador-a".

    Pregunta pratocinada per

    Formatgería el Xalet

  • Pregunta 42

    L'any 1999 es va realitzar una remodelació del Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú. A quin arquitecte se li va encarregar el projecte?

    • 1. Ana María Isabel Fuentes Montiel
    • 3. Felipe Gómez García
    • 2. Magí Gual Valverde
    • 4. Miquel Orriols Mas

    Fonts i referències

    Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental. Arxiu 488-A89. Pàgina 3. Diputació de Barcelona.

    Pregunta pratocinada per

    Peixos i Marisc, Paco i Noe

  • Pregunta 41

    Quantes concessions per vendre en parades estaven previstes en el projecte inicial de l'any 1941, al Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú?

    • 1. 58
    • 3. 150
    • 2. 75
    • 4. 264

    Fonts i referències

    Llibre "El Mercat de Vilanova i la Geltrú". M. Carme Barceló i Ràfols. Pàgina 57.

    Pregunta pratocinada per

    Peixos Torres

  • Pregunta 40

    En quin diari apareix la referència escrita coneguda més antiga sobre el Xató?

    • 1. Diario de Villanueva y Geltrú
    • 3. L'Eco de Sitges
    • 2. El Sol
    • 4. La Vanguardia

    Fonts i referències

    Arxiu Històric de Barcelona. Diari "El Sol", 2 de febrer de 1850. Pàgina 1.

    Pregunta pratocinada per

    Xarcuteria Margarida

  • Pregunta 39

    L'any 1941, amb l'estrena del Mercat del Centre, es va optar per un sistema d'il·luminació amb finestres altes en les parets laterals a sobre dels llocs de venda. De quin color eren els seus vidres?

    • 1. Blancs
    • 3. Verds
    • 2. Blaus
    • 4. Grocs

    Fonts i referències

    Llibre "El Mercat de Vilanova i la Geltrú". M. Carme Barceló i Ràfols. Pàgina 55.

    Pregunta pratocinada per

    Xarcuteria la Garriga

  • Pregunta 38

    Quin nom rep la manta o el llençol de roba de cànem o de jute que serveix per aplegar les olives?

    • 1. Veremall
    • 3. Cofí
    • 2. Garbell
    • 4. Borrassa

    Fonts i referències

    Llibre "Eines i feines de pagès". Llorenç Ferrer Alòs. Pàgina 63. / Diccionari català "borrassa".

    Pregunta pratocinada per

    Bacallaneria Sainés

  • Pregunta 37

    Segons el primer reglament del Mercat del Centre, de l'any 1941, quina d'aquestes opcions, no quedava prohibida?

    • 1. Embolicar aliments amb papers usats o impresos per l'interior
    • 3. La venda ambulant dins l'edifici
    • 2. La celebració de rifes
    • 4. Sacrificar animals al mateix Mercat del Centre

    Fonts i referències

    Llibre "El mercat de Vilanova i la Gletrú". M. Carme Barceló i Ràfols. Pàgina 59.

    Pregunta pratocinada per

    Verdures Carreras

  • Pregunta 36

    Una quartera era una eina de mesura molt utilitzat antigament. A quant equival una quartera?

    • 1. 49,5 litres
    • 3. 69,5 litres
    • 2. 59,5 litres
    • 4. 79,5 litres

    Fonts i referències

    Llibre "Eines i feines de pagès". Llorenç Ferrer Alós. pàgina 44.

    Pregunta pratocinada per

    Fruites i Verdures Sinia Batadet

  • Pregunta 35

    Una de les següents respostes és utilitzada com a traducció de "Torrijas" al català. Quina és?

    • 1. Rostes de Santa Teresa
    • 3. Gresoletes de Santa Remei
    • 2. Croquetes de Santa Eulàlia
    • 4. Torradetes de Santa Maria

    Fonts i referències

    Gastroteca.

    Pregunta pratocinada per

    Carnisseria Ramos

  • Pregunta 34

    De què estaven fets originalment els sostres de les antigues parades del Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú?

