Agenda del Penedès

Fires i festes

360a edició Fira del Gall

Vilafranca del Penedès | 21-12-2024 08:00 h. fins 22-12-2024

La 360a Fira del Gall de Vilafranca del Penedès estrena un espai d’humor, degustacions i DJ per seduir més públic jove

Enguany, Vilafranca del Penedès celebra la 360a edició de la Fira del Gall, un esdeveniment de llarga trajectòria que torna els dies 21 i 22 de desembre al parc de Sant Julià i al Pavelló Firal. Aquest mercat d'aviram, amb arrels medievals, destaca per la presència del Gall del Penedès amb IGP, una raça d'au autòctona reconeguda per la qualitat i un sabor únic, que es converteix en l'autèntica protagonista de la cita. La fira no només ofereix l'oportunitat de comprar aviram per Nadal, sinó que també acull una mostra de cuina d'aviram i una selecció de vins de la DO Penedès esdevenint una experiència completa per als amants de la gastronomia.

Programació diversa amb novetats destacades

Amb una programació plena d'activitats, la Fira del Gall és una de les tradicions més arrelades de Vilafranca que aplega cada any milers de visitants per gaudir de l'ambient festiu i de la millor cuina local en el cap de setmana previ a les festes. Entre les novetats més destacades, hi ha l'aposta per la revitalització de la tarda de dissabte amb El Galliner. Sota el lema: "No és un tardeo, és la vesprada de la Fira del Gall" combinarà l'humor de Guillem Estadella i el seu espectacle Jarana, amb els vins de la DO Penedès i tapes originals de Gall del Penedès elaborades pels mateixos criadors. El colofó final serà una sessió amb els DJs. locals La Cara B que actuaran a la Plaça del Vi, a partir d'un quart de vuit i fins a les nou del vespre. L'accés a l'espai de la fira serà lliure, excepte per a l'espectacle d'Estadella. En aquest cas, cal comprar entrades a un preu simbòlic de 3€ a entrades.vilafranca.cat

Per als més petits, hi ha programades una sèrie d'activitats i tallers. Un d'ells, Fes el teu Gall amb coloraines, organitzat pel col·lectiu d'artesans i previst per dissabte i diumenge al matí, comptarà amb una taquilla inversa que recaptarà fons per la Marató de 3Cat, dedicada a les malalties respiratòries. També s'ha creat un nou joc per a tots els públics que porta per títol: On són els galls? Els participants hauran de localitzar les vint-i-dues peces escultòriques que hi haurà amagades, del 4 al 22 de desembre, als aparadors de comerços i espais emblemàtics com el Vinseum i l'Oficina de Turisme. Sens dubte, l'activitat familiar més exitosa és la Mostra de Bestiari Festiu i de Ploma de diumenge al matí on els infants poden veure de ben a prop el Tomasot i la Ballarica que, juntament amb l'Àliga de Sant Julià i l'Aligueta Tramuntana, faran d'anfitrions de les bèsties de ploma convidades, que enguany són el Ferafoc Petit de Sant Quintí de Mediona, la Cigonya Segunola de les Gunyoles i l'Abraxas de Palau-solità i Plegamans. A partir de les dotze del migidia sortiran en cercavila del recinte firal cap a la plaça de la Vila, on faran la tradicional ballada de lluïment. Amb la voluntat d'aplegar tot l'eix comercial del centre de Vilafranca, aquest any canvia lleugerament el recorregut per incloure la plaça de l'Oli i Vall del Castell.

En aquesta edició, també s'ha apostat per activitats esportives que permeten conèixer el territori vitivinícola del voltant del muncipi, com una marxa nòrdica, una ruta circular de 10k en bicicleta i una altra ruta de 30k en bicicleta gravel. També es duran a terme dues visites guiades de la nova ruta urbana Petjades del Vi i un escape room sobre el canvi climàtic de la Diputació de Barcelona.

Ara bé, el tret de sortida a la programació d'aquest any serà el pregó del cuiner i creador de contingut Cintet Carafí, previst pel dimecres 18 de desembre a les 20 h a l'auditori del Vinseum. Com a gran defensor dels productes de proximitat, el Cintet parlarà de les propietats i beneficis del Gall del Penedès i ens ensenyarà com cuinar-lo de manera original i moderna. Ho farà acompanyat de la Gemma Riera, cuinera i docent de programes de Formació Professional en cuina i servei a l'Ajuntament de Vilafranca. Tots dos seran els protagonistes dels dos showcookings programats en el marc de la Fira del Gall. Carafí el farà dissabte al migdia acompanyat de les prescriptores gastronòmiques Caram Caram, mentre que Riera el farà diumenge al migdia.

Nou sistema de venda anticipada d'entrades a la Mostra Gastronòmica

Una altra de les novetats més significatives és que s'ofereix la possibilitat de comprar entrades en línia, de manera anticipada, per a la Mostra Gastronòmica. Una mostra que enguany incorpora un nou restaurant respecte a l'edició anterior, arribant a un total de sis establiments locals que oferiran cuina d'aviram basada en el Gall del Penedès amb IGP i altres aus de pagès. Els restaurants de l'edició 2024 són Cantina Viladellops, El Cigró d'Or, Fonda Neus, La Cucanya, Vinyes de Lilith i Masia Torre del Gall - Cal Soler. El preu del tiquet és de 7€ i inclou una copa de vi commemorativa, brou d'aviram, pa, postres i cafè. Tot plegat, es podrà maridar amb una selecció de vins blancs, rosats, negres i escumosos de la Denominació d'Origen Penedès a l'interior de la Mostra Gastronòmica i a l'espai del Celler Penedès. A més, també hi ha la possibilitat de participar en els tres tastos gastronòmics previstos a La Fassina.

Novament, es repeteix la fórmula de Gastrobotiga, una zona de la fira on el visitant es pot endur els plats i les ampolles de vi a casa. En aquesta mateixa ubicació, hi haurà un estand de la Fira de l'Oli qualitat verge extra de les Borges Blanques que s'ha agermanat amb la Fira del Gall. Aquest any, per criteris de sostenibilitat i per evitar la reducció de residus, els assistents poden portar la copa de vi i el recipient per endur-se el menjar a casa. Tot i que, com és habitual, també n'hi haurà a la seva disposició als diversos espais de la mateixa fira. També s'ha optat per concentrar el servei d'escorxador i plomatge gratuït únicament a dissabte, de 8 a 13.30h.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!