Opinió

Rebuig dels Consells de participació ciutadana a l'aprovació imminent del nou Pla General de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

1. Per a la redacció del document que se'ns presenta no s'ha considerat la matriu territorial, no es reconeixen suficientment els elements que caracteritzen el nostre paisatge i entorn natural, mentre a les Planes i Aiguadolç continuen treballant les màquines per urbanitzar. A Montgavina se'ns presenta el conveni com un gran èxit quan en realitat, si tira endevant tal com està pot generar fort rebuig social, i un dany irreparable al paisatge.

Es tracta, per tant, d'un document previ, sobre el que es pot anar treballant amb certa cautela, mentre es van elaborant aquells altres documents que han de ratificar o modificar els criteris generals del planejament que s'han tingut en compte per elaborar aquesta proposta.

Entre els documents complementaris figuren:

1) una diagnosi actualitzada del territori municipal, incluïnt un estudi sobre el paisatge rural i urbà; i,

2) l'avantprojecte per soterrar el tren, incluint el Pla de mobilitat, que hauria de ser supramunicipal.

2. En essència el Pla planteja un model de ciutat continuïsta, que ocupa tot el sòl disponible, a curt termini i amb baixa densitat. Per solucionar els problemes reals de massificació de Sitges s'haurien d'invertir les prioritats. Alentir temporalment el creixement urbanístic i plantejar la construcció, a mig termini, de les grans obres d'infrastructura al mateix temps que s'urbanitza el gruix de l'eixample de Les Planes i Santa Bàrbara, amb un model de ciutat urbanísticament més sostenible.

En qualsevol cas aquest no és el pla que els Consells esperaven perquè no suposa cap avenç significatiu a curt termini vers la realització d'aquelles grans infrastructures que la Comissió ha consensuat sense cap discrepància: el soterrament del ferrocarril i el túnel sota Santa Bàrbara.

3. Als efectes de que tota la població pugui tenir accés al POUM i els Consells puguin treballar sobre el mateix, s'hauria de crear d'immediat l'Oficina del Pla i realitzar reunions explicatives per barris. Entenem que la Comissió de seguiment ha servit per consensuar a nivell polític el que ja se sabia del pla, i al ser un pla continuista aixó ha estat sobradament assolit. El que ha estat inexistent és un procés real de participació. Si l'Ajuntament hagués obert l'oficina del Pla quan es