Ajt Sant Sadurní d'Anoia. La font natural de Cal Fideué
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
26-10-2013 11:11
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El servei de salut de l'Ajuntament de Sant Sadurní informa que les fonts naturals del municipi continuen contaminades, tan a nivell microbiològic com pel que fa a nitrats o altres paràmetres. Semestralment l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia realitza analítiques per controlar la salubritat de les fonts naturals del municipi d'elevada concurrència com són Cal Mota, Llac Raventós i Blanc, Fideué i Monistrol d'Anoia per donar compliment al RD 140/2003, de 7 de febrer.
Els resultats dels últims anys demostren que poques vegades aquestes fonts són aptes pel consum, això pot ser degut a la filtració de fertilitzants, plaguicides i adobs usats en les zones agrícoles o a altres abocaments que finalment acaben arribant a les aigües subterrànies o deus naturals. I les darreres anàlisis confirmen que als darrers sis mesos l'estat de l'aigua ha empitjorat en algunes de les fonts.
Els cartell d'Aigua sense garantia sanitària que va instal.lar l'Ajuntament en aquestes fonts adverteix del risc del consum corre a càrrec de qui decideix beure'n ja que no s'hi realitza cap tractament de desinfecció.
Les fonts considerades més perilloses són la de Cal Fideué, que supera àmpliament les concentracions màximes admissibles de coliformes fecals i nivells de nitrats, la de Cal Mota que malgrat tenir un bon nivell bacteriològic presenta concentracions de nitrats superiors a 50mg/L i la del llac de Raventós i Blanc que, tot i tenir uns nivells molt baixos en nitrats, està molt contaminada a nivell microbiològic.
Pel que fa a la font de Monistrol d'Anoia, els nivells de bacteris patògens i nitrats són molt baixos i no alarmants, però la presència d'una sola colònia de bacteris fa que igualment sigui considerada no apta per al consum humà.
El nivell de coliformes indica la contaminació fecal de les aigües, bé siguin d'origen animal com humà, i la ingesta de l'aigua que en tingui pot arribar a causar malalties. Els nivells de nitrats per sobre dels 50mg/L. poden afectar a nadons que s'alimenten amb biberons preparats amb aigua contaminada, dones embarassades i persones amb problemes d'hemoglobina anòmala. La OMS considera com a ingesta diària admissible (IDA) dels nitrats en 3,65 mg./kg. de pes corporal i dia.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!