SETMANA CONTRA EL MALBARATAMENT

Els mercats municipals de Vilanova, contra el malbaratament alimentari

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 26-09-2022

Els mercats municipals de Vilanova i la Geltrú s'han endinsat aquesta setmana en la lluita contra el malbaratament alimentari amb un programa de tallers i accions de promoció d'hàbits saludables i sostenibles entre la seva clientela. La Setmana contra el Malbaratament Alimentari ha programat dos tallers de cuina, un a cadascun dels equipaments, a més d'una acció sorpresa aquest dijous al Mercat del Centre, que rebrà la visita de la família Profit per ajudar les famílies a concienciar de les possibilitats de reaprofitament dels aliments que compren als mercats. A més, durant tota la setmana podrem veure la façana del Mercat del Centre il·luminada de color verd per donar difusió a la campanya.

El regidor del Primer Sector i Mercats Municipals, Jaume Carnicer, ha explicat que quan parlem de malbaratament cal tenir present molts factors, però només una dada és suficient per prendre’n consciència: "cada any es llença més menjar que tot el que seria necessari per alimentar els milions i milions de persones de tot el planeta que se’n van al llit sense haver fet un mos".

El malbaratament de tot aquest menjar que se’n va directament a les escombraries és tradueix també en un malbaratament de recursos: l’aigua per regar aquests cultius, els adobs i pesticides utilitzats en la seva producció, l’energia per moure tractors i maquinària, el combustible emprat en el transport… Per no mencionar també l’energia utilitzada per la gestió d’aquests residus orgànics que, a més, emeten gasos d’efecte hivernacle. Tot plegat genera una muntanya de recursos malbaratats que tenen un efecte molt negatiu sobre el nostre entorn.

Un dels motius pels quals es llença tant menjar és per la nostra manera de produir, d’emmagatzemar, de distribuir i de consumir. Volem tenir-ho tot disponible en tot moment i amb una aparença estàndard. La poma amb bonys, els tomàquets que no són rodons o les pastanagues dobles no passen els controls de qualitat necessaris per omplir les prestageries dels supermercats. Cada dia volem comprar qualsevol tipus de pa, triar entre moltes mides i varietats. Volem tenir maduixes i cireres tot l’any. Sabem que ara tot això és possible, però també insostenible.

Una manera de reduir el malbaratament de menjar és apropar al màxim les persones que consumim aquests aliments amb les persones que els produeixen, d’aquesta manera es redueixen els productes de rebuig, l’energia i el temps necessari per posar-los al plat i menjar-los.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local