L'oficina municipal va gestionar durant el 2023 més de 1.800 actuacions sobre consum de les quals 823 han derivat en reclamacions, denúncies o queixes. El comerç de proximitat genera només un 6% del total de reclamacions de consum
L'OMIC de Vilanova i la Geltrú s'ha convertit en un servei de referència per a les persones consumidores de la ciutat. L'oficina municipal va gestionar durant el 2023 més de 1.800 actuacions sobre consum de les quals 823 han derivat en reclamacions, denúncies o queixes. La regidora de Mercats Municipals, Alimentació i Consum, Eva Bolaño, ha posat en valor una dada important del servei: el comerç de proximitat genera només un 6% del total de reclamacions de consum a les comarques de Barcelona. I ha fet una crida al consum responsable, al consum de proximitat.
Coincidint amb el Dia Internacional dels Consumidors. l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) ha presentat l'informe de resultats del 2023. El grau de satisfacció de les accions de l'OMIC es manté en una franja d'excel·lència i ofereix una valoració de 9,2, puntuació obtinguda a partir de les respostes a les enquestes realitzades des de l'oficina als usuaris. Les reclamacions i consultes presentades situen els serveis bàsics relacionats amb els contractes de subministraments d'aigua, electricitat o gas en el primer lloc de la classificació amb 323 demandes que suposen un 17,7% del total per sectors d'activitat. A poca distància hi ha les reclamacions a establiments comercials, un total de 295, un 16,1%. El tercer lloc en la classificació trobem les actuacions derivades dels serveis de telefonia, telecomunicacions i internet, un total 234 demandes que signifiquen un 12,8% del conjunt.
Durant el darrer any s'han fet també 111 reclamacions a serveis turístics com agències de viatges, bars i restaurants o hotels. Aquesta xifra representa un 6% del total d'actuacions. Les reclamacions a les aerolínies i altres mitjans de transport ocupen un 5% del conjunt i s'han presentat 95 queixes. A la franja més baixa de les 1.824 consultes i reclamacions es troben les 60 queixes presentades en relació amb la compra d'habitatges, o contractes de lloguer, un 3,2 % del total i les 44 demandes relacionades amb temes sanitaris, que suposen un 2,4% del total.
Un dels fets destacables del treball de l'OMIC en el darrer exercici és que s'ha produït una davallada al 2023 en les reclamacions que comporten rescabalament econòmic que han estat un conjunt de 205. Un nombre menor de reclamacions que comportin retorn econòmic és un bon indicador de la reducció de les males pràctiques per part dels establiments, i aquest és un dels objectius de l'OMIC. La quantitat rescabalada en 2023 ha estat de 121.951,62 euros.
Comerç de proximitat, valor segur
La regidora de Mercats Municipals, Alimentació i Consum, Eva Bolaño, ha destacat aquest any les bones dades que se'n deriven de la reputació del comerç de proximitat. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'ha sumat a la campanya de la Dipuytació que posa en valor que "el consum responsable és a prop teu". I és que només un 6% eren relacionats amb el comerç de proximitat. Aquest tipus de reclamacions, a més, acostumen a tenir una ràpida resolució. La campanya que s'està visibilitzant a Vilanova i la Geltrú vol sensibilitzar la ciutadania sobre els avantatges d’apostar pel consum de proximitat. Un d’aquests beneficis és la menor conflictivitat: només el 6% de les reclamacions iniciades l’any passat a les Unitats Mòbils de Consum de la Diputació de Barcelona o als ajuntaments tenien el seu origen en el comerç de proximitat.
I és que les reclamacions de consum generades pel comerç de proximitat són proporcionalment molt baixes en relació al nombre d’operacions i, en la majoria dels casos, tenen una ràpida resolució mitjançant la mediació o l’arbitratge de consum, mecanismes de resolució alternativa de litigis facilitats per les oficines municipals d’informació al consumidor (OMIC).
En aquest sentit, la regidora de Consum, Eva Bolaño, destaca que "el consum de proximitat permet fer un consum més reflexiu i pràctic i redueix la despesa en transport o combustible, ja que no cal fer grans desplaçaments per comprar". A més, comprar localment fomenta la connexió entre els consumidors i els productors o proveïdors de serveis, ajudant a establir relacions de confiança i garantint als clients un assessorament personalitzat.