Centre d’Interpretació de la Malvasia

La Setmana de la Malvasia celebra la 10a edició remarcant els orígens de la varietat

La lectura teatralitzada del sainet ‘La Malvasia de Sitges’ és una de les novetats d’aquesta edició que tindrà com a plats forts la Fira popular i la Fira professional al costat de tastos i maridatges

La Setmana de la Malvasia celebra la 10a edició remarcant els orígens de la varietat. Ajuntament de Sitges

La Setmana de la Malvasia celebra la 10a edició remarcant els orígens de la varietat. Ajuntament de Sitges

 

La desena edició de la Setmana de la Malvasia de Sitges se celebra del 29 d’octubre al 16 de novembre amb un conjunt d’activitats culturals i gastronòmiques per donar encara més valor a l’arrelament d’aquesta varietat de raïm a la vila. L’esdeveniment forma part de la celebració dels 700 anys de la fundació de l’Hospital de Sitges, una de les institucions més antigues de Catalunya.

La programació remarca com la Malvasia de Sitges és molt més que un vi dolç a través de tastos i maridatges al Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM). La lectura teatralitzada del sainet “La Malvasia de Sitges”, comèdia en vers, escrita al segle XIX per Francesc de Sales Vidal serà la gran novetat d’aquesta edició que inclourà com cada any els plats forts i tradicionals com són la Fira popular i la Fira professional.

L’enòloga sitgetana, Anna Baqués, serà l’ambaixadora de la Malvasia 2024. La besneta i neta dels dos enginyers agrònoms que van mantenir, preservar i atresorar el coneixement de la Malvasia de Sitges, va seguir de ben jove les passes del seu avi al Celler de l’Hospital. Durant el temps que va passar al Celler de l’Hospital va crear un dels vins més emblemàtics, el Blanc Subur, l’any 2005.

La 10a Setmana de la Malvasia de Sitges està organitzada pel Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges del Celler de l’Hospital i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges i la regidoria de Turisme.

Comerç i Malvasia

La regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sitges, amb el suport del CIM, organitza del 29 d’octubre al 16 de novembre, una nova gimcana familiar. L’objectiu és difondre la tradicional Malvasia de Sitges i dinamitzar l’economia local. En aquesta edició més d’una vintena comerços exposaran al seu aparador la reproducció d'un estri relacionat amb l'elaboració de la Malvasia. Les butlletes completes amb els segells de 9 establiments comercials inscrits i un darrer segell del Centre d'Interpretació de la Malvasia es podran dipositar a una urna al Mercat Municipal en el seu horari habitual. 

Entre totes les butlletes participants es realitzarà un sorteig el divendres, 8 de novembre, a les 17.30 h al Mercat Municipal (davant de la parada 33) per escollir les persones guanyadores de diversos regals, cortesia dels comerços locals col·laboradors.

La Malvasia arreu del món i arrelada a l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges 

El lligam estret entre la Malvasia i l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges ha estat clau per a la renaixença d’aquesta varietat tradicional, impulsada per l’obertura del Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) l’any 2019, que és un espai d’enoturisme i difusió del valor cultural i patrimonial de vinyes i vins de Malvasia, que difon la tasca de viticultors i elaboradors del Massís del Garraf i d’arreu de Catalunya. D’aquest raïm s’elaboren vins secs i dolços; joves i amb criança; escumosos i vins envellits sotar el mar del port d’Aiguadolç.  

L’arribada dels primers ceps de Malvasia a Sitges coincideix pràcticament a la mateixa època, en què es funda l’Hospital de Sitges pel cavaller Bernat de Fonollar l’any 1324 per ajudar  aquells col·lectius més necessitats. Si bé el primer document que la situa a la Blanca Subur és un pergamí detectat pel medievalista sitgetà Jacint Sastre, i datat del 1480, la llegenda diu que va ser un almogàver, Jofre de les Escales, qui ferit en batalla a Grècia va acabar en un santuari de la península de Monembasia, a la costa de l’Egeu. Els monjos el van guarir amb una copa de malvasia, a qui ell atribuïa propietats curatives. La Malvasia també té centenars d’anys d’arrelament a Sitges. El comerç marítim la va escampar pels ports d’Europa i d’ultramar, per les taules i banquets de palaus d’arreu del món. Al tombant del segle XIX les plagues, les dificultats de cultivar-la, l’arribada del xampany – primer francès, i després el cava català - i l’esclat del turisme van fer que la Malvasia de Sitges a poc a poc s’anés extingint. L’Hospital va ser clau per a la supervivència perquè el 1935 el diplomàtic sitgetà Manuel Llopis i de Casades va decidir llegar les darreres vinyes de Malvasia de Sitges, l’antic celler familiar Llopis i algunes propietats, a canvi de la garantia que continuarien elaborant Malvasia de Sitges. I fins avui.

L’Hospital de Sitges va tenir cura bona part del segle XX per la família Almirall, enginyers agrònoms sitgetans que van preservar el coneixement de la varietat, van modernitzar el Celler de l’Hospital, i el van fer entrar al segle XXI.

Antigament, l’Hospital de Sitges tenia cura de pobres, pelegrins, orfes i malalts, i estava situat en un edifici sobre les roques del mar. El 1912 es construeixen les actuals instal·lacions, obra de l’arquitecte Josep Font i Gumà, a l’actual barri d’El Poble Sec. Aquest complex modernista, coronat per una emblemàtica cúpula, acull des del 1997 una residència per a persones grans.

Es pot consultar el programa al web (https://cellerdelhospital.cat/setmana-malvasia-sitges/)

 

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local