La DO Penedès encamina el final d'una verema extremadament seca. ACN
ACN/ Caterina Tallón |
Vilafranca del Penedès
19-09-2023 08:46
Amb la verema a les acaballes, s'han complert els presagis i la quantitat de raïm collit a les vinyes de la DO Penedès està entre un 40 i un 50% per sota de l’any passat. "La situació és greu i els viticultors estan molt preocupats", relata a l'ACN el director del consell regulador d'aquesta zona vinícola, Francesc Olivella. Malgrat aquesta afectació, la DO Penedès garanteix que la qualitat del raïm és “molt bona” i confia que els vins no se'n ressentiran. Després de tres anys de falta d'aigua i amb la previsió que la sequera pugui anar a més els propers anys, Olivella insisteix que l'escenari és "duríssim", motiu pel qual estan començant a estudiar noves maneres de treballar "per millorar el conreu de la vinya i fer-la més resistent”.
Gairebé un mes i mig després de l’inici de la verema a la DO Penedès, el Consell Regulador constata que han perdut quasi la meitat de la collita en comparació a l'any passat. L'ens recorda que acumulen diverses temporades complicades, les quals van començar el 2020 amb una plaga de míldiu que va arrasar bona part del raïm. Els últims tres anys, la sequera ha fet que la verema resulti cada cop més escassa.
El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, ressalta que enguany “la verema està sent molt dura" i lamenta que, a la caiguda de la producció, s'hi suma la falta de fertilitat a la terra: "Els pagesos estan veient com se’ls moren vinyes i ceps". Segons Olivella, “la sequera està sent especialment perjudicial al Penedès”, a diferència d'altres regions vinícoles, perquè és una de les zones de Catalunya on menys litres per m2 han caigut en els darrers dotze mesos.
Olivella qualifica de “molt greu” la situació per la qual passa el sector de la pagesia i creu que cal prendre decisions per fer canvis en la manera de treballar. En aquest sentit, des de la DO Penedès preveuen fer un estudi que determini noves mesures que ajudin a millorar el conreu de la vinya i el vi. Assegura que es necessari “estudiar com plantar els ceps, quines varietats són millors en segons quins contextos i explorar l’agricultura regenerativa". "En definitiva, cercar especialistes en canvi climàtic” que els puguin guiar en tot el procés.
Tot i les adversitats climàtiques Olivella ressalta que “en veremes escasses hi ha una doble lectura: una producció baixa fa que la qualitat del raïm sigui molt bona”. Tot apunta que el fruit serà de molta qualitat “però caldrà esperar a la qualificació i tast dels vins finals per confirmar aquesta excel·lència”, afegeix.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!- canvi climàtic
- DO Penedès
- Francesc Olivella
- Verema
- Albinyana
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellvei
- Bonastre
- Calafell
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- Cunit
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Font-rubí
- Gelida
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès