COMARQUES

L'economia catalana creixerà un 0,8% aquest any

L'informe de perspectives econòmiques de CatalunyaCaixa marca el 2011 com el punt de canvi cap a la recuperació

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

 A més, es preveu que es tornin a generar, tot i que de forma molt moderada, llocs de feina en termes nets, la qual cosa farà recuperar la confiança de les famílies i pot fer repuntar el consum. Tot i això, CatalunyaCaixa assegura que el creixement vindrà gairebé de forma exclusiva del sector exterior. "Comencem un camí de creixement que esperem que sigui de no retorn", ha dit Oliver.

Si es confirmen les previsions de CatalunyaCaixa, el 2011 serà el primer amb un creixement positiu de l'economia que, tot i lleu, "marca un canvi de tendència" respecte a les caigudes dels darrers tres anys, especialment de 2009 quan el PIB català es van enfonsar un 4%. Segons l'informe, el creixement serà possible gràcies al sector exterior, tot i que hi ha força riscos, com ara que les economies emergents no creixin tant com s'espera i això llastri les exportacions o que tornin les dificultats als Estats Units. Segons Oliver, però, els darrers estudis, com el presentat aquesta setmana pel Fons Monetari Internacional, no apunten cap a aquest sentit, sinó que preveuen pujades importants (l'economia global creixerà un 4,4% segons aquest estudi).

Oliver ha detallat que Europa va a dues velocitats i, mentre països com Alemanya ja creixen a ritmes d'abans de la crisi, en els perifèrics com Espanya, Grècia o Irlanda s'avança a un ritme més lent. Tot i això, ha apuntat que tots estan fent bé els deures i el creixement del vell continent "està garantit". Ha reconegut que el risc financer "hi és però s'allunya i és difícil que es materialitzi".

La taxa d'atur s'estabilitzarà i les famílies recuperaran la confiança
En el cas català, es preveu un creixement del 0,7%, lluny del 3,6% alemany però que fixa un canvi de tendència. El més important és que ja es crearan llocs de treball (entre 15 i 20.000) i la taxa d'atur s'estabilitzarà. Per sectors, hi haurà un repunt de l'ocupació en la indústria (0,3%) i dels serveis (0,1%), mentre que en la construcció l'ajust "encara no ha acabat" i es continuarà destruint feina. De fet, es calcula que l'any acabarà amb un 40% menys de treballadors en aquest sector que a l'inici de la crisi, quan n'hi havia més de 440.000.

Segons Oliver, la baixada serà lleu (del 0,5%), però que no pugi farà tornar la confiança als consumidors i pot reactivar el consum. En aquest punt, ha recordat que el 2009, el pitjor any de la crisi, l'ocupació va caure prop d'un 9%. "A Catalunya hi ha 3,2 milions de treballadors que poden comprar però si hi ha incertesa seran cauts. És vital que s'estabilitzi l'atur perquè pugi la confiança", ha remarcat el catedràtic. Tot i això, el consum repuntarà molt poc (1%), sobretot per l'avançament de compres importants per la pujada de l'IVA el 2010, el final de les ajudes a la compra de vehicles i el major increment de preus el 2011 (la inflació pujarà un 2,8% davant el 2% de 2010).

CatalunyaCaixa no es pronuncia sobre la possible nacionalització
Preguntat sobre com afronta CatalunyaCaixa la reforma financera anunciada pel Govern espanyol, el director del servei d'Estudis de l'entitat, Xavier Segura, s'ha limitat a dir que "cal esperar a tenir més informació" i que encara no hi ha informació oficial sobre aquest tema. De la seva banda, Josep Oliver, -a títol personal- ha assegurat que creu que la reforma farà ampliar la confiança sobre el mercat espanyol i facilitarà el flux del crèdit, tot i que encara és aviat per fer valoracions. "Espanya està fent els ajustos necessaris", ha conclòs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local