La vaga de transportistes provoca increments de costos de fins el 35% en l'abastiment d'ampolles al sector del cava. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sant Sadurní d'Anoia
25-03-2022 01:48
La vaga de transportistes està encarint l'abastiment de matèries primeres al sector del cava. La patronal AECAVA detalla a l'ACN que l'arribada d'ampolles de vidre als cellers és la part més afectada, ja que els proveïdors de zones com Burgos no tenen transportistes per distribuir els productes. Això obliga les cavistes a enviar camions buits des de Catalunya, amb un sobrecost que en alguns casos arriba al 35%, segons relata el president de la patronal, Damià Deàs. Des d'AECAVA lamenten que aquest increment de despeses arriba en plena escalada de preus de l'energia i després d'un encariment general de matèries primeres. Per tot plegat, calculen que el preu de venda de les ampolles acabarà pujant "entre un 10 i un 12%".
Deàs diu que els cellers estan "salvant" la coincidència de la crisi del transport i de l'energia, però avisa que el marge per suportar-ho "serà de 15 dies més, com a màxim". Segons relata el president de l'Associació d'Elaboradors del Cava, les empreses ajusten aquests dies la producció en funció de l'abastiment de matèries primeres.
"Potser tenim planificat embotellar cava amb ampolla tradicional verda però ens trobem sense estoc i aleshores no queda més remei que treballar un altre producte que et pugui subministrar un proveïdor de proximitat", explica Deàs, que recorda que en aquesta època de l'any les empreses es centren en reomplir els cellers després de tota la sortida de producte que hi va haver per Nadal.
La xarxa de proveïdors dels cellers és molt àmplia, amb un gruix d'empreses que s'abasteixen de firmes catalanes. Però n'hi ha molts que, a més, treballen amb fabricants de la resta de l'estat espanyol. És el cas de Verallia, que té una fàbrica d'ampolles de vidre a Montblanc però també té una gran planta a Burgos. Deàs apunta que el subministrament de productes des de Catalunya s'està resolent amb certa facilitat, mentre que la gestió es complica quan s'allarga la distància.
Explica que hi ha cavistes que s'estan veient obligats a enviar des de Catalunya cap a Burgos camions buits per poder dur fins aquí les ampolles de cava, ja que a zones com Castella i Lleó la vaga de transportistes està tenint força incidència. Això trenca el patró habitual d'utilitzar camions d'origen que després aprofiten el viatge de tornada per atendre un altre client.
Les contractacions a corre-cuita impedeixen amortitzar els desplaçaments, fet que provoca un encariment que es reparteixen entre els proveïdors i els cavistes. En el cas dels cellers, Deàs calcula que els increments de costos estan arribant al 35%, "i això és preocupant perquè hi haurà una inflació sobre els productes, i temem que això incideixi en menys consum entre els clients".
La producció, però, no està condicionada només per l'abastiment de matèries primeres, sinó que la vaga de transportistes també marca el ritme de les comandes que surten dels cellers. La falta de contenidors que surten "amb comptagotes" del Port de Barcelona és el motiu principal, ja que les empreses no poden preparar algunes comandes, especialment les que van a Àsia i els Estats Units. En el cas del mercat estatal, Deàs garanteix que a Catalunya estan mantenint la distribució de cava "sense problemes significatius", mentre que a zones com Andalusia hi ha hagut un cert alentiment.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!