DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

La visibilitat de la dona agrària als mercats municipals

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 14-03-2022

A Catalunya, només 2 de cada 10 dones es dediquen al món rural, tot i que gairebé un milió viuen d'aquest sector. El seu paper, sovint, continua sent invisible, però els mercats municipals de Vilanova i la Geltrú juguen un paper clau en la seva projecció. I és que les dones són protagonistes d'aquests equipaments a banda i banda de les parades. Coincidint amb la celebració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, parlem amb cinc dones del mercat de pagès diari que corroboren el paper principal que ha desenvolupat sempre la dona al món rural, les explotacions agràries i la projecció comercial.

L'ànim, la feina i el lideratge estan estretament lligats a aquestes cinc emprenedores, dones de mercat, que conreen i comercialitzen directament els seus productes i que representen diferents generacions i una mateixa manera d'entendre el consum de proximitat: la Remei Gimeno, de la Sínia Sant Gervasi, és un referent del Mercat del Centre i una de les pageses més vetenares de Vilanova i la Geltrí; l'Aurora Sánchez dona continuïtat i modernitza el projecte els seus pares, que va començar a caminar a les terres de la Masia d'en Notari; la Roser Pujadas, de la Sínia Pujadas, representa l'essència d'un negoci familiar impulsat amb el seu germà i la seva cunyada; la Montserrat Martí, de Can Carreras/ Molí de l’ Estapé és una de les parades de verdures més reconegudes del Mercat del Centre; i l'Emi Pérez, de Ca l'Alsina, és l'encarregada de posar a la venda els productes de proximitat d'una de les finques agrícoles més importants de la capital del Garraf.

És evident que sense el talent de les dones, la supervivència del sector primari no seria possible. Sempre han treballat el camp, han cuidat les collites i les han comercialitzat, però en els darrers anys, també han fet passes endavant i han liderat projectes empresarials innovadors que donen un valor afegit als mercats municipals reivindicant el seu talent emprenedor. I, com sempre, aquest paper professional el compaginen amb la responsabilitat personal, que es tradueix massa sovint en càrregues familiars.

Per reforçar el paper de les dones a les explotacions agràries, des del 1995, el 15 d'octubre se celebra el Dia Internacional de la Dona Rural amb l'objectiu de donar a conèixer el paper cabdal de les dones en el sector primari i la indústria alimentària.

En aquest mes de març, el mercat de pagès diari s'omple de faves i pèsols, que es troben en el seu punt òptim de consum. Les faves tendres tenen propietats que es ballen entre les verdures i els llegums: destaquen en carbohidrats complexes, proteïnes, fibra, vitamines del grup B (principalment B1, B2, B3 i B9) i minerals com el calci, el ferro, el magnesi, el potassi i el zinc. I és que les faves, gràcies a l’elevat contingut en fibra, col·laboren en la regulació del trànsit intestinal. A més, posseeixen unes substàncies antioxidants, els compostos fenòlics, què protegeixen les cèl·lules dels atacs dels radicals lliures. De fet, estudis recents també han vinculat les faves, així com els altres llegums, amb efectes preventius en relació a la diabetis tipus 2, la hipercolesterolèmia, la hipertensió, l’obesitat, les malalties inflamatòries i el càncer.

Pel que fa als companys de viatge, els pèsols, són un llegum però, igual que les faves, des del punt de vista nutricional, s'assembla més a les verdures perquè la seva proporció de proteïnes és menor que en la resta de llegums. Contenen hidrats de carboni i fibra, soluble que afavoreix l'absorció lenta d'aquests hidrats i insoluble que facilita el trànsit intestinal. La dita popular "ser eixerit com un pèsol" es deu a què els pèsols són rics en vitamines del grup B que són essencials perquè els nutrients arribin al sistema nerviós.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local