VALORACIÓ DE L'ANY 2021

Jaume Carnicer: “el 2022 ha de ser l'any de consolidació de la marca Vilanova als nostres mercats”

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 24-01-2022

El regidor de Producció del 1r Sector i Mercats Municipals de Vilanova i la Geltrú, Jaume Carnicer, ha fet valoració de l'any 2021, un any que ha estat clau per al primer sector després de la presentació del Pla Estratègic del sector que ha de marcat el full de ruta per preservar i garantir el seu futur.

El relleu generacional del primer sector és un dels reptes més immediats que vol assumir la regidoria, que s'ha proposat afavorir el desenvolupament d'un sector que dona el tret identitari a la ciutat: “la mitjana d'edat del sector és elevada i hem de lluitar per atraure gent jove a l'agricultura i la pesca trencant els murs que hi ha a l'entorn de les feines artesanes”.

En aquesta línia, la regidoria vol posar en marxa una marca “Vilanova” que posi en valor els productes de proximitat i els mercats municipals en són el millor aparador d'aquest producte local: “s'ha de poder identificar ràpidament que el producte que s'està oferint és de proximitat, sostenible, de qualitat i per tenir més credibilitat cal crear una marca 'Vilanova' que empoderi els paradistes”.

I és que els mercats municipals no són únicament aparadors de la producció local, sinó que desenvolupen una tasca pedagògica i de difusió del patrimoni local impagable. Precisament, durant el 2021, els mercats municipals de Vilanova i la Geltrú han impulsat una campanya (Mou-te pel zero!) contra els plàstics i per fomentar la reducció de residus: “els plàstics d'un sol ús ja no tenen sentit, estem generant una quantitat inassumible de residus i cal treballar-ho dia a dia i no només des dels mercats, sinó des de tot el comerç local. Cada cop hi ha més consciència, però malauradament els que no ho fan es veuen molt més”.

La lluita contra el malbaratament alimentari també s'ha traduït aquest any passat en tallers als mercats sobre el reaprofitament dels aliments que donen eines a les famílies per evitar que molts dels productes que es compren acabin a les escombraries. En aquest sentit, els tallers que organitzen els mercats municipals de Vilanova i la Geltrú tenen un paper clau en la planificació de les famílies no només perquè ofereixen consells per conservar i aprofitar els aliments, sinó perquè també aporten coneixements culinaris i vetllen per mantenir viu el llegat gastronòmic local. Els tallers de cuina que rescaten els ranxos mariners són un dels exemples més gràfics del paper que desenvolupen els mercats i com s'acosten les receptes de tota la vida a les famílies: “es perd la por a fer plats que semblen molt elaborats, però que a través d'aquests tallers descobreixen que són fàcils, pràctics, rics i versàtils”.

Amb un any 2021 clau per definir el futur del primer sector i els mercats municipals, Vilanova i la Geltrú afronta el 2022 amb l'objectiu de consolidar la marca del producte de proximitat: “si fem comparació amb mercats d'altres municipis similars, podem estar molt contents perquè totes les parades estan ocupades, amb una bona feina i amb renovació. Vilanova té un atractiu especial perquè hi ha més sensibilitat a la població amb els productes de proximitat i la cuina local. Hem d'estar orgullosos de la nostra cultura gastronòmica”.


Monogràfic patrocinat per la Regidoria de Producció Primer Sector i Mercats municipals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local