    • 1. Tela metàl·lica
    • 3. Origami
    • 2. Fibrociment
    • 4. Acer

    Fonts i referències

    Arxiu Comarcal del Garraf Fotografia panoràmica interior del mercat . / Llibre "El Mercat de Vilanova i la Geltrú". M. Carme Barceló i Ràfols. Pàgina 56.

    Pregunta pratocinada per

    Polleria Ribé

  • Pregunta 33

    En Gabi Sànchez i la Germina Mercadé són els pares dels actuals propietaris de "El bar del mercat". A partir de quin any, els primers, van començar a gestionar-lo?

    • 1. 1966
    • 3. 1970
    • 2. 1968
    • 4. 1972

    Fonts i referències

    Font: Propietaria. Mimi.

    Pregunta pratocinada per

    Polleria Mari

  • Pregunta 32

    Al segle XIX, després de la matança del porc, hi havia una persona que s'encarregava de treure l'entranya del porc i l'arreglava per fer els embotits. Quin nom rebia la persona amb aquesta funció?

    • 1. Callera
    • 3. Buidadora
    • 2. Entranyada
    • 4. Mocadera

    Fonts i referències

    Llibre "La vida a la llar". Francesc Curet. Pàgina 167.

    Pregunta pratocinada per

    Pollastres Maspons

  • Pregunta 31

    Quins d'aquests ingredients no és part de la recepta tradicional del "bacallà a la bruta"?

    • 1. Oliva
    • 3. Patata
    • 2. All
    • 4. Bacallà

    Fonts i referències

    Llibre "La vida marinera a Vilanova i la Geltrú". Xavier Garcia. Pàgina 178.

    Pregunta pratocinada per

    Pollastres Germans Bayarri

  • Pregunta 30

    Quin nom tenia l'empresa a la qual se li va concedir la construcció del Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú?

    • 1. Obras y promociones Quintana
    • 3. Companyia Vivó
    • 2. Fills de Josep Miarnau
    • 4. Construcciones Miró y Guibernau

    Fonts i referències

    Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental. Arxiu 488-A89.Pàgina 3. Diputació de Barcelona.

    Pregunta pratocinada per

    Carns Rosell

  • Pregunta 29

    Quins d'aquests animals el podem trobar al cartell de la Carnisseria Ramos?

    • 1. Una vaca
    • 3. Un conill
    • 2. Un porc
    • 4. Un cavall

    Fonts i referències

    Fotografia Cartell Carnisseria Ramos.

    Pregunta pratocinada per

    Xarcuteria Eva

  • Pregunta 28

    La Calandraca és un plat tradicional del barri de mar. Quin d'aquests productes no correspon a la recepta clàssica?

    • 1. Tinta de sípia
    • 3. Congre blanc
    • 2. Arròs
    • 4. Crancs

    Fonts i referències

    Llibre "La vida marinera a Vilanova i la Geltrú". Xavier Garcia. Pàgina 179.

    Pregunta pratocinada per

    Peixos Boquera

  • Pregunta 27

    De quin color és la porta d'entrada a les oficines del Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú, que podem trobar al costat de la Xarcuteria Martínez?

    • 1. Groga
    • 3. Verda
    • 2. Blanca
    • 4. Cap de les anteriors respostes és correcta

    Fonts i referències

    Fotografia de la porta d'oficines.

    Pregunta pratocinada per

    Forn de pa Sant Onofre

  • Pregunta 26

    Quin rei va donar permís per construir la primera plaça de mercat a Vilanova i la Geltrú?

    • 1. Jaume I
    • 3. Alfons II
    • 2. Pere III
    • 4. Joan I

    Fonts i referències

    Llibre"Descripción e história de la villa de Villanueva y Geltrú". Pare Garí. Pàgina 66.

