Exposicions
Pastors i ramats. Un món que se’n va
Vilafranca del Penedès | 11-10-2024 20:00 h. fins 10-11-2024
Aquest divendres 11 d’octubre, a les 20h, tindrà lloc a la capella de Sant Joan l’acte inaugural de “Pastors i ramats. Un món que se’n va”, un projecte audiovisual de Xavier Bayer i Pep Puig amb el suport de l’associació del Camí Ramader de Marina.
Des de mitjans del 2019, els realitzadors Xavier Bayer i Pep Puig han estat conversant amb pastores i pastors que treuen a pasturar els seus ramats per diferents indrets de Catalunya. Són pastors que practiquen la ramaderia extensiva, és a dir, que cada dia surten amb els animals a la cerca de menjar fresc i variat. Dones i homes dedicats en cos i ànima a la feina de pastor durant els 365 dies de l'any.
En aquest temps, han anat recollint sobre la marxa un munt de converses que parlen de la feina del pastor i malgrat tenir al voltant de 50 hores d'enregistrament audiovisual, el treball segueix. Amb aquesta exposició, volen presentar-nos un extracte de la feina feta fins ara: les reflexions d'una quinzena de pastores i pastors d'edats i procedències ben diverses. Parlant amb ells i, sobretot, escoltant-los, han après moltes coses i han descobert que cada pastor és un món, ric i complex.
L’objectiu és que aquest treball servís per constatar la importància d'un ofici en vies d'extinció i per valorar la feina que fan sense descans al llarg de l'any. També subratllar la necessitat de preservar un ofici ancestral. Cada vegada que perdem un pastor, tots hi sortim perdent: uns coneixements adquirits al llarg dels segles, una feina vocacional lligada a la terra i els animals, un paisatge modelat i cuidat pel bestiar, uns productes frescos, de proximitat... Tot això i molt més.
L’exposició
L'exposició esta formada per 11 audiovisuals. El primer d'ells ocupa un lloc central, es projecta sobre una pantalla gran, té un caràcter introductori i dona a l'exposició una visió de conjunt. Parla de forma sintètica del nostre passat ramader -la transhumància- i de la riquesa i complexitat d'un ramat. També és l'audiovisual que posa la banda sonora a l'espai expositiu: so d'esquelles i ramats pasturant, ocells, remor de tempesta, pluja i vent...
Els altres 10 audiovisuals es poden veure en 10 monitors de televisió repartits simètricament per la sala. Cada monitor té dos auriculars que permeten escoltar en silenci les diverses narracions. Al costat de cada pantalla, una cartel·la ens ajuda a situar l'espectador. Per separat, pastores i pastors de diverses comarques catalanes, reflexionen sobre la seva feina i el sentit de ser pastor. Les converses, confrontades, posades una al costat de l'altra, com si assistíssim a una trobada ramadera, mostren les diverses maneres de fer. La durada aproximada de cada audiovisual és d'entre 6 i 8 minuts.
Un conjunt de 16 il·lustracions, presentades en fila, com si fos un camí d'herba, mostren algunes de les herbes més apreciades pel ramat i ajuden a subratllar una de les idees de l'exposició: la vida dels ramats és la cerca constant dels camins de l'herba.
Acte inaugural, activitats vinculades i horaris de visita
L’acte inaugural d’aquesta singular i necessària proposta tindrà lloc aquest divendres 11 d’octubre a les 8 del vespre, a càrrec de la regidora de Cultura, Àngels Dalmau i comptarà amb la presència dels seus creadors, Xavier Bayer i Pep Puig.
A banda de la visita lliure a l’exposició, de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes, de 18 a 20h i diumenges, de 12 a 14h i de 18 a 20h, s’han elaborat una sèrie de xerrades vinculades a l’exposició que tindran lloc a l’auditori de Vinseum a les 19h, amb la presència de pastors i pastores del nostre país:
Dimarts 22 d’octubre. Pep Divins. Sentir créixer l’herba; dimarts 29 d’octubre: Sònia Solé, Gemma Clarena, Salvador Queraltó i Enric Gibert. Cada pastor, un món; dimarts 12 de novembre: 30 veus, projecció documental sobre l’ofici de pastor.
Tallers/visita dins el projecte CulturaMENT
Els dimecres 23 i el dijous 24 d’octubre el servei de Cultura de l’Ajuntament ofereix una visita/taller a càrrec de l’arterapeuta Marta R. Peribáñez adreçades a persones i col·lectius amb neurodiversitat dins el projecte CulturaMENT impulsat per la Diputació de Barcelona.
A mig camí entre una visita guiada i un taller, es proposa una experiència compartida que tindrà com a punt de partida el visionat conjunt del vídeo central introductori, que parla del nostre passat ramader i de la riquesa i complexitat d'un ramat. D’allà passarem al visionat individual d’una de les peces on diversos pastors parlen de la seva experiència. Serà l’espai obert a la paraula i a l’intercanvi, i ens recolzarem en imatges, objectes, frases i sons per rescatar idees i fer reminiscència, per connectar amb conceptes com vocació, ofici, natura, intempèrie, adversitats, cura dels animals, context rural vs context urbà, etc. Amb tots aquests “materials”, crearem el nostre propi “sarró de pastor” on posar els elements que voldríem mantenir amb nosaltres per cuidar-nos (pastor) i cuidar del grup del qual formen part (ramat).
“Pastors i ramats. Un món que se’n va” està organitzada per l’Ajuntament de Vilafranca hi el projecte ha rebut el suport de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, Vinseum i la Fundació Pinnae.
L’exposició es podrà visitar a la Capella de Sant Joan fins al diumenge 10 de novembre.
T'ha interessat aquest acte?
Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.