Les vendes de Corpinnat creixen un 12%, amb 2,43 milions d’ampolles distribuïdes. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sant Sadurní d'Anoia
06-03-2023 06:41
Els cellers de la marca col·lectiva Corpinnat van facturar 25,9 MEUR durant el 2022, xifra que suposa un increment del 12% respecte l’any anterior. Traduït en ampolles, se’n van vendre 2,43 milions, un 3,7% més. Els onze elaboradors han presentat les dades aquest dilluns destacant la “consolidació” de la marca cinc anys després de la seva creació, quan van decidir marxar de la DO Cava. “Hem demostrat que podem jugar a la ‘Champions’ dels escumosos a nivell mundial”, ha asseverat el president de Corpinnat, Ton Mata. Amb tot, els cellers han lamentat que el fet de no ser una DO els ha deixat fora de les ajudes que la UE ha concedit durant la pandèmia als elaboradors de vins de llarga criança. Calculen que podrien haver rebut 400.000 euros.
Segons les dades exposades, la facturació ha passat de 16,8 MEUR durant l’any de la pandèmia als 25,89 MEUR del 2022, mentre que les ampolles venudes han passat de 1,7 milions a 2,43. També ha anat a més el volum d’hectàrees pròpies conreades, les quals han crescut un 20% durant el darrer any fins arribar a les 420. Pel que fa al preu de compra del raïm, el topall fixat entre els elaboradors per a l’última verema va ser d’un mínim de 0,75 euro/kg; si bé finalment la mitjana que es va pagar a 89 cèntims.
En una presentació feta a Barcelona, els elaboradors han fet novament bandera de les exigències de qualitat que compleixen tots els cellers de la marca, entre les quals hi ha garantir una producció 100% ecològica, fer tota la vinificació als cellers del Penedès i garantir un preu mínim de referència en la compra de raïm. Uns requisits, sostenen, que es tradueixen també en un increment de preu mitjà de les ampolles en un context de sequera severa: han passat de costar 17,35 euros el 2021 a 18,55 euros el darrer any. Els efectes de la guerra d’Ucraïna també expliquen part de l’increment.
Per segments, el 84% d’ampolles de Corpinnat venudes el darrer any van ser amb criances de més de 30 mesos, mentre el 22% restant tenia un mínim de 60 mesos. Si bé els cellers membres de la marca elaboren tant vins tranquils com escumosos, aquests segons són els principals predominants de la producció, ocupant 2/3 .
Pel que fa als mercats, el 2022 un 19,4% de les vendes van anar a l’estranger, on Corpinnat va ampliar el ventall de països exportadors. La marca col·lectiva penedesenca ha irromput a set països nous, entre els quals hi ha Eslovàquia, els Emirats Àrabs, Indonèsia, Malta i Xipre. On més vendes es van registrar va ser als Estats Units, Holanda i Finlàndia.
“Fa cinc anys ens vam crear com a marca col·lectiva de la UE i començàvem una travessa del desert amb cert vertigen, ja que no sabíem què podia passar en el moment d’abandonar la DO Cava”, ha admès el president Ton Mata, que ha celebrat que el valor de les marques empresarials dels cellers fundadors van empènyer un projecte “que ara ja té una identitat genuïna i incomparable, gràcies a un reglament molt rigorós”.
Nom propi entre els consumidors, l’assignatura pendent
Mata ha assegurat que l’evolució des del 2018 demostra la “consolidació” del projecte i ha aplaudit que “Corpinnat ha aconseguit fer-se un lloc a les cartes de vins i tenir identitat pròpia dins el sector professional”. A nivell de consumidors, però, ha admès que bona part del públic els categoritza encara com a cava. “No podem pretendre que la mentalitat del consumidor canviï tan ràpid, però som un vi d’alt nivell i el nom de la nostra marca segur que poc a poc arribarà al públic final”, ha afegit.
Pel que fa al futur, els responsables de Corpinnat han assegurat que tenen camí per recórrer fins tocar sostre, de manera que estan disposats a seguir ampliant el nombre de cellers que formen la marca. Veuen la normativa pròpia com un “incentiu” per a l’evolució de diverses empreses del Penedès: “Ser a Corpinnat obre un món d’oportunitats perquè és un altaveu molt potent, però cal fer sacrificis per formar-ne part2.
400.000 euros perduts
D’altra banda, el president, Ton Mata, i el vicepresident, Xavier Nadal, han exposat aquest dilluns el malestar dels elaboradors pel fet d’haver quedat fora de les ajudes europees post covid pels cellers que fan vins de llarga criança. Estimen que els onze cellers de Corpinnat han deixat d’ingressar 400.000 euros pel fet de no ser una DO, “malgrat els requisits interns d’elaboració són dels més exigents de tota la Unió Europea”.
En aquest sentit, Mata i Nadal han reclamat a l’estat espanyol -com a distribuïdor de les ajudes- que tingui en compte “molts més aspectes més enllà de ser o no una Denominació d’Origen”.
Es reprenen les converses per la nova DO d’escumosos
Pel que fa a les converses iniciades el 2019 amb Clàssic Penedès per crear una nova DO d’escumosos, des de Corpinnat han apuntat que aquestes negociacions s’han reprès recentment “després de quasi dos anys i mig aturades”. Mata i Nadal s’han mostrat oberts a seguir negociant però han marcat reiteradament els seus requisits com a bandera vermella infranquejable si es posa en marxa una nova denominació d’origen.
“Som el model més exigent i rigorós que existeix en el mercat dels escumosos, i no pensem renunciar a quelcom que ens ha costat molt adquirir”, ha ressaltat Mata, que ha estès la mà a fer avançar les reunions amb Clàssic Penedès però també ha precisat que “l’èxit del valor dels escumosos de prestigi està en la seva diversitat”. Mata i Nadal han explicat que alguns dels onze cellers que formen Corpinnat estan interessats en crear la nova DO, però han declinat donar-ne detalls “per motius de confidencialitat”.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!