RORQUAL COMÚ

Mor una cria de balena a la costa de Vilanova

L'animal presentava unes cordes enredades a la part anterior i posterior del cos que l'havien immobilitzat i presumiblement causat la mort

Generalitat de Catalunya. Rescat d'una cria de rorqual comú al litoral del Garraf

Generalitat de Catalunya. Rescat d'una cria de rorqual comú al litoral del Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Efectius del cos d'Agents Rurals i el tècnic de guàrdia de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural,  es van desplaçar al port de Vilanova i la Geltrú  aquest dimarts per atendre un gran cetaci enredat a unes xarxes.

L’alerta va arribar la tarda de dimarts a través de Salvament Marítim  i que inicialment es pensava que era un catxalot i que era viu. Desplaçats a la zona , es va poder localitzar amb l'assistència de l'embarcació de Salvament Marítim el cos del cetaci, d'uns 8 metres de llargària i que estava mort. Es tractava d'una cria de rorqual comú (Balaenoptera physalus) i no d'un catxalot. L'animal presentava unes cordes enredades a la part anterior i posterior del cos que l'havien immobilitzat i presumiblement causat la mort.

Està demostrat que les deixalles al mar, siguin caps de corda abandonats, xarxes a la deriva o plàstics, causen mortaldat a cetacis i altres habitants del mar. Per tant cal extremar la cautela i no llençar residus al mar pensant que no faran cap mal per que se’n van cap al fons. La mort d’aquesta cria de balena n’és un clar exemple.

Imatge de la balena enredada a unes xarxes

Segurament, aquesta cria nadava juntament amb la seva mare, i possiblement amb altres balenes, en moviment per la costa central catalana, cap el sud de la Mediterrània. Probablement hauria passat la temporada d’estiu al mar de Liguria i golf de Lleó.

El present rorqual és el segon gran cetaci encallat el 2013, l'anterior unes restes de catxalot trobades a l'illa de Buda al delta de l'Ebre el passat estiu, i constitueix l'encallament de cetaci número 24 de l'any 2013 a Catalunya.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural dirigeix i coordina la Xarxa d’observació i rescat de fauna marina a Catalunya. Davant la troballa d’una espècie amenaçada marina els ciutadans o les autoritats poden trucar al 935617000 dels agents rurals o a emergències (112) des d’on s’activarà el protocol existent d’actuació segons el cas que sigui.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local