La facturació de Corpinnat augmenta un 1,7% el 2024, fins a fregar els 27 milions, tot i baixar la venda d’ampolles. ACN
ACN/ Albert Hernàndez |
Sant Sadurní d'Anoia
11-03-2025 07:22
Els cellers agrupats sota la marca d’escumosos Corpinnat van incrementar un 1,7% la facturació el 2024 respecte a l’any anterior, fins a 26,87 milions d’euros, malgrat que la comercialització d’ampolles es va rebaixar un 2,63%, situant-se en 2,2 milions. Un fet que el president de l’associació, Ton Mata, ha atribuït, per una banda, “a la contenció de les vendes” per la sequera, ja que s’ha “embotellat menys” i, per l’altra, a un mercat més competitiu “amb els vins d’alta gamma”. Tot i això, Mata ha qualificat les dades de “bones” i ha recordat que es tracta d’una iniciativa “generacional a molt llarg termini”. En aquest sentit, ha demanat més “suport administratiu”, perquè considera que és “el projecte del món del vi més important”.
Mata ha concretat que el preu mitjà per unitat va pujar un 4,7% l’any passat, fins a 21,10 euros, cosa que vol dir que “el valor augmenta”. Per una altra part, ha destacat l’increment d’un 5% de treballadors, passant de 272 el 2023 a 286 el 2024. Pel que fa a les hectàrees, el president de l’associació ha fet èmfasi en el fet que s’han superat les 1.200, concentrant “al voltant del 5% del que hi ha al Penedès”, ha precisat.
Quant a les exportacions, Mata ha explicat que es va vendre a 66 països, especialment a Països Baixos, però també a Suïssa, Dinamarca, Canadà, França, Itàlia i Japó, entre d’altres. Les exportacions van suposar el 17,02% del total de la facturació.
Ton Mata ha detallat que els resultats de 2024 surten de les 12 empreses que configuraven l'organització i que enguany s’hi ha sumat una altra. El president de Corpinnat espera afegir-ne dues més en els pròxims mesos i acabar 2025 amb 15, perquè “cada cop hi ha més interès”. En aquest sentit, el vicepresident, Xavier Nadal, ha dit que es tracta d’un procés “lent” i que cal “consolidar el posicionament” del projecte, tot recordant que fa set anys va començar aquesta iniciativa amb sis cellers.
Canvi de criteri
El responsable de Corpinnat ha demanat més suport de les administracions i ha subratllat que, a més de ser el projecte “més important” vinícola català de l’actualitat, “possiblement és el més important dels últims 30 anys en l'àmbit de vi escumós”. Per això, considera que necessita l’ajuda per “consolidar” la feina d’aquesta organització. En aquest sentit, Nadal ha apuntat a un canvi en les polítiques de subvencions, “hi ha espais” com les línies per al sector primari i terciari. El vicepresident ha definit “d’injust” que pel fet de no ser una denominació d’origen quedin fora de rebre recursos.
En la mateixa línia s’ha expressat Mata, que ha suggerit que les ajudes “es basin en els requisits màxims d’exigència” com ara un 100% d'ecologia, dignificació de la propietat, criances llargues i varietats autòctones. Unes propostes que, segons ha indicat, tenen a Corpinnat.
Aranzels dels EUA
El president dels elaboradors de vins escumosos ha expressat “preocupació” davant els aranzels anunciats per la Casa Blanca, perquè “és un mercat molt important per a la gran majoria d’empreses” de la iniciativa. Mata ha assenyalat que si s’imposen aquestes taxes “les vendes baixaran” als Estats Units, però “no s’hi pot fer res”, ha reconegut. Malgrat això, espera que “per vasos comunicants” s’accedeixi a altres mercats i la facturació no se'n resenteixi.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!