Conferències, col.loquis
Ciutats Defensores dels Drets Humans
Vilafranca del Penedès | 30-09-2024 17:30 h.
La gira de tardor del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans s’inaugura a Vilafranca del Penedès el proper dilluns 30 de setembre en un acte obert a la ciutadania que es farà al teatre Casal Societat La Principal, a partir de les 17.30h.
La gira de tardor, que tindrà lloc del 30 de setembre al 9 d’octubre, portarà un total de set defensores i defensors dels drets humans procedents del Marroc, Palestina, Gàmbia, Hondures, Colòmbia, Xile i Nicaragua a visitar diversos municipis de Catalunya per donar a conèixer el seu treball i el context en què el desenvolupen, a través de tallers i xerrades, i reunions amb institucions i representants polítics.
El cartell està format per aquestes set persones:
· Zainab Fasiki. Il·lustradora i activista marroquina que lluita pels drets de les dones. En el seu llibre Hsouma (vergonya) hi ha un segon capítol on es parla del sexe fora del matrimoni, “ha fet que hagi rebut amenaces de tota mena. De fet, el llibre estava escrit en àrab i cap editor el va voler publicar perquè no volien problemes” subratlla la Zainab.
· Haydee Castillo. Activista de Nicaragua a l’exili. El règim li ha tret la nacionalitat nicaragüenca, l’ha despullat de totes les seves propietats al país i l’ha declarat pròfuga de la justícia i traïdora a la pàtria.
· Kelvin Enamorado. Cofundador d’un centre cultural a la ciutat més perillosa d’Hondures. “Els joves viuen amb el risc de ser assassinats, ja sigui per una banda o per la policia”, denuncia.
· Millaray Collio. Rapera maputxe a Xile, que reivindica “no podem oblidar el genocidi que va patir la nostra nació maputxe ni acceptar la mort injusta dels nostres germans, que lluiten per defensar el territori maputxe”.
· Fatou Nyang. Treballadora de l’ONG Wassu, que lluita contra la mutilació genital femenina. “Jo mateixa vaig ordenar que se li practiqués la MGF a la meva filla. Més tard li vaig demanar perdó”, lamenta Nyang.
· Ángela Ocampo. Activista feminista colombiana (La Manada Feminista) explica que “s'han incrementat els seguiments, m'han estat robant les escombraries, he vist a gent espiant-me pujada a un pal de matinada, etcètera. (...) Fins i tot he arribat a tenir drons a la meva finestra”.
· Combatents for Peace. Iniciativa nascuda l’any 2006, és un moviment de base de persones israelianes i exmembres de l’exèrcit d’Israel i excombatents palestins que treballen plegades amb un únic objectiu: posar fi a l’ocupació i l’opressió i assolir la pau. A través d’accions de resistència civil no violenta, l’educació i l’activisme, l’entitat persegueix la destrucció dels sistemes d’opressió per a un futur més lliure. Aquesta és una iniciativa és que va ser fundada per antics combatents d’ambdós bàndols.
A l’acte inaugural a Vilafranca hi participaran totes les persones defensores d’aquesta gira, juntament amb els diferents parlaments institucionals, a càrrec de l’alcalde de Vilafranca del Penedès Francisco Romero; Marga Barceló, cap de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona; Dilara Ekmen, codirectora de la CCAR- Comissió Catalana d’Acció pel Refugi, i Jordi Cuadras, president del Fons Català de Cooperació. Es clourà l’acte, conduït pel periodista Jordi Rivas, amb una actuació de dansa a càrrec de Maite Fernàndez.
La regidora d’Igualtat, Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca, Montse Arroyo destaca la importància que sigui un acte obert a la ciutadania “per poder escoltar i sentir el missatge de la defensa dels drets humans de la veu de les persones que en fan de la lluita d’aquests drets, la seva vida”.
Per saber-ne més
Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi amb la participació de 30 ajuntaments i 8 entitats i institucions catalanes. L'objectiu del projecte és donar visibilitat i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant-ne el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.
T'ha interessat aquest acte?
Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.