El Centre d’Atenció al Visitant de Sitges recupera la masia de Can Milà i promociona un model turístic sostenible i inclusiu. Ribes rescata el llegat dels indians amb el nou Centre d’Interpretació dels Americanos
Sitges ha recuperat la masia històrica de Can Milà i l'ha convertit en el nou Centre d’Atenció al Visitant, un espao que vol oferir una millor experiència a turistes, visitants i residents, així com ser un dinamitzador de la promoció d’un model turístic competitiu, sostenible i inclusiu en un municipi on el turisme és el primer motor econòmic. Les obres de millora de Can Milà i el seu entorn han tingut un cost de 593.608,77 €, dels quals el 50% està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), i el 50% restant entre l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona a parts iguals.
La remodelació ha suposat l’adequació de la casa principal i de l’edifici de servei, així com l’arranjament del jardí i el condicionament d’un aparcament per al públic. A la casa principal de Can Milà s’ubica l’espai informatiu, amb una proposta de comunicació interactiva per potenciar el coneixement i la difusió del patrimoni cultural sitgetà i de la comarca, amb un contingut atractiu i dinàmic. A l’edifici de servei, es troba la regidoria de Turisme de Sitges amb la finalitat d’aglutinar els serveis turístics de l’ajuntament en un mateix espai.
La concepció dels espais exteriors s’ha treballat conjuntament amb l’entitat Biodiversitat Sitges, amb la plantació d’espècies autòctones i la instal·lació de caixes niu per a aus i insectari, així com plafons informatius amb les definicions de les diferents espècies de flora i fauna de l’entorn.
Centre d’Interpretació dels Americanos. Indians a Sant Pere de Ribes
El projecte comarcal "Garraf: camins, patrimoni i natura" aglutina sota un relat comú diverses iniciatives dels municipis, relacionades amb la promoció i la projecció del Garraf i una de les iniciatives que s'han impulsat és la creació del nou Centre d’Interpretació dels Americanos. Indians a Sant Pere de Ribes. L’espai pretén explicar la història dels americanos a Catalunya des de tots els àmbits: els orígens, el viatge, el comerç, el llegat... fent incís també en el passat més fosc d’aquesta època, el comerç d’esclaus que alguns indians van explotar per fer-se rics. El centre s’estructura des de la visió més general fins a l’explicació de la història més propera protagonitzada pels ribetans i les ribetanes i les seves famílies.
La visita és autoguiada i la persona visitant pot gaudir de plafons explicatius, alguns dels quals contenen passes d’imatges reals de l’abans i el després del retorn dels indians; calaixos interactius, que permeten endinsar-se amb més detall en la història, com per exemple poder escoltar una cançó de l’època escanejant un QR, entre altres elements exposats que criden l’atenció de la persona visitant.
Durant la visita, la persona visitant descobrirà a través de jocs de llums, cubs màgics i del relat d’un personatge “testimoni” que simula la història d’una aventura d’ultramar, la que podria ser la història de qualsevol persona que va haver de deixar la seva terra a la recerca d’una vida millor.
El Centre d’Interpretació, ubicat a la Casa de la Vila de Ribes, és el punt de sortida de la Ruta dels Americanos de Sant Pere de Ribes que convida a conèixer els principals actius del patrimoni indià local. El centre actua també com a Oficina de Turisme local, alhora que és Punt d’Informació del Parc del Garraf, des d’on qualsevol persona visitant i turista podrà informar-se de tot el que pot fer al municipi i gaudir d’una experiència completa durant la seva estada a Sant Pere de Ribes.
Sant Pere de Ribes i els indians
A Ribes varen ser molts els que marxaren a les colònies a fer fortuna a finals del s XIX i principis del XX. Els ribetans que van tornar com a indianos i que representaven un petita burgesia local van ser l'origen del creixement urbanístic del segle XIX, gràcies a ells es van construir edificis singulars. El recorregut dels anomenats americanos passa pel carrer Major que pot ser l'inici de l'itinerari per conèixer el llegat indià, amb petites cases senyorials. Molt a prop el Redós de Sant Josep i Sant Pere destaca pel claustre, la capella, la torre i el pati.
La plaça de la Font és un punt important que commemora la tramesa d'aigua canalitzada. Criden l'atenció els mosaics de colors de la font. A tocar, la plaça de la Vila amb la casa de Can Quima, i l'actual Ajuntament, el rellotge del qual es va fabricar amb una aportació desinteressada dels diners d'ultramar. El carrer del Pi que es descobreix amb l'arbre centenari que li dóna nom, conté una mostra perfecta de les característiques indianes en les façanes d'algunes cases: Can Mauri, Can Milà de Palou o Can Giralt.
Molt a prop, el barri del Palou ofereix la possibilitat d'allotjar-se en una casa típica d'americanos, coneguda tradicionalment amb el nom de Can Quadres. El centre neuràlgic de la vila, la plaça Marcer (plaça dels Arbres) conté edificis eclesiàstics amb un cert regust colonial. Al seu costat, la plaça de l'Església on es troba l'església parroquial de Sant Pere (Església Nova) construïda gràcies al capital indià, alça les seves torres bessones per damunt de la ciutat.