16a Assemblea

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat aprova la Declaració de Sant Sadurní

200 representats del món local es comprometen assolir els reptes per al 2030 contra el canvi climàtic

16a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat a Sant Sadurní. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

16a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat a Sant Sadurní. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Més de 200 representants del món local van refermar el dijous passat, a La Fassina de Can Guineu de Sant Sadurní d'Anoia, el compromís d'assolir els reptes per al 2030 de lluita contra el canvi climàtic.

Amb l'aprovació de la “Declaració de Sant Sadurní d'Anoia” i del Pla Estratègic Xarxa 2000, la 16a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat va servir també per nomenar el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, com a nou president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, en substitució de Joan Puigdollers, que ho ha estat els darrers 4 anys. El diputat adjunt d'Espais Naturals, Jesús Calderer, va assumir la vicepresidència de l'entitat i el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Sadurní, Toni Sisternas, va ser escollit vocal de l'Assemblea, en el que representava el tret de sortida del nou mandat 2016-2020.

L'Alcaldessa del municipi, Maria Rosell, va inaugurar l'assemblea recordant que Sant Sadurní és una ciutat pionera en la recollida porta a porta i demanant als tècnics i polítics presents que “Si algú té una solució especial per a l'incivisme, agrairia que avui ens l'expliqués, perquè és un dels principals problemes que tenim ara mateix en aquesta àrea”. Rosell també va recordar que l'any 95 es va obrir la Deixalleria Municipal i que Sant Sadurní va ser un dels primers municipis a oferir aquest servei: “L'Ajuntament ha cregut fermament que la deixalleria ha de ser un entorn net i verd on s'hi faci educació ambiental” i va afegir que el municipi sempre ha apostat pel compromís amb el Medi Ambient i pel Pacte d'Alcaldes per al canvi climàtic.

El President sortint, Joan Puigdollers, va parlar de “resiliència”, d'“autosuficiència energètica”, d'“economia circular” i de la importància de la feina que es fa des del món local i des de La Xarxa en quatre eixos fonamentals: l'ambiental, el social, l'ecoturístic i el cultural. Puigdollers va aprofitar per acomiadar-se la política i va passar el relleu al diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient i alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que va posar en valor l'ampliació de l'àmbit territorial de la xarxa i la transversalitat i la força dels municipis associats per assolir els reptes del nou període, sobretot l'adaptació al canvi climàtic i la pobresa energètica: "Cal exigir-nos nous objectius vers la sostenibilitat per assolir la qualitat de vida dels ciutadans”.

El regidor de Medi Ambient i nou vocal de l'assemblea, Toni Sisternas, acompanyat del President, va clausurar l'assemblea recordant que Sant Sadurní és pionera en la utilització d'energies renovables i va parlar de la nova caldera de biomassa, “que començarà a funcionar en breu, que abastirà el servei de diversos equipaments municipals i que suposarà una disminució considerable de la despesa”. Uns nous models que ofereixen grans beneficis a la societat i a l'economia, ja que fan ús de recursos renovables i que donen nous valors als residus.
Acabada l'assemblea, es van dur a terme visites tècniques i d'interès local per a les persones que van voler continuar la jornada a Sant Sadurní, entre les quals una visita a la caldera de biomassa, al CIC Fassina i l'Espai Xocolata, després d'un dinar amenitzat amb productes locals a Caves Freixenet i a la tarda va tenir lloc al Casal d'Entitats el Debat sobre “El Canvi Climàtic i els vins”.

Treball polític i tècnic per la innovació

L'assemblea també va comptar amb un espai d'intercanvi i reflexió entre els membres de La Xarxa, polítics i tècnics, dels diversos municipis que la conformen, en què hi van prendre part els regidors de mediambient, Toni Sisternas, i el primer tinent d'alcalde, Josep Maria Ribas, a banda del responsable de Medi Ambient de l'Ajuntament, Jordi Gual.

El grup de tècnics van començar amb un joc per trencar el gel i despertar la creativitat i treballar la innovació, necessàries per plantejar la seva tasca els propers 4 anys.

Durant la jornada també es va presentar una nova versió de la revista Sostenible.cat de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Actualment l'Assemblea,  que va néixer a Manresa l'any 1997 i que ara ja és major d'edat, compta amb 280 associats (246 ens locals, 11 Consells Comarcals i les 4 Diputacions) i s'hi estan a punt d'incorporar 3 nous ens.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local