    Pregunta pratocinada per

    Fruiteria Pujadas j. Ortuño

  • Pregunta 25

    A quina hora es fan normalment les subhastes de peix blau a la llotja del port de Vilanova i la Geltrú?

    • 1. A les 7h
    • 3. A les 9h
    • 2. A les 8h
    • 4. A les 10h

    Fonts i referències

    Eix Diari. (Article 02/06/2002). Reportatge publicat al diari AVUI signat pel periodista Bernat Deltell i Milà. / Ajuntament de Vilanova (vilanova.cat).

    Pregunta pratocinada per

    Peixos Mar Blava

  • Pregunta 24

    Quin any va ser creada l'Associació de Comerciants i Concessionaris del Mercat Públic a Vilanova i la Geltrú?

    • 1. 1979
    • 3. 1985
    • 2. 1981
    • 4. 1989

    Fonts i referències

    Llibre "El Mercat de Vilanova i la Geltrú". M. Carme Barceló i Ràfols. Pàgina 60.

    Pregunta pratocinada per

    Muñido & Garrido Llegums Cuits

  • Pregunta 23

    En una "pipa catalana" quants litres de vi hi caben?

    • 1. 200
    • 3. 450
    • 2. 350
    • 4. 600

    Fonts i referències

    Llibre "La història agrària dels Països Catalans. Emili Giralt i raventós. Pàgina 408. / Llibre "Eines i feines de pagès". Llorenç Ferrer Alòs. Pàgina 61.

    Pregunta pratocinada per

    Pastisseria Fleca Les Roquetes

  • Pregunta 22

    Què és una fassina?

    • 1. Un bosc d'alzines
    • 3. Un vehicle per transportar el vi
    • 2. Una destil·leria d'aiguardent
    • 4. Una eina per cabar el terra.

    Fonts i referències

    Llibre "Eines i feines de pagès". Llorenç Ferrer Alòs. Pàgina 63. / Diccionari català "Fassina".

    Pregunta pratocinada per

    Fruites i Verdures Sinia Sant Gervasi

  • Pregunta 21

    Quants metres fa de llarg el congelador, que és a la vegada el mostrador, de la parada de Congelats Cadí del Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú?

    • 1. 9 metres
    • 3. 15 metres
    • 2. 12 metres
    • 4. 18 metres

    Fonts i referències

    Font: Propietari.

    Pregunta pratocinada per

    Polleria Dolores

  • Pregunta 20

    Com es deia l'arquitecte que va presentar un projecte d'edifici de mercat per a Vilanova i la Geltrú entre els anys 1928 i 1929 i que finalment va ser descartat?

    • 1. Josep Mª Miró i Guibernau
    • 3. Francesc Portillo i Quintana
    • 2. Bonaventura Pollés i Vivó
    • 4. Joan Rius i Roig

    Fonts i referències

    Arxiu Històric del Garraf. Imatge digital / Llibre "El Mercat de Vilanova i la Geltrú". M. Carme Barceló i Ràfols. Pàgina 39. / Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental. Arxiu 488-A89. Pàgina 3. Diputació de Barcelona.

    Pregunta pratocinada per

    Peixos Dolors

  • Pregunta 19

    Quin d'aquests aliments no correspon tradicionalment a la temporada d'hivern?

    • 1. Calçot
    • 3. Síndria
    • 2. Mandarina
    • 4. Carxofa

    Fonts i referències

    Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició

    Pregunta pratocinada per

    Cansaladeria i Xarcuteria Santacana

  • Pregunta 18

    De quin tipus d'ordre era la peixateria que es va construir l'any 1834 sobre el pont del Torrent de la Pastera, davant de la plaça del Pou?

    • 1. Toscà
    • 3. Neogòtic
    • 2. Neoclàssic
    • 4. Modernista

    Fonts i referències

    Llibre"Descripción e história de la villa de Villanueva y Geltrú". Pare Garí. Pàgina 67.

    Pregunta pratocinada per

    Fruites i verdures Montse

  • Pregunta 17

    Al segle XIX, al sortir de la missa del gall, a les cases hi havia la tradició de distreure la son fent "xopina". Però què vol dir fer "xopina"?

