Unió de Pagesos. Unió de Pagesos denuncia lincompliment en el termini del pagament del raïm i el vi als productors per part de la majoria dempreses
Redacció |
Vilafranca del Penedès
30-05-2015 21:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Unió de Pagesos denuncia l’incompliment de la majoria de les empreses compradores de raïm i vi en el termini del pagament a productors i cooperatives. El sindicat demana a l’Agència d’Informació i Control Alimentari (AICA), depenent del Ministeri d’Agricultura, i al departament d’Agricultura que duguin a terme els controls pertinents i que sancionin, si és el cas, les empreses que no han complert amb els terminis del pagament, segons contempla la Llei de la Cadena Alimentària, que va entrar en vigor el 2014. Aquesta llei estableix com a infracció greu l’incompliment dels terminis de pagament en operacions comercials de productes alimentaris, d’acord amb la Llei 15/2010, que fixa els terminis i modifica la Llei 3/2004 per la qual es preveuen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials.
L’AICA i el Departament són els responsables del control i de les sancions per l’incompliment de les obligacions derivades de la Llei de la cadena alimentària; l’AICA pel que fa a les compres a nivell estatal, i Agricultura per les compres exclusivament de Catalunya. En el cas de l’incompliment dels terminis de pagament l’import de la sanció pot ser d’entre 3.001 i 100.000 euros.
El sindicat recorda que la Llei de la Cadena Alimentària obliga a formalitzar contractes alimentaris entre els diferents operadors, concreta el que es consideren pràctiques comercials abusives, estableix les Bones Pràctiques Mercantils en la contractació alimentària, així com l’Observatori de la Cadena Alimentària i les infraccions i règim sancionador corresponent, incloses les sancions per incompliment dels terminis de pagament en les operacions comercials de productes alimentaris.
Un dels aspectes més rellevants per als viticultors que regula la Llei de la cadena alimentària és l’obligatorietat de formalitzar contractes per escrit quan els operadors realitzin transaccions comercials amb un valor superior a 2.500 euros i es trobin en algunes de les situacions descrites com de desequilibri, entre les quals un dels operadors és una PIME i l’altre no, o un és productor primari i comercialitza productes agraris peribles, o un té dependència econòmica de l’altre. D’aquesta obligatorietat en queden excloses les cooperatives respecte els seus socis.
La llei 15/2010 de morositat és la que dictamina que el termini màxim de pagament dels productes peribles (cas del raïm) és de 30 dies, i el dels productes transformats (cas del vi), de 60 dies.
Una altra de les pràctiques de les empreses compradores que el sindicat demana a l’AICA i a Agricultura que investiguin és el descompte que fan del preu a pagar del raïm el cost del finançament, és a dir, dels interessos que els ha costat el fet de demanar els diners per a la compra de raïm i vi al banc.
Aquesta campanya 2014-2015 ha estat la primera en que l’AICA i el Departament han estat els responsables en el control de l’obligatorietat dels contractes de compra-venda de raïm per escrit, i del compliment dels terminis de pagament per part dels cellers que compren raïm i vi.
Segons les dades d’activitat presentades per l’AICA el passat 26 de maig, entre el gener de 2014 i l’abril del 2015 s’han obert 110 expedients sancionadors. Un 40% d’aquests expedients corresponen a incompliments dels terminis de pagament, i un 15% a la inexistència de contractes. Però, segons l’AICA, cap de les 1.829 inspeccions realitzades han tingut lloc a empreses compradores de raïm i vi (1.703 al sector de fruites i hortalisses, 15 al sector de la carn de pollastre i 111 controls de llet líquida i oli d’oliva).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- raïm
- Unió de Pagesos
- Albinyana
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellvei
- Bonastre
- Calafell
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- Cunit
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Font-rubí
- Gelida
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès