Ajt Sant Sadurní d'Anoia. Arrenca el Cavatast
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
04-10-2014 18:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El sommelier de Monvínic César Cánovas va inaugurar aquest divendres a la tarda tarda el Cavast 2014, la XVIII mostra de caves i gastronomia de Sant Sadurní d’Anoia, que un any més aposta per la qualitat i la projecció de la fira a l’exterior i que tindrà les portes obertes a la Rambla Generalitat fins diumenge 5 d’octubre a les 9 del vespre.
A l’acte d’inauguració, celebrat al celler Gran de la Fassina de can Guineu, també hi han prendre part l’alcaldessa de la vila i presidenta del Patronat de Turisme, Maria Rosell i el regidor de Turisme i Comerç, Jep Bargalló.
Bargalló va obrir l’acte celebrant la majoria d’edat del Cavatast: “El cavatast celebra la seva majoria d’edat, s’engalana i mostra a tothom el millor que té. El cava ens identifica i ens fa sentir orgullosos, fruit de la terra ben treballada, i ens dóna sentit de pertinença. Un any més hem fet tot el possible perquè el Cavatast sigui un èxit: cansaladers, xarcuters i pastissers han volgut mostrar les seves millors propostes gastronòmiques” agraint la tasca de tothom que fa possible la fira: “Tots ens sentim part i alhora fem el Cavatast. Moltes gràcies pel suport que ens mostreu i per fer possible aquesta celebració any rere any. Tots plegats hem de fer possible que Sant Sadurní sigui una vila turística i de gran acollida ”.
Entre el públic assistent s’hi trobaven diputats, alcaldes i regidors de diversos ajuntaments; l’alcaldessa i membres del consistori de Cañete la Real, municipi agermanat amb Sant Sadurní; consellers del Consell Comarcal, membres de diverses institucions com la Confraria del Cava, el Consell Regulador del Cava o l’Institut del Cava, entre d’altres, així com representants de Banc de Sabadell, patrocinador de la fira.
El cava des de la sinceritat
César Cánovas va explicar les seves vivències amb el cava, des del primer record de la sensació que li van provocar les bombolles quan era petit i la seva evolució en aquest món: “Fa 25 anys que sóc cambrer i uns 30 que sóc dins del món de l’hostaleria, he fet de tot i és la única cosa que se fer, no ho sé si la faig bé, aprenc cada dia. Des de fa uns 16 anys vaig començar a interessar-me pel món del vi. És una punta de llança i un nexe d’unió entre la gent que fa vi i el client. L’única cosa que puc oferir és ser jo mateix, la meva visió del món del cava, que és una visió amb sinceritat”. Així mateix, ha definit el cava amb les paraules màgia, ciència, paciència, negoci, arquitectura i paisatge: “la història d’un país, investigació, visió empresarial, voluntat de sobreposar-se, com en el cas de la fil·loxera, i que fa que els catalans traiem el millor de nosaltres quan bevem cava, sempre lligat a moments de felicitat”.
Cánovas també va voler exposar allò que no li agrada del cava, amb voluntat de millorar: “És un negoci que fa viure a moltes famílies, tot i que a vegades ens n’oblidem. I és un símbol del nostre país, representa els catalans i ens fa sentir orgullosos. I com que és un símbol, ha d’estar a l’alçada. La imatge de cava a nivell internacional no és gaire bona, l’associen a un vi molt senzill. Els estrangers es sorprenen quan proven el vi d’aquí, hem de fer arribar els nostres vins a l’exterior. Pel que fa la denominació d’origen, el cava és Penedès, però no s'associa a una terrra, el cava és un mètode d’elaboració, i per això hi ha molta gent que no creu que només sigui de Sant Sadurní. Hem de provar el vi de tots per aprendre i entendre que els altres també ho fan bé. Em sento orgullós de dir que sóc del país del cava.”
Nascut el 1971 a Monistrol de Montserrat, Cánovas va iniciar la seva trajectòria professional al restaurant familiar Racó d’en Cesc, ha treballat a El Bulli, ha fet de professor del curs de sommeliers a l’Escola d’Hostaleria i Turisme CETT i des de 2008 fins al passat juny ocupà el càrrec de cap de sommeliers i director de Monvínic. Actualment és cap de restauració de l’Escola CETT i Brand Ambassador i sommelier de Monvínic. Durant aquests anys ha aconseguir diveros premis i guardons als concursos i competicions de sommeliers.
Capital mundial del Cava
L’alcaldessa de la vila i presidenta del Patronat de Turisme, Maria Rosell, va clausurar la presentació amb paraules d’agraïment a tots els presents i animant a participar del Cavatast: “Benvinguts a la capital mundial del cava, ens disposem a viure un dels esdeveniments més importants de l’any, Sant Sadurní obre les portes a tots aquells que volen conèixer els nostres caves i les nostres tradicions. Per a nosaltres és fonamental promocionar la nostra beguda. En una època complicada, sabem mantenir el nivell de ser una població de gran renom. El Cavatast és una fira de les més consolidades de Catalunya gràcies a l’esforç del sector. El Cavatast ha estat evolucionant per trobar la seva ubicació".
Rosell va finalitzar amb paraules d’optimisme: “Estic segura que Sant Sadurní de les dificultats sempre en traiem oportunitats, i entre tots sabrem fer del nostre producte, un dels més prestigiosos”.
Després de l’acte oficial, l’ambaixador del Cavatast acompanyat pel consistori i per altres personalitats va inaugurar oficialment el Cavatast amb el tall protocol·lari de la cinta, per després saludar a tots els cavistes, gastrònoms i restauradors que col·laboren amb el Cavatast.
Ràdio en directe dels del pati de La Fassina
De 4 a 7 de la tarda el pati de La Fassina va ser l'escenari de l’emissió en directe del programa ’La Tarda’, un magazín de La Xarxa que, amb el suport de l’emissora amfitriona, Ràdio Sant Sadurní, està en antena a les ràdios locals de tot Catalunya.
La presentadora, Marina Romero, i el periodista de Ràdio Sant Sadurní, Ernest Gili, han entrevistat una llarga llista de persones vinculades al Cavatast, l'ex alcaldessa, Maria Rosell, i el regidor de Turisme, Jep Bargalló, cavistes, restauradors, Esther Parellada, exregidora de Turisme, Toni de la Rosa, president de la Confraria del Cava i Maria Mata, presidenta dels Joves Confrares, en representació de la Setmana del Cava i un llarg etcètera.
El Cavatast 2014 obre les portes
36 expositors de cava i 9 de gastronomia, entre restaurants, xarcuters i pastissers, completen l’oferta per a aquesta edició del Cavatast 2014. La Fassina de can Guineu, a banda d’obrir les portes del Centre d’Interpretació del Cava al llarg del cap de setmana, serà la seu de diversos tallers i tastos en què bodegues i caves oferiran interessants activitats.
El cavatast tornarà a tenir molta presència a les xarxes socials, tant a Facebook com Twitter, així com als dispositius mòbils a través d’una aplicació gratuïta disponible tant per a Android com iOS, desenvolupada per l’empresa Appàtics sota el lema ’Tasta el Cavatast des del mòbil’ i que enguany amplia molt el seu contingut informatiu.
L’oferta d’activitats inclou el Trenet del Cavatast, una manera agradable i distreta de conèixer la fira, així com La Botiga del Cavatast, on es podrà adquirir tots els caves exposats i que tindrà obert els mateixos horaris que la mostra. Enguany, en paral·lel al Cavatast, els visitants també podran dur a terme l’itinerari ’Cava, xocolata i bicicleta elèctrica entre vinyes’; el ’Cavajocs educatius per a infants’, com a novetat per tal que els més menuts descobreixin el procés d’elaboració del cava; visites al centre històric del municipi; la XV Mostra d’artesans, el Cava Shopping Day, amb botigues al carrer, entre d’altres activitats. Les activitats també coincidiran amb la coronació de la Reina del Cava, acte central de la XXXIII Setmana del Cava que organitza la Confraria del Cava.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!