Tots Sants 2019

El sector de la flor a Catalunya resisteix tot i la tendència a la baixa per Tots Sants

Els productors atribueixen la davallada a la poca tradició de les generacions més joves

Pla mig de compradores al Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya, a Vilassar de Mar. ACN

Pla mig de compradores al Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya, a Vilassar de Mar. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els productors i majoristes de flor de Catalunya esperen tancar la venda de flor natural per Tots Sants amb les mateixes xifres que l'any anterior. Tot i això, la tendència any rere any és a la baixa per la poca tradició de les noves generacions de visitar els cementiris, per l'augment de la flor artificial i per la dificultat de col·locar la flor tradicional de Tots Sants, el crisantem, als nínxols. Així ho han explicat a l'ACN diversos comerciants del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Vilassar de Mar. Alhora, assenyalen que la situació a les grans ciutats és més preocupant que als pobles on encara hi ha "una mena de competició entre les famílies per veure qui ha rentat el nínxol i qui hi ha posat flor natural".

"La previsió és bona, però la tendència és que la gent cada vegada més s'espera última hora i és una campanya que té tendència a anar baixant cada any, ja no funciona com abans", explica Miguel Valencia Palomera, gerent d'Horticultura Vaypa.

Valencia augura un futur negre per la festa de Tots Sants perquè, sobretot a les ciutats, les persones cada vegada visita menys els cementiris. "La gent del poble encara sí, perquè als cementiris dels pobles encara hi ha tombes al terra, en canvi posar crisantem a nínxols que estan elevats ja és més difícil", assegura. Per aquesta raó considera que el sector "s'haurà de reinventar", tot i que admet que és difícil trobar una via quan la gent jove ja no compra flor natural. "A les grans ciutats, és una campanya que pot desaparèixer", alerta.

En aquest mateix sentit s'expressa Ignasi Ruiz, un altre productor, que recorda que "els grans clients de Tots Sants son gent o que està al cel o que està en una residència, el jovent si té un racó marxa de pont", descriu.

Alhora afegeix que així com aquesta campanya funciona en llocs de tradició celta que tenen molt culte als morts com Portugal o Galícia, a Catalunya aquesta situació només es dona als pobles petits on encara hi ha una compra elevada "perquè la gent es coneix i hi ha una mena de competició entre les famílies per veure qui ha rentat el nínxol i qui hi ha posat flor natural", relata.

Amb tot, confia en facturar el mateix que l'any passat. "Ens està costant molt, no és una festa que vagi en augment, així com Sant Jordi cada any tenim més venda, per Tots Sants no", assenyala Ruiz

Tot i que la majoria de productors del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya cultiven flor d'aquest territori, també hi ha majoristes que prefereixen importar exemplars procedents d'altres països com Holanda o d'altres racons de l'Estat com Almeria o Galícia.

El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya enceta amb la campanya de Tots Sants l'època de Nadal que es tancarà amb la campanya de l'avet. El Mercat té actualment 350 socis, 120 dels quals tenen parada dins la sala de venda directa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local