La regidora d'Empresa i Innovació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú repassa els projectes tecnològics que dinamitzen un sector econòmic en creixement
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Neàpolis han fet una aposta clara per les noves tecnologies, seguint les línies que es desenvolupen a Europa amb la transició digital i ecològica. La regidora d'Empresa i Innovació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha repassat amb EIX DIARI els projectes tecnològics que dinamitzen un sector econòmic en creixement i que poden convertir la ciutat en un referent europeu: “Volem ser una ciutat referent en tecnologies, especialment, la intel·ligència artificial i les tecnologies immersives. Són línies que ajudaran a desenvolupar nous sectors econòmics, generaran llocs d'ocupació i motivaran noves formacions”, explica Conxi Martínez.
Vilanova i la Geltrú està treballant per posicionar-se com a Centre d'Innovació Digital a nivell europeu. Neàpolis formarà part de la xarxa europea de centres DIH4CPS (Digital Innovation Hubs for Cyber-Physical Systems), que ajuden a les petites i mitjanes empreses a incorporar la innovació a la seva activitat, concretament les tecnologies que controlen mecanismes basant-se en la computació i utilitzant Internet. L'objectiu és fomentar entre els diferents centres la integració de la interoperabilitat en els sistemes i ajudarà a superar els obstacles en la innovació, creant un grup interdisciplinari de Digital Innovation Hubs i proveïdors de solucions en aquesta tecnologia en diferents sectors: “volem crear un ecosistema propi amb l'empresa privada, l'administració local i la ciutadania”.
Formació especialitzada
La tecnologia mòbil, el vincle amb la Mobile Capital i l'aposta per l'àmbit de la salut i el mèdia dins de l'Àrea 5G Penedès són alguns dels projectes que impulsa Vilanova i la Geltrú en el sector tecnològic. Però un dels objectius clars de l'Ajuntament és la formació: “actualment no hi ha gaire formació en aquests àmbits i la que hi ha no és gaire especialitzada, així que si volem que sigui un nou sector econòmic a desenvolupar, cal apostar per la formació i la UPC ja ho està fent”, detalla Conxi Martínez.
En aquest sentit, un projecte destacat que està desenvolupant Neàpolis és el Programa formatiu Treball, Talent i Tecnologia (TTT) de la Diputació de Barcelona, centrat en promoure el treball digne, la millora competencial del talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la tecnologia. En el cas de Vilanova i la Geltrú, s'ha centrat en tecnologies avançades impulsant tres formacions especialitzades sobre intel·ligència artificial, blockchain i realitats immersives. Els cursos comencen el 25 d’abril i acaben el 13 de juny, duren unes 150 hores i són 100% subvencionats. Les inscripcions estan obertes al web de Neàpolis (https://www.neapolis.cat/programa-ttt/).
Els cursos estan dissenyats en format learning by doing i són eminentment pràctics, tot potenciant el treball en equip. Per aquest motiu, els cursos es faran en model híbrid, presencial i virtual. Les classes presencials serviran per resoldre els dubtes més tècnics i tindran un format pràctic en forma de taller.
La regidoria d'Empresa i Innovació s'ha marcat en el seu full de ruta un Pla Estratègic d'Innovació Local i un Pla d'Acció Internacional que permeti al consistori detectar les necessitats de la ciutat en temes d'innovació i en apostar per projectes que converteixin Vilanova i la Geltrú en un pol d'atracció.