Verema 2024

Raventós Codorniu obté un benefici operatiu rècord de 39 milions d'euros, un 15% més

La companyia assegura que tot i la sequera té la producció assegurada per almenys els pròxims 18 mesos

Raventós Codorniu obté un benefici operatiu rècord de 39 milions d'euros, un 15% més. ACN

Raventós Codorniu obté un benefici operatiu rècord de 39 milions d'euros, un 15% més. ACN

Raventós Codorniu va obtenir un benefici operatiu rècord de 39 milions en el seu any fiscal, entre el juliol de l'any passat i el juliol d'aquest 2024, mentre que la facturació va escalar fins als 232 milions, un 4% més, i també va registrar un nou màxim històric. Així ho ha explicat aquest dimecres el CEO de la companyia, Sergio Fuster, que s'ha marcat un objectiu estratègic d'arribar en breu als 50 milions d'euros d'Ebitda. Respecte les conseqüències de la sequera, Fuster ha garantit que té la producció assegurada per als pròxims 18 mesos com a mínim ja que la meitat prové de la zona de Lleida Raimat, no tant castigada, mentre que l'altra prové del Penedès, on la verema tornarà a ser "curta" per tercer any consecutiu.

En la presentació de resultats celebrada aquest dimecres a Barcelona, el directiu de Codorniu no ha volgut avançar quin serà el benefici net, una xifra que donarà a conèixer en la propera Junta General d'Accionistes. En tot cas, ha afirmat que aniria en consonància al creixement de l'Ebitda i que seria "molt verd", en línia amb la tendència de l'exercici anterior.

Fuster ha detallat que en el darrer exercici es van vendre més de 50 milions d'ampolles en més de 50 països i que un 55% eren de cava i un 45% de vins. Respecte les procedències de les vendes, el 63% correspon al mercat espanyol i el 37% internacional.

El responsable de la companyia ha destacat que un dels mercats que més creix i més bon comportament presenta és l'espanyol tant en vins i en caves. De fet, en aquest passat exercici, les vendes van pujar un 2,7% mentre que l'Ebitda ho va ser en un 4,6%, amb una evolució positiva tant en botigues com en supermercat, segons ha detallat. El CEO de l'empresa també ha remarcat el bon comportament de Japó, el Regne Unit, Mèxic i el Brasil.

En canvi, altres països on ha impactat de ple la volatilitat és Rússia i la Xina, que abans eren grans mercats i ara pràcticament és marginal. "Són mercats grans per la mida de la seva població i els dos han tingut un comportament molt erràtic", ha constatat Fuster, que ha quantificat el descens en el mercat del gegant asiàtic en un 80%. "En un mercat així, vam decidir desinvertir", ha afegit. A Rússia, l'empresa s'ha vist condicionada per la situació geopolítica i els aranzels.

En total, Raventós Codorniu concentra un 12,3% de la quota mundial de cava i les vendes en aquest segment van augmentar un 4% en comparació a l'exercici anterior i les exportacions es van enfilar un 42% en comparació al 2018. El CEO de Raventós Codorniu també ha posat l'accent en el creixement de les vendes per Internet, d'un 7,7%, un canal que es va posar en marxa per la pandèmia i que s'ha consolidat, així com en l'enoturisme, on les vendes s'han incrementat un 13,9% i s'han registrat 77.000 visitants a les seves instal·lacions.

D'altra banda, Fuster ha subratllat el bon comportament de la línia de cava més exclusiva, Cordorniu Ars Collecta, que per exemple en el canal restauració ha augmentat un 19,6%; i ha posat en valor que el cava consolida la seva quota de mercat respecte altres varietats com el champagne, de gamma molt alta i amb un preu que continua escalant després de veremes molt curtes, i el proseco, del qual ha dit que "sembla saturat" després d'un boom.

Una altra verema "curta" al Penedès

Fuster ha explicat que el subministrament de raïm està garantit per als pròxims 18 mesos o dos anys gràcies a què la meitat del producte prové de Raimat, una zona de Lleida que rep més directament l'aigua del Pirineu. En canvi, al Penedès, d'on surt l'altra meitat de raïm, es preveu una altra verema "molt curta", en línia amb els anys anteriors.

"És veritat que en el darrer mes i mig no ha deixat de ploure però aquesta pluja arriba tard. Part d'aquesta aigua que estem rebent esperem que ajudi a la regeneració de la planta de cara a l'any que ve", ha assenyalat Fuster, que ha dit que aquesta precipitació ja els ha agafat verema d'aquest any. El directiu ha destacat, d'altra banda, que els contractes plurianuals i la relació "excel·lent" amb els viticultors els garantiran el raïm de la comarca.

Optimisme per a la campanya de Nadal

Pel que fa les previsions de cara aquest Nadal, Fuster ha expressat el seu optimisme, en especial al mercat espanyol, on s'observen creixements d'entre el 4% i el 6% a mes a més en el sector dels vins i caves, i ha apuntat que les baixades dels tipus d'interès els pot beneficiar perquè poden venir acompanyades d'un creixement del sector.

D'altra banda, preguntat sobre la composició de l'accionariat de la companyia Fuster no espera que hi hagi canvis a curt termini. "L'objectiu a mesura que ens acostem als 50 milions (d'Ebitda) estarem més a prop d'un canvi d'accionariat però no és el moment, estem en plena creació de valor i amb uns resultats que van in crescendo", ha conclòs.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local