EFICIENTS, SOSTENIBLES I COMPETITIUS

Grup Ametller Origen convertirà l'Agroparc en un referent de la producció circular i l'agricultura tecnificada

Redacció | Gelida | 29-03-2022

Grup Ametller convertirà l'Agroparc en un referent de la producció circular i l'agricultura tecnificada. Grup Ametller

Grup Ametller convertirà l'Agroparc en un referent de la producció circular i l'agricultura tecnificada. Grup Ametller

El grup Ametller Origen impulsa al cor del Penedès un projecte pioner que vol obrir les portes del sector agrícola a la innovació i la tecnologia. L'Agroparc que projecta l'empresa penedesenca als municipis de Gelida i Sant Llorenç d'Hortons serà una gran àrea de producció circular que a partir de 2026 convertirà 258 hectàrees en un referent de la innovació agrícola. La pedagogia que faci el projecte permetrà consolidar al país el concepte d'agricultura tecnificada per conformar un sector “més eficient, sostenible i competitiu”.

El conseller delegat i cofundador de la companyia, Josep Ametller, explica que l'Agroparc s'inspira directament en els orígens de l'empresa familiar: “neix de la forma de viure i de treballar que hem tingut sempre a casa on s'aprofitava tot el que teníem per una qüestió de necessitat. Ara volem dissenyar la masia del segle XXI i, per això, hem traslladat a l'actualitat les vivències de casa, quan l'àvia feia sabó dels olis o quan utilitzàvem les restes de les ametlles per a la calefacció”. Així neix l'Agroparc Penedès, el primer districte agroindustrial d'energia positiva i CO2 negatiu, amb el qual “volem evitar l'emissió d'unes 1.400 tones de gasos contaminants i recuperar 2,5 milions de quilos d'envasos de plàstic”. El projecte es complementa amb una aposta directa pel conreu sostenible, l'eliminació dels fertilitzants artificials, el reaprofitament del nitrogen, la reutilització de residus i l'ús de biocombustibles en el recinte.

Recerca i tecnologia

La tecnologia i la innovació posen les bases de l'Agroparc Penedès. En aquest sentit, Ametller Origen vol introduir la intel·ligència artificial per ajustar l'oferta a allò que demanin els consumidors: “quantes més certeses tinguem, més eficients serem produint. Fa uns anys que estem treballant en aquesta línia amb uns resultats espectaculars, ja que sent més eficients en la producció, ho som també en l'aprofitament dels recursos”, apunta Josep Ametller. El conseller delegat de la companyia explica que l'agricultura és un dels sectors on hi ha més dades per recollir: “tenim molt a fer i el problema és que hem de formar als nous informàtics i tècnics agrícoles. Catalunya i Espanya han de fer una aposta clara per tal que els futurs enginyers agrícoles estiguin formats en tecnologia”.

L'Agroparc, a més de ser un espai productiu i logístic, tindrà un centre de recerca i investigació que vol reunir els millors especialistes: “ens hem de convertir en una referència per aquesta transferència de dades i crear corredors de coneixement amb els Països Baixos i Israel, dos referents mundials en l'agricultura tecnificada, sent l'anclatge per evolucionar i formar els nous tècnics”. El projecte és pioner a l'Estat i l'objectiu de Grup Ametller Orien és demostrar als pagesos que la tecnologia és el futur del sector i, als bancs, que la inversió en agricultura tecnificada és segura: “Cal deixar l'aixada per agafar l'ordinador. Estem a l'àrea metropolitana, tenim una zona d'influència de 5 milions de persones que s'han d'alimentar de l'agricultura quotidiana, la que consumim a diari, que obre moltes portes però que necessita de la tecnologia per fer-la viable”, detalla Ametller.

Una companyia sostenible

Ametller Origen, en el marc de la seva estratègia de creixement sostenible, s’ha marcat una fita ambiciosa: ser una empresa neutra d’emissions de Co2 el 2027, i aquest nou espai que projecta al Penedès ha de liderar aquest canvi de paradigma: serà el primer parc agrari sense ús de pesticides i estrenarà un sistema de microgoteig en el reg a partir de l'aigua de pluges i també de la reutilització i s'abastirà d'energia solar amb 12 hectàrees de plaques solars. Segons els càlculs de la companyia, l'Agroparc consumirà 15 Mw anuals i generarà 13 Mw amb energia fotovoltaica, 10,2Mw amb biomassa i 1,6 milions de m3 de biogàs. D'aquesta manera, l'empresa garanteix la sostenibilitat del recinte i augura que podrà aportar energia a la xarxa general de distribució.

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local