L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú posa en marxa una nova línia d'ajuts per a les empreses de nova creació per enfortir el teixit empresarial de la ciutat
Quins objectius teniu des de l'àrea d'empresa i emprenedoria de Vilanova i la Geltrú?
El nostre objectiu principal és acompanyar les empreses des del seu moment de gestació fins que ja són madures i estan creixent. Per això, treballem en diversos programes que ofereixen suport al llarg de la vida d'una empresa o d'un emprenedor.
Com ajudeu als emprenedors que tot just tenen una idea de negoci?
Molts emprenedors tenen una idea, però no saben com materialitzar-la. En aquest sentit, comptem amb Neàpolis, l'espai d'innovació de Vilanova, on es treballa per donar forma a aquestes idees. A més, tenim programes d'acompanyament especialment enfocats a empreses amb component tecnològic que necessiten suport per constituir-se legalment com a autònoms, SL o cooperatives.
Un cop constituïdes, quins reptes tenen aquestes empreses?
Els primers quatre anys són els més difícils, ja que molts emprenedors han invertit els seus estalvis per tirar endavant el negoci. Per això, estem treballant en una línia de subvencions per a empreses de nova creació. Aquesta convocatòria, prevista per a l'abril, estarà destinada a empreses creades entre l'octubre de 2023 i el setembre de 2024.
Com funcionarà aquesta línia de subvencions?
Tindrà dos trams. Només per presentar-se, les empreses rebran 500 euros, que cobreixen parcialment costos de seguretat social. A més, en funció de la seva inversió en maquinària, eines o vehicles, podran rebre fins a 3.500 euros. Encara que aquestes quantitats poden semblar modestes, per a molts autònoms poden suposar una gran ajuda per millorar el seu negoci, per exemple, en aspectes com la il·luminació del seu establiment.
Hi haurà continuïtat per a aquestes ajudes?
La nostra idea és que sigui una convocatòria anual i, si és possible, incrementar la partida pressupostària en futures edicions.
Com doneu suport a les empreses ja consolidades?
Per a aquelles empreses que ja han superat els quatre anys i volen créixer, tenim el programa "Fes créixer la teva empresa". El desenvolupem amb la Federació d'Empresaris del Gran Penedès i l'associació Ascencat. Aquest programa ofereix una primera fase de diagnosi, on s'identifiquen les millores necessàries en aspectes com la internacionalització o la digitalització. A la segona fase, les empreses reben suport per implementar aquestes millores, incloent-hi una ajuda econòmica.
Quines iniciatives esteu treballant en matèria de dades i estratègia econòmica?
El Consell Econòmic i Social de Vilanova vol recollir i treballar indicadors clau sobre la nostra economia. Això ens permet definir estratègies, com l'impuls de subvencions per a noves empreses o la millora de la competitivitat empresarial. Treballem amb federacions empresarials, gremis i sindicats per abordar temes estratègics. En aquest sentit, proposem crear dues comissions de treball: una sobre comerç, que és una de les grans preocupacions actuals, i una altra sobre economia blava, un sector emergent a Vilanova.
Quina rellevància té el turisme gastronòmic en la ciutat?
La gastronomia és un pilar fonamental. Aquest any, coincidint amb que som Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia i amb la iniciativa "12 mesos, 12 paisatges" de la Generalitat, dedicarem el mes de maig a promoure el turisme gastronòmic de Vilanova. Continuarem treballant conjuntament amb els sectors de restauració, comerç i turisme per potenciar la ciutat com a destinació de referència.
Quina és la situació laboral de les dones al Garraf?
Els informes indiquen que la desocupació femenina és del 65%, superior a la masculina, que se situa en el 60%. Tot i que el sector serveis és predominant i dona feina a moltes dones, la presència femenina en la indústria és gairebé inexistent. Això ens demostra que encara hi ha un accés desigual al mercat laboral.
Com milloreu la situació als polígons industrials?
Hem rebut una subvenció de la Diputació de 200.000 euros per millorar l'eficiència energètica en set polígons de la ciutat, començant per Les Roquetes. Això també pot tenir un impacte positiu en la seguretat i facilitar l'accés de les dones a aquests entorns laborals. A més, treballem per crear una comunitat energètica al polígon de Santa Madalena, perquè les empreses puguin ser més competitives gràcies a l'autoconsum energètic.