NEXT GENERATION

Un mercat més modern, sostenible i competitiu? Oh, i tant!

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 24-11-2024

El Mercat del Centre ha celebrat aquest divendres a la tarda una gran festa popular per reivindicar aquests equipaments i per presentar un projecte de modernització que impulsa la Diputació de Barcelona i que vol que els mercats siguin més competitiu, facin el salt a la digitalització i que apostin per la sostenibilitat. Música en directe, animació pels carrers del centre de la ciutat i la degustació d'una fideuà popular han posat color al projecte “Apropant el mercat: competitiu, digital i sostenible”, que compta  amb fons Next Generation i un pressupost de 2,5 milions d’euros. I és que la Diputació de Barcelona impulsa accions a 91 mercats de 58 municipis per promoure nous hàbits de compra i sostenibilitat.

Vilanova i la Geltrú és un dels municipis que més accions durà a terme dins d'aquest projecte i des d'aquest cap de setmana la seva clientela ja ho ha pogut comprovar. La gran festa de divendres va acostar el Mercat del Centre desenes de persones que van descobrir els nous armaris multi-temperatura i tricicles elèctrics per a la recollida de comandes. Però també s'han instal·lat al mercat municipal sistemes de control d’aforament, portes dobles per millorar l’aïllament tèrmic i sistemes de monitoratge de control de consums energètics.

Les accions volen dinamitzar econòmicament un dels equipaments municipals de referència de la ciutat, com assenyala la regidora de Mercats, Alimentació i Consum, Eva Bolaño. Per a l'alcalde, Juan Luis Ruiz, aquestes actuacions de millora permetran arribar a una clientela més àmplia i diversa, acostant al mercat a nous públics.

Comandes fora de l'horari del Mercat del Centre

A la façana del Mercat del Centre s'han instal·lat uns armaris multi-temperatura per a la recollida de comandes que es facin als paradistes i que els compradors no puguin recollir dins de l'horari habitual del mercat. L’objectiu és captar clients que, per horari laboral o altres motius, no poden comprar a les parades quan el mercat és obert, així que podran fer la comanda per telèfon, web o whatsapp i rebran un codi QR per obrir la guixeta de l’exterior del mercat, on el paradista li haurà deixat la compra preparada. I en la mateixa línia, per facilitar el repartiment de comandes, s’ha lliurat un tricicle elèctric per fer portar la compra a domicili.

A més, aquestes actuacions aniran acompanyades d’accions de sensibilització per reduir l’ús de plàstics d’un sol ús, mitjançant accions de sensibilització i el repartiment de materials com carmanyoles reutilitzables i bosses de polièster reciclat. Les accions s’emmarquen en la campanya “Oh, i tant!” per promocionar el comerç de proximitat i el consum sostenible i responsable.

Millorar la sostenibilitat dels mercats

Per tal de fer el Mercat del Centre més sostenibles, una novetat és la instal·lació de sistemes de monitoratge de control de consums energètics: a partir de la col·locació d’una unitat terminal remota instal·lada als quadres elèctrics, es tindrà en tot moment dades del consum del mercat que estaran vinculades al programa Smart Region de la Diputació de Barcelona. En aquesta mateixa línia, ja s'ha instal·lat a la porta principal del Mercat del Centre, a l'avinguda de Francesc Macià, doble porte per millorar l’aïllament tèrmic dins del mercat.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local