Forners catalans reivindiquen el pa artesà i denuncien que han perdut un 20% de quota de mercat . ACN
ACN |
Barcelona
25-05-2016 18:09
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un total de 126 mestres forners catalans han reivindicat aquest dimecres el pa artesà amb una acció a l'Estació de Sants, on han repartit 6.000 barres de pa de massa lenta. Aquest sector denuncia que en últims 10 anys han perdut un 20% de la quota de mercat com a conseqüència de la proliferació del pa "industrial" que es ven en comerços com supermercats. Segons ha explicat Xavier Gallés, flequer del Forn Clapés de Badalona, l'objectiu és reafirmar-se "com a flequers artesans, amb l'art i l'ofici de fer pa". "Volem que la gent tasti els nostres productes i pugui veure el que és un pa fet amb qualitat, amb temps i amb una professió al darrer", ha dit. Segons han denunciat, els flequers artesans venen un 47% menys de pa que fa deu anys.
“El procés d’aquest pa és totalment artesanal, de moltes hores i amb una fermentació molt lenta per la massa mare, que és el que dóna una gran qualitat al pa”, ha explicat el forner Francesc Casamitjana. El propietari del Forn Montserrat, situat al carrer Castillejos de Barcelona, ha volgut destacar els passos fonamentals del procés d’elaboració: “Començar per un amassat de forn tradicional, deixar-ho reposar en bloc, fer-ne les boles, deixar-les reposar un altre cop i donar-les-hi un mínim de 16 hores de fermentació”. El secret, però, comenta que “és la fermentació natural a base de massa mare”, un tipus de llevat que serveix per fermentar el pa i que era el mètode estandarditzat antigament.
347 forns catalans distribueixen actualment aquest pa de massa lenta, elaborat segons el mètode tradicional flequer. 183 d'aquests es troben a la demarcació de Barcelona, 93 a les Comarques Gironines, 54 a la demarcació de Tarragona i 17 a la de Lleida.
El forner de Les Delícies del Pirineu de Ripoll, Josep Selva, ha volgut remarcar que "les diferències són òbvies en el món del pa", però per altra banda ha constatat la caiguda del sector artesanal focalitzant el problema en els grans comerços. “Hi entra molta gent i venen el pa a uns preus bastant econòmics”, ha dit. El ripollenc, que es dedica a elaborar brioixeria, pastisseria i productes de fleca, ha refermat la idea que el sector "ha d'intentar buscar la qualitat, un producte de tota la vida, que tingui sabor a pa" i es queixa que els ciutadans s'estan acostumant "a menjar qualsevol tipus de cosa”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!