Les proteïnes són estructures que participen en tots els processos vitals de l’organisme i, després de l’aigua, són els components que estan en major proporció en els teixits corporals
Sabies que les proteïnes són molt importants per gaudir d’una bona salut i tenen funcions essencials per a l’organisme? Les proteïnes són estructures que participen en tots els processos vitals de l’organisme i, després de l’aigua, són els components que estan en major proporció en els teixits corporals. Les proteïnes les trobem en els aliments, especialment, en la carn, el peix, els ous, els làctics i els llegums.
Però perquè aquestes proteïnes siguin utilitzades pel nostre organisme, primer han de passar per un procés de digestió, que dona com a resultat uns aminoàcids que entren al nostre cos. Existeixen un total de 20 aminoàcids, però només 8 són essencials, és a dir, imprescindibles per a l’organisme i que el nostre cos no els pot generar i, per tant, només es poden obtenir a través de la dieta. La resta d’aminoàcids s’anomenen no essencials i el cos els pot produir.
Així doncs, si la proteïna d’un aliment conté els 8 aminoàcids essencials, diem que la proteïna té un alt valor biològic, i aquest és el cas de les proteïnes d’origen animal, a diferència de la proteïna d’origen vegetal que té poca quantitat d’aminoàcids essencials a excepció de la soja i els cigrons.
Els dos grans grups d’aliments proteics:
· Aliments proteics d’origen animal: carns, peixos, ous, làctics; tots ells ens aporten proteïna d’un gran valor biològic.
· Aliments proteics d’origen vegetal: llegums (llenties, cigrons, mongeta seca, pèsols, soja, etc.), fruita seca (nous, avellanes, ametlles, etc.) i, en menor quantitat, els cereals (arròs, sègol, civada, ordi, etc.) amb un valor biològic menor. Aquesta deficiència es pot solucionar combinant determinats aliments, com per exemple, barrejant llegums amb cereals (llenties amb arròs) o fent la combinació amb altres aliments proteics d’origen animal.
La funció de les proteïnes i la quantitat de consum recomanat
Les proteïnes ajuden al bon funcionament del sistema digestiu i hormonal, contribueixen al sistema immunitari i ajuden a mantenir els músculs en bon estat. Són, per tant, un component essencial en totes les etapes de la vida i en tots els grups de població: infants, adolescents, adults i gent gran, esportistes, etc.
Segons l’OMS cal menjar entre 0,8 i 1 gram de proteïna per cada quilo de pes corporal. Aquesta xifra, però, varia en funció del grup de població. Per exemple, quan ens fem grans perdem massa muscular i força muscular, quan aquesta pèrdua es troba per sobre del que es consideraria normal per l’edat es coneix amb el nom de sarcopènia.
És per això que en els darrers anys s’ha incrementat la recerca sobre la pèrdua de massa muscular i la seva relació amb el consum de proteïna, i s’ha observat que la gent gran hauria de consumir més proteïna a través de la dieta, tant d’origen animal (carn, peix i ous) com d’origen vegetal (llegum, cereals integrals, soja, tofu o seitan) o a través d’aliments alts en proteïnes com les cremes o el iogurt PRO+ d’Ametller Origen, per evitar aquesta pèrdua de massa muscular en el temps. La quantitat de proteïna recomanada per aquest grup poblacional hauria d’estar al voltant de l’1,2 – 1,5 g de proteïna per quilo de pes al dia. Així doncs, assegurar una ingesta òptima de proteïna pot ajudar a mantenir la massa muscular, especialment quan es combina amb l’exercici.