    • 1. Jugar a jocs de taula
    • 3. Reunir-se per cantar nadales
    • 2. Tastar o fer un repàs lleuger al dinar de Nadal
    • 4. Brindar amb vi dolç

    Fonts i referències

    Llibre "La vida a la llar". Francesc Curet. Pàgina 263.

    Pregunta pratocinada per

    Fruites i Verdures Carbonell Alentorn

  • Pregunta 16

    De quin color és l'ull del peix que hi ha al centre del cartell de la parada de "Peixos Dolors"?

    • 1. Blanc
    • 3. Groc
    • 2. Blau
    • 4. Negre

    Fonts i referències

    Fotografia Cartell Peixos Dolors.

    Pregunta pratocinada per

    Herbolari NYS

  • Pregunta 15

    Qui va ser el primer director del Mercat del Centre, l'any 1941?

    • 1. Josep Maria Miró i Guibernau
    • 3. Roger Salat Troilett
    • 2. Eduard Pasqual Fàbregas
    • 4. Joan Orriols i Carbonell

    Fonts i referències

    Llibre "El Mercat de Vilanova i la Geltrú". M. Carme Barceló i Ràfols. Pàgina 49.

    Pregunta pratocinada per

    Peixos Victoria

  • Pregunta 14

    Dins de quin estil arquitectònic emmarquem el Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú?

    • 1. Modernisme
    • 3. Neoclassicisme
    • 2. Noucentisme
    • 4. Racionalisme

    Fonts i referències

    Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental. Arxiu 488-A89. Pàgina 3. Diputació de Barcelona.

    Pregunta pratocinada per

    Congelats Cadí

  • Pregunta 13

    Quin vilanoví amb una deixa en el seu testament va contribuir en la construcció de l'edifici del Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú?

    • 1. Josep Soler i Carbonell
    • 3. Francesc Soler i Carbonell
    • 2. Fernando Soler y Carbonell
    • 4. Cristobal Soler y Carbonell

    Fonts i referències

    Llibre "El Mercat de Vilanova i la Geltrú". M. Carme Barceló i Ràfols. Pàgina 49.

    Pregunta pratocinada per

    Llegums cuits i Precuinats Jané

  • Pregunta 12

    El "Cargol punxenc de Vilanova" és un…

    • 1. Cefalòpode
    • 3. Equinoderm
    • 2. Gastròpode
    • 4. Plàncton

    Fonts i referències

    Diccionari.

    Pregunta pratocinada per

    Carnisseria Germans Gargallo

  • Pregunta 11

    Quin d'aquests ingredients no és part de la recepta del Xató (incloent-hi plat i salsa) de Vilanova i la Geltrú?

    • 1. Escarola
    • 3. Nyora
    • 2. Bacallà
    • 4. Galeta Maria

    Fonts i referències

    Llibre "La vida marinera a Vilanova i la Geltrú". Xavier Garcia. Pàgina 177.

    Pregunta pratocinada per

    Carnisseria Martorell

  • Pregunta 10

    Quin d'aquests nutrients és un "micronutrient"?

    • 1. Hidrats de carboni
    • 3. Vitamina B12
    • 2. Fibra
    • 4. Greix monoinsaturat

    Fonts i referències

    "Guia alimentación y salud". UNED. / Fundación Dieta Mediterranea.

    Pregunta pratocinada per

    Carnisseria Fèlix

  • Pregunta 9

    El Mostassaf era un magistrat municipal que s'encarregava de la vigilància dels mercats, la inspecció dels pesos i les mesures i el control de les obres fetes per particulars a la vila. A quina ciutat fou creat aquest càrrec, pel rei Jaume I?

    • 1. Barcelona
    • 3. Tarragona
    • 2. València
    • 4. Palma de Mallorca

    Fonts i referències

    Llibre "El Mercat de Vilanova i la Geltrú". M. Carme Barceló i Ràfols. Pàgina 29.

