Agenda del Penedès

Música, concerts, balls

Cicle de Músiques del Retaule 2024

Vilanova i la Geltrú | 28-09-2024 20:30 h. fins 25-10-2024

Cicle de Músiques del Retaule 2024

El concert que inaugurarà aquest cicle el divendres 28 de setembre a les 20.30h serà el de Hugo Bolívar & Inégal ensemble amb un interessant programa de música barroca sota el títol El concurs de Leipzig: El dia que J. S. Bach va quedar tercer. Johann Sebastian Bach va resultar ser la tercera opció per ocupar la plaça de Kantor a Sant Tomàs, de Leipzig, càrrec municipal importantíssim. El conjunt de música barroca Inégal Ensemble, amb la col·laboració del contratenor Hugo Bolívar, us proposa un concert molt participatiu. El programa està dividit en tres blocs, un per cada autor, formats per diverses cantates i obres de música de cambra que el públic escoltarà “a cegues”, és a dir, sense saber qui n’és l’autor. En acabar el concert, hauran de decidir quin dels tres compositors és el millor i, per celebrar-ho, escoltarem el bis del guanyador. Us animeu a fer de tribunal amb Graupner, Telemann i Bach com a candidats?

El segon concert que se celebrarà el 5 d’octubre a les 20.30h., serà a càrrec del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida. En aquesta ocasió podrem escoltar obres de les tres “religions Abrahàmiques” o també anomenades “del Llibre”. Frederic Mompou va composar els Propis del temps d’advent, per a l’abadia de Montserrat; una obra de gran bellesa poc interpretada. Seguirà Zikr, Un Cant Islàmic, de Allah Rakha Rahman i Five Hebrew Love Songs, d’Eric Whitacre. El concert culminarà amb Chichester Psalms, de Leonard Bernstein, peça brillant encarregada pel bisbe de Chichester (Anglaterra) a l’autor de West Side Story, l’any 1965. Obres totes que tenen en comú la recerca de l’amor i de la pau, en un món mai tant necessitat com l’actual.

El tercer concert serà el divendres 18 d’octubre a les 20:30 serà dirigit des de l’orgue per Juan de la Rubia, organista de la Sagrada Família de Barcelona, amb Irene Mas, soprano, Mercè Bruguera, mezzosoprano i Lixsania Fernández, viola da gamba. Les Tres lliçons de tenebres a una i a dues veus per al Dimecres Sant, de François Couperin son una de les col·leccions més sublims per als oficis de Setmana Santa. El compositor pertanyia a una nissaga de músics destacats. De tots ells, l’autor d’aquestes Lliçons n’és el més eminent, de manera que ens hi acostumem a referir com a Couperin Le Grand, per distingir-lo de la resta de parents amb el mateix nom, tots ells amb enormes talents però no tan grans com el seu. En tot moment, Couperin juga sàviament amb la dissonància per expressar el dolor i el lament. Incorpora, a més, uns bellíssims melismes per il·lustrar les lletres de l’alfabet hebreu que encapçalen cada verset del text.

I per tancar el Cicle d’enguany tindrem el quart concert el divendres 25 d’octubre, a les 20:30. L'ensemble Novum Organum i Schola Cantorum Paradisi Portae ens oferirà el Misteri dels Tres Reis d'Orient, una joia de la cultura teatral catalana d'arrels medievals, i que es torna a representar després de més de 400 anys. La idea de fer l'obra seguint l'estètica i la praxis de l'època medieval respon a la voluntat de dotar l'espectacle d'un valor afegit, ja que mostrar el muntatge teatral tal i com es feia fa segles de ben segur que farà submergir a l'espectador actual en les vivències i emocions que van tenir els seus avantpassats quan la van veure. L'origen d'aquest projecte sorgeix fa anys de l'arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi, quan es va tenir la idea de recuperar alguna peça de teatre medieval que tingués una relació directa amb la basílica i va ser estrenada el gener d’enguany. Novum organum és un grup que neix amb la voluntat de fer espectacles escènic-musicals que recreïn el repertori dins del seu context històric amb l’objectiu de submergir a l’espectador actual en l’època i l’ambient en què la música va ser composta i interpretada. Per aconseguir-ho, Novum organum compta amb una plantilla de músics i professionals del sector escènic amb una altíssima formació a nivell musicològic, tècnic i instrumental i amb una contrastada experiència tant a nivell nacional com internacional en el món de les arts musicals i escèniques. La Schola Cantorum Paradisi Portae és un ensemble que neix a Saragossa a la primavera del 2016 per tal de difondre a través de concerts, col·laboracions i enregistraments un patrimoni que abasta més de mil anys de tradició, el cant gregorià i les primeres polifonies.

ENTRADES El preu de les entrades és de 15 €, i el de l’abonament per tot el Cicle 50 €. Es poden aconseguir al web www.musiquesdelretaule.cat.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!