Nadal 2020

Luis Planas qüestiona la creació d'una nova DO d'escumosos: "La DO Cava té reputació i marca assentades"

El ministre d'Agricultura lamenta que el consum al Nadal no serà normal a causa de les restriccions als restaurants

Pla mitjà del ministre d'Agricultura, Luis Planas, en roda de premsa a la seu de la DO Cava, el 19 de novembre del 2020. ACN

Pla mitjà del ministre d'Agricultura, Luis Planas, en roda de premsa a la seu de la DO Cava, el 19 de novembre del 2020. ACN

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha tancat files amb la DO Cava. En una visita al Consell Regulador, Planas ha qüestionat la viabilitat de la nova DO d'escumosos que impulsen els elaboradors de Clàssic Penedès i Corpinnat. "La creació de valor és una feina molt complicada, i està clar que la DO Cava té reputació i marca assentades", ha afirmat el ministre. Tot i que ha apuntat que "no té suficient dades" sobre la divisió del sector, ha remarcat que "la integració és molt millor", fent una crida així a les empreses escindides per a què tornin a la DO Cava. Pel que fa a l'impacte que pot tenir la crisi de la covid-19 al Nadal, ha lamentat que el consum durant les festes "no serà normal" a causa de les restriccions als restaurants.

En una visita institucional aquest dijous a la seu de la DO Cava, Planas s'ha reunit amb el ple del Consell Regulador i ha avalat els canvis de reglament que l'ens va aprovar aquest estiu. El ministre ha assegurat que la segmentació amb noves categories "incrementa el valor del cava", mentre ha lloat la zonificació com a estratègia per "atraure" els consumidors.

La tardança del Consell Regulador en distingir les zones d'elaboració, però, ha fet que els últims anys diverses marques decidissin abandonar la DO Cava. Primer van ser alguns productors d'escumosos vinculats a la DO Penedès –van crear el Clàssic Penedès- i posteriorment un grup d'empreses van aliar-se sota la marca col·lectiva Corpinnat. Si bé inicialment van intentar mantenir-se dins el paraigües de la DO Cava, la insistència en distingir la singularitat del cava penedesenc va fer impossible l'entesa amb el Consell Regulador i també en van acabar marxant.

Tot i que ara la DO Cava ja ha aprovat un reglament que distingeix les zones de producció, els noms triats i la normativa d'elaboració segueixen sense convèncer les marques escindides. I és que el Consell Regulador ha englobat tot el cava català sota la regió Comtats de Barcelona, que inclou les subregions Valls d'Anoia-Foix, Serra de mar, Conca del Gaià, Serra de Prades i Pla de Ponent. Disconformes amb la divisió, des de Clàssic Penedès i Corpinnat mantenen la intenció anunciada mesos enrere de crear una nova DO d'escumosos penedesencs.

El ministre Planas, però, n'ha posat en dubte aquest nou ens i ha sortit en defensa del pla estratègic de la DO Cava. "La creació de marques amb valor i imatge, com té el Cava, significa que els nostres consumidors exteriors identifiquen un producte amb claredat", ha apuntat. Tot i que el ministre ha dit que no volia entrar al terreny de les discussions empresarials, quan ha estat preguntat sobre el retorn dels elaboradors escindits ha defensat que "tot allò que pugui sumar, sembla positiu".

També ha assenyalat que "davant la globalització, la integració és millor a l'hora de vendre", mentre ha fet una crida a "preservar" la marca de la DO Cava "perquè defensa una reputació i un valor en un mercat molt obert". "Però el conflicte l'ha de resoldre el propi sector", ha puntualitzat.

Al seu torn, el president del Consell Regulador, Javier Pagès, ha defensat el pes de la DO Cava a nivell internacional. "Estar dins una Denominació d'Origen té molts avantatges i permet formar part d'una marca potent. Com més empreses empenyin aquesta marca, a més llocs del món podrem arribar de forma més fàcil", ha destacat en una breu intervenció.

El consum nadalenc, pendent de la restauració

D'altra banda, Planas s'ha mostrat expectant en relació a l'impacte que la crisi de la covid-19 tindrà en el consum de Cava durant el Nadal. El ministre ha recordat que, al cap de l'any, una tercera part dels diners que les famílies gasten en alimentació es destina directament als àpats als restaurants. Una proporció que, ha remarcat, "impacta directament en productes de valor afegit com el vi i el cava", de manera que les restriccions derivades de la covid-19 podrien repercutir en les vendes a finals d'any.

"Sens dubte, això es notarà aquest Nadal", ha admès el ministre, que també s'ha mostrat expectant a l'impacte que pot tenir el Brexit. "Estem davant un escenari realment molt obert en el qual hem d'intentar donar certeses a tots els operadors, però no és gens senzill", ha afegit, esquivant prediccions més precises.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local