Conferències, col.loquis
Presentació dels llibres de Cesk Freixas i Roc Casagran
Vilafranca del Penedès | Casal Popular de Vilafranca | 20-04-2016
"Alè de taronja sencera" de Cesk Freixas i "L'Amor fora de mapa" de Roc Casagran
"Alè de taronja sencera" de Cesk Freixas
Si tenim alè és que respirem, si respirem és que vivim. I els poemes que ens ofereix Cesk Freixas són una mica això. Freixas respira i viu poesia des de fa molts anys, i fins avui l’havia evocada a les cançons i al llibre de quasi-aforismes Paraules per a Gaeta. Però ara s’embranca en una nova aventura perquè és dels que està convençut que respirar, que viure, significa no deixar mai d’obrir horitzons.
Cesk Freixas va néixer l’any 1984 a Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès). Actualment resideix a Rubí. Fill de família treballadora, és cantautor i ha editat cinc treballs discogràfics. El novembre de 2013 va publicar el seu primer llibre, Paraules per a Gaeta (Tigre de Paper), un recull de 150 relats. Persona compromesa amb el país i la societat, és militant de l’esquerra independentista i transformadora dels Països Catalans. Va començar a cursar la carrera de Geografia a la Universitat de Barcelona. Tot i que inacabada, segueix interessat en estudiarla a fora dels mapes. És un ferm defensor del valor social de la cultura, lluny de la contemplació, com a eina cooperativa per compartir coneixement i ideologia.
"L'Amor fora de mapa" de Roc Casagran
Després de trencar una llarga relació en un hotel d’Alacant, el Llull caurà en una espiral que l’obligarà a plantejar-se el sentit de la vida que l’envolta. Però, sobretot, a valorar les tres potes en què s’ha sustentat la seva fràgil estabilitat emocional: la Clàudia, l’activista social que s’enfronta als seus traumes amb fugides endavant; l’Eldar, el guitarrista d’origen bosnià que es guanya la vida en una funerària; i la poesia, l’arma amb què el Llull dispara contra els seus fantasmes.
Amb la sensibilitat i l’habilitat que el caracteritza, Roc Casagran, una de les veus amb més projecció de les nostres lletres, ens ofereix en aquesta esplèndida novel·la un univers ple de bellesa i angoixa, d’atracció i prohibició, d’autenticitat i desconcert. Un laberint afectiu embolcallat de versos i cançons en què les pors i els desitjos més íntims són les brúixoles de tres ànimes de trenta-i-pocs anys que tracten de sobreviure a les crisis que minen els temps actuals.
La novel·la conté uns quants poemes, que han estat musicats per Borja Penalba i Mireia Vives. Podeu mirar-ne un videoclip aquí.
Borja Penalba i Mireia Vives han fet un disc, convertint en cançons els 14 poemes que conté la novel·la. El Bandcamp on podeu escoltar les cançons i comprar el disc és aquest.
En Roc Casagran i Casañas (Sabadell, 1980) és professor i escriptor. Ha publicat els llibres de poemes Els carrers de les fàbriques (Premi Martí Dot, Viena, 2002), Trènicament trennificats (Emboscall, 2005), Després de Sarajevo (Premi Miquel Àngel Riera, Sa Nostra, 2005) i L'ombra queixalada (Premi de Poesia Parc Taulí 2010, Pagès Editors). Conjuntament amb Oleguer Presas va escriure Camí d’Ítaca (Mina, 2006), i també és l’autor de les novel·les Austràlia (Premi Pin i Soler 2007, Columna), Un ós panda al pas zebra (Columna, 2011) i Ara que estem junts (Columna, 2012). El juny del 2015 va publicar una adaptació del Llibre de les bèsties, de Ramon Llull, amb il·lustracions d'Aitana Carrasco i editat per Sembra Llibres.
Lloc i adreça de l'acte
- Vilafranca del Penedès
- Casal Popular de Vilafranca
- 19.30 hores
Informació de contacte
T'ha interessat aquest acte?
Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.