PRODUCTES DE TEMPORADA

Verdures i fruites de Vilanova i la Geltrú: de qualitat, km0 i sostenibles

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 17-05-2021

Al voltant del mercat del centre de Vilanova i la Geltrú, la ciutadania pot trobar cada dia verdures i fruites fresques i de temporada. Uns productes que es caracteritzen per ser de casa, és a dir, d’agricultors de la zona. D’aquí que no necessitin transports o grans neveres per magatzematge. Comptar amb cadenes de valor curtes, amb les quals es pugui dinamitzar i donar suport a la producció local, demostra que és una manera de vetllar per la sostenibilitat ambiental, el canvi climàtic i la biodiversitat. A més, també ajuda a millorar les oportunitats comercials a les explotacions agràries familiars, petites i mitjanes de zones rurals, urbanes i periurbanes.

En el cas de Vilanova, a la zona de can Xicarró, se situa Ca l’Alsina. Una de les sínies de la ciutat on es conreen des de fa més 90 anys els productes de temporada que després venen al mercat. En Josep Alsina ha destacat que a la seva sínia prefereixen estar 8 o 10 anys per aconseguir una millor varietat, per exemple, de tomàquets, i aconseguir un sabor gairebé perfecte que tenir una gran explotació amb tomàquets durs i forts per ser transportats i que a més no tinguin sabor. Alsina porta tota una vida dedicant-se a la terra i es defineix, precisament, com “amant de la terra”. En aquest sentit, prefereix apostar per tenir productes de quilòmetre zero, de qualitat i que el client estigui satisfet i torni a comprar a la seva parada.

L’Ajuntament vilanoví, a través de la Regidoria Producció primer sector i mercats municipals, també treballa en un Pla Estratègic del Primer Sector i aquests dies, a través del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (Creda), s’ha llançat una enquesta per conèixer els hàbits dels consumidors residents a la capital del Garraf cap als productes agroalimentaris produïts localment. L’objectiu és analitzar la imatge de marca “Vilanova i la Geltrú” al municipi per reforçar-la.

El regidor de Mercats Municipals, Jaume Carnicer, ha detallat que la idea és etiquetar els productes vilanovins, és a dir, que aquests tinguin un distintiu de qualitat i que facin referència que és producte local o de collita pròpia per distingir-los de la resta de productes de la parada. És una manera perquè els clients coneguin que “tenim producte d’aquí i l’hem de visualitzar en els llocs de venda i a partir d’aquí que pugui triar”. Carnicer creu que la gent coneix “els nostres productors i els valora”. “L’època dels anys 2000 al 2015 va ser la dels supermercats, però penso que això s’està revertint i amb la pandèmia encara s’ha posat més de manifest”, ha assenyat el regidor. D’aquesta manera, l’enquesta que s’està duent a terme a través del Creda contribuirà a “conèixer el pensament del consumidor, què busca, i quines són les línies més fàcils per acostar-s’hi a aquesta manera de pensar i què hem d’oferir per cobrir la demanda”.

Any internacional de les Fruites i les Verdures

A la primavera i a l'estiu es poden trobar productes de temporada, com els tomàquets, el carbassó, l’albergínia o les mongetes. Una temporalitat que serveix per posar en valor aquests productes i que, encara que molts es poden aconseguir durant tot l’any gràcies a la producció i a les varietats, és important conèixer que cada època de l’any ve marcada per uns productes determinats. Fruites i verdures són productes que beneficien la nostra salut i són essencials per portar una dieta saludable, equilibrada i diversificada. Això, precisament, és el que es vol destacar aquest any 2021: any internacional de les Fruites i les Verdures. Impulsat per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) i que busca sensibilitzar a la població sobre la importància d’aquests productes en la nutrició, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat. Amb el lema “Les fruites i verdures, elements essencials de la teva dieta”, la FAO vol incidir en aspectes com el suport als sistemes alimentaris sostenibles en la producció, el reciclatge i la reducció del malbaratament a les llars, així com també en la integració dels petits agricultors i agricultores en les cadenes de producció i distribució.

Normalment, es recomana oferir aquests aliments a partir dels 6 mesos d’edat i s’han de mantenir durant tota la vida com a part habitual d’una alimentació saludable. Cal tenir en compte que fruites i verdures són fonts de vitamines, minerals i de fibra dietètica beneficioses per a la salut. A més, poden ajudar a reduir els factors de risc de malalties no transmissibles, com l’obesitat i el sobrepès, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer. Així, els mercats municipals són part fonamental per assegurar una alimentació saludable, ja que proporcionen aquests productes, segons les recomanacions mèdiques i les de les institucions internacionals. 

 


Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local