Agenda del Penedès

Excursions, sortides

Visita guiada a la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders

El Vendrell | 28-09-2024 18:00 h.

Visita guiada a la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders

Per dissabte vinent, dia 28, a les sis de la tarda, 18 h., s’anuncia una altra visita guiada on s’explicarà, -fent un recorregut per les rodalies, els carrers i els pavellons de la Colònia,-  la història de la industrialització. Un relat seguint la vida de la Colònia com a reflex de la industrialització del Penedès i de Catalunya. El tren, l’enllaç entre poblacions, va servir per transportar persones, materials i béns. I les persones que vivien a la Colònia, els ferroviaris, n’eren la mà d’obra, els transmissors dels canvis.

Plegats van ser motors de l’evolució de l’estació, de la població, de comarca. Ho escriu així l’Edu Martínez: “A la memòria del Projecte d’eixample i reforma de l’estació del 20 de gener de 1901, la Companyia MZA va ampliar la platja de vies amb la idea de tenir més espai per poder classificar més vagons de mercaderies. Com a conseqüència d’aquesta ampliació, la Companyia va preveure que hi caldria un bon nombre d’agents ferroviaris. Així doncs, fou llavors quan es va decidir construir habitatges per als treballadors i les seves famílies. Va ser just en aquell instant quan començà la història de la colònia ferroviària de l’Estació de Sant Vicenç de Calders.”

L’estació de ferrocarril de Sant Vicenç de Calders continua ara mateix com un punt clau de la comunicació ferroviària,  els pavellons de la Colònia queden com a enllaç entre el passat i el futur. Un passat viu, mostra d’edificacions exemplars, de convivència obrera, i un futur que cal guardar, mantenir, preservar com a exemple.

El punt de trobada per la “Visita guiada” és el pàrquing de l’escola bressol “El riuet” a Coma- ruga, lloc d’inici marcat pels organitzadors, l’ “Associació per a la preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders”. Les inscripcions es poden fer als telèfons : 670 019 171 / 977 680010.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!