    Pregunta pratocinada per

    Carnisseria Carme Sans

  • Pregunta 8

    Quin número de parada de mercat té "Llegums cuits Jané" al seu cartell?

    • 1. 11
    • 3. 34
    • 2. 23
    • 4. 46

    Fonts i referències

    Fotografia Cartell Parada Llegums Jané.

    Pregunta pratocinada per

    Peixos Montserrat

  • Pregunta 7

    Digues quina expressió correspon a la següent definició: Acció de vendre, diàriament, el peix a la llotja per mitjà de subhasta als peixaters a l'engròs.

    • 1. Encantar el peix
    • 3. Repescar
    • 2. Pescar de segones
    • 4. Cantar als pops

    Fonts i referències

    Llibre "La vida marinera a Vilanova i la Geltrú". Xavier Garcia. Pàgina 273.

    Pregunta pratocinada per

    Carnisseria Aurora

  • Pregunta 6

    En aquesta imatge, a les parades Fruites A. Català, La Confianza i Costa Dorada apareix un tipus de balança. Com s'anomena?

    • 1. Balança de precisió
    • 3. Balança penjada
    • 2. Balança de braços iguals
    • 4. Balança romana

    Fonts i referències

    Arxiu Comarcal del Garraf Fotografia.

    Pregunta pratocinada per

    Cal Jordi Terés - Cansaladeria - Xarcuteria

  • Pregunta 5

    L'Escorbut és una malaltia que provoca debilitat general, anèmia, gingivitis i hemorràgies cutànies. La falta de quina vitamina la provoca?

    • 1. Tiamina
    • 3. Àcid Ascòrbic
    • 2. Colecalciferol
    • 4. Riboflavina

    Fonts i referències

    Medlineplus.gov

    Pregunta pratocinada per

    Cansaladeria i Xarcuteria Martínez

  • Pregunta 4

    Quin any el rei Pere III va concedir el privilegi de fer dia de mercat el dimecres de cada setmana?

    • 1. 1274
    • 3. 1374
    • 2. 1358
    • 4. 1384

    Fonts i referències

    Llibre "Descripción e história de la villa de Villanueva y Geltrú". Pare Garí. Pàgina 66

    Pregunta pratocinada per

    Bar Plaça Vilanova

  • Pregunta 3

    Quin dels següents punts és clau per a la prevenció de malalties cardiovascular?

    • 1. Ingerir + greixos animals i - vegetals
    • 3. Consumir + de 30 grams d'alcohol/dia
    • 2. Menjar 1 plat o 2 de verdures/dia
    • 4. Menjar + carn vermella i - peix

    Fonts i referències

    "Guia alimentación y salud". UNED.

    Pregunta pratocinada per

    Bacallaneria Toni

  • Pregunta 2

    Quin d'aquests aliments no correspon amb la seva festivitat tradicional?

    • 1. Panellets- Tots Sants
    • 3. Neules- Festa major
    • 2. Tortell- Sant Antoni
    • 4. Torrons- Nadal

    Fonts i referències

    Llibre "La vida a la llar". Francesc Curet. Pàgina 151.

    Pregunta pratocinada per

    Bacallaneria Islandia

  • Pregunta 1

    Com s'anomena la part del bacallà que correspon al llom i que està situada damunt de les vísceres?

    • 1. Cocotxes
    • 3. Tripa
    • 2. Morro
    • 4. Cua

    Fonts i referències

    "Guia alimentación y salud". UNED.

    Pregunta pratocinada per

    Aviram el Gall Marc Maspons

Registra't

Cal registrar-se a la web del joc abans de començar a jugar.

Com Funciona

Cal registrar-se a la web del joc abans de començar a jugar. El registre només es pot fer amb un compte de facebook.

Bases del Joc

Poden participar al Joc totes les persones majors de 12 anys que compleixin els requisits que figuren en aquestes bases.