Centre d’Interpretació de la Malvasia

La Setmana de la Malvasia aplega un centenar de professionals a Sitges amb 32 cellers i 7 nous vins varietals

Sommeliers, restauradors, comunicadors i alumnes d’escoles de sommelieria han passat per la IVa Fira Professional. Durant el cap de setmana el CIM ha rebut 130 visitants a la Fira Popular, un 25% més de l’any anterior

La Setmana de la Malvasia aplega un centenar de professionals al CIM amb 32 cellers i 7 nous vins varietals. Clàudia Sauret Verdejo

La Setmana de la Malvasia aplega un centenar de professionals al CIM amb 32 cellers i 7 nous vins varietals. Clàudia Sauret Verdejo

La Setmana de la Malvasia de Sitges (SDM) s’acomiada del gruix d’activitats centrals programdes pel 2024 amb una exitosa Fira Professional. Professionals interessats en la varietat han visitat el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) de Sitges aquest dilluns, 11 de novembre. Sommeliers, restauradors, comunicadors i estudiants del sector del vi han pogut tastar i conèixer prop d’una cinquantena de vins elaborats amb la varietat de Malvasia de Sitges, directament de la mà dels 32 cellers elaboradors, i una distribuïdora internacional que han estat presents a la IVa Fira Professional.

Speed tasting de Malvasia de Sitges 

Una de les novetats de la desena edició ha estat la presentació exclusiva de set nous vins de Malvasia de Sitges, que s’ha dut a terme amb un grup reduït d’inscrits. En un tast conduït per Rafael Coronado, responsable de la distribuïdora Feten Wines, especialitzada en vins de Malvasia de Sitges i vins del Massís del Garraf, s’han tastat els set nous vins de Malvasia de la Fira Professional 2024, en un acte presentat pel periodista David Jobé, d’Enoturista.

Set nous vins de Malvasia de Sitges

La Fira Professional ha presentat set noves referències que han vist la llum el 2024, i que completen un mapa de Malvasia de Sitges que supera la zona del Massís del Garraf, i la zona de la DO Penedès, i s’escampa per a Santes Creus, la DO Alella, o la DO Montsant, entre d’altres. Els vins presentats per cada celler i les anyades han estat:

Camp del Ganivet 2023 . Vins l’Apical (Llorenç del Penedès, Baix Penedès)
Malvasia de Sitges 2023. La Rural de Santes Creus (Santes Creus, Alt Camp)
Malvasia de Sitges 2023. Celler Cairons (Vilafranca, Alt Penedès)
Les rotes de Cal Pau 2023. Cal Bessó (Els Guiamets, Priorat)
La Murtra 2023. Vall de Betlem. (Badalona. Barcelonès)
Uvala 2023. Valldolina (Olesa de Bonesvalls, Alt Penedès)
Malvasia de Sitges 2021. Huguet de Can Feixes (Cabrera d’Anoia. Anoia)

La Malvasia: del perill d’extinció a la varietat de moda

Actualment, segons el Registre Vitivinícola de l’INCAVI, hi ha més de 130 hectàrees de Malvasia de Sitges plantades. És un panorama ben diferent del que hi havia el 1935, quan el diplomàtic sitgetà Manuel Llopis i de Casades va decidir llegat les darreres vinyes de Malvasia de Sitges, l’antic celler familiar Llopis i algunes propietats, a canvi de la garantia que seguirien elaborant Malvasia de Sitges. La institució escollida va ser l’Hospital de Sitges, que va incorporar el seu propi celler, va tenir cura de les vinyes i va salvaguardar la Malvasia.

La família Almirall i Anna Baqués

Aquesta comesa va estar liderada durant bona part del segle XX per la família Almirall, nissaga d’enginyers agrònoms sitgetans que van preservar el coneixement de la varietat, van modernitzar el Celler de l’Hospital, i el van fer entrar al segle XXI amb unes bases consolidades. Aquestes bases han permès que arribi a dia d’avui com el bressol que actua com la punta de llança per difondre les virtuts de la varietat. Precisament l’ambaixadora de la Malvasia de Sitges 2024 ha estat la besnéta i primera enòloga del celler de l’Hospital, Anna Baqués.

Jornada tècnica

Dilluns el matí un grup de professionals han assistit a una càpsula formativa de la Malvasia de Sitges per a professionals i cellers dirigida per Alba Gràcia, directora del CIM, i Enric Bartra, investigador en viticultura i enologia a l’INCAVI i professor associat a la Universitat Rovira i Virgili, i viticultor de Vega de Ribes.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local