MEMÒRIA HISTÒRICA

El Castell de Ribes, els jardins de Can Travé i el mirador de Montserrat, tres apostes pel patrimoni històric comarcal

Redacció | Sant Pere de Ribes | 15-01-2024

Castell de Ribes. CC Garraf

Castell de Ribes. CC Garraf

El Castell de Ribes, els jardins de Can Travé a Cubelles i el mirador de Montserrat a Canyelles han estat tres de les apostes pel patrimoni històric comarcal incloses dins del projecte "Garraf: camins, patrimoni i natura", unes actuacions que han permès recuperar una part important de la memòria històrica d'aquestes tres poblacions. La rehabilitació del castell de Ribes ha recuperat per a l'ús públic la totalitat de l’edifici, que des que va marxar el ballarí José de Udaeta havia estat tancat, però també ha materialitzat el primer projecte museístic de Sant Pere de Ribes, dedicat al patrimoni cultural local.

Amb la restauració global del Castell de Ribes i el seu entorn, ha nascut a Ribes el Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural de Sant Pere de Ribes, que ha comptat amb el suport econòmic de la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. El castell havia estat la residència del ballarí i coreògraf José de Udaeta fins 2007, ha comportat una inversió de més de 700.000€, finançats en un 57% a través de subvencions de la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

El Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural de Sant Pere de Ribes complirà tres funcions diferenciades: serà un equipament museístic amb un recorregut museogràfic que permetrà la visita al Castell, com a monument en si i per conèixer amb una exposició permanent els aspectes de la història i el patrimoni cultural del poble; serà un centre de recursos i visites turístiques, que permetrà informar i derivar els visitants i turistes cap els diferents elements del patrimoni cultural del municipi i la comarca; i serà un espai generador d’activitats, amb una programació regular, on hi haurà exposicions temporals i conferències, xerrades, tallers, rutes i visites comentades. 

Bé cultural d'interès nacional

El Castell de Ribes és un dels edificis històrics de Sant Pere de Ribes i està classificat des de 1949 com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Representa l'origen mític de la població, documentat l'any 990 com a castell de Bell-lloc o de Ribes. Al llarg dels segles el castell va anar passant de mans entre senyors feudals, poders eclesiàstics, etc. fins que el 1620 va ser cedit al comú municipal. Durant la primera part del segle XX i fins acabada la guerra civil, la torre del castell va tenir diferents usos, fins i tot el de calabós, on encara s'hi poden veure algunes pintades fetes per presos anònims. El ballarí i castanyolista José de Udaeta va recuperar el castell cap a la dècada de 1970 invertint-hi el seu patrimoni personal. Des d'aleshores, i fins la mort del ballarí ja al segle XXI, el castell es convertirà en la seva residència i en un punt de trobada d'artistes d'arreu del món. El 27 de maig de 2021, l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes inaugura la remodelació íntegra del castell, convertit-lo en el Centre d'interpretació del Patrimoni Cultural del municipi. Així, el castell acull una exposició permanent que ofereix un recorregut dinàmic per la història mil·lenària del municipi a través de visites guiades. A més, l'edifici s'ha convertit en un espai generador d'activitats artístiques, com el Festival Udaeta – Castell de Ribes, que proposa i integra concerts, tallers i xerrades tant de producció pròpia com de coproducció amb les entitats i agents socials del municipi.

Els jardins de Can Travé, un nou espai que s'obrirà al públic a Cubelles

Els jardins clàssic-romàntics de Can Travé de Cubelles, amb més d’11.400 metres quadrats al cor del municipi, es convertiran en els propers mesos en un nou espai públic. Amb una important pineda on hi destaquen dos camps de cítrics i una part de roserars, els jardins estan situats dins d’un espai de recuperació del patrimoni històric i artístic del municipi amb alt valor de memòria històrica a Cubelles. L’actuació de recuperació dels jardins públics amb la millora d'il·luminació i reg, que han comptat amb el suport econòmic dels fons Feder, el converteix en un espai d’acollida del turisme patrimonial a la comarca.

L’Ajuntament ha elaborat un projecte per a la recuperació dels elements que formen part dels jardins de Can Travé a nivell dels paviments, degradats pels anys en que aquest espai no ha tingut manteniment i que no fan segur el seu ús. Un dels aspectes més destacats que aporta aquest projecte és l'ampliació de l’enllumenat del jardí i la dotació de les connexions elèctriques i d’aigua necessàries per poder portar a terme activitats a l'espai. 

Canyelles guanya un nou espai de lleure amb el Mirador de Montserrat

El municipi de Canyelles, i concretament la urbanització de Daltmar, ha guanyat un nou espai de lleure gràcies al Mirador de Montserrat, un nou espai reconvertit que ha dignificat l’entrada al sector des del nucli històric de Canyelles. La construcció del Mirador de Montserrat s’emmarca en el projecte comarcal Garraf: camins, patrimoni i natura, i ha estat cofinançat pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER). L’actuació ha permès transformar totalment un espai obsolet i degradat, destinat antigament a sistema viari, en un espai de gaudi totalment integrat al Parc d’Olèrdola. Per la seva situació estratègica a la serralada del Pic de l’Àliga, un dels punts més alts del territori, el nou Mirador de Montserrat és una gran finestra al parc natural d’Olèrdola i també a les muntanyes de Montserrat.

De fet, s'ha convertit en la nova entrada al parc natural, del qual inclou senyalització informativa dels aspectes naturals i geològics. Té un aparcament per a visitants i una àrea de descans (ja que hi conflueixen diverses rutes de senderisme i bicicleta, com el GR-92.3) amb zona de pícnic, espai de jocs infantil, una font, pistes de petanca, pista esportiva i zones d’ombra, entre d’altres.

 

Feder Eix 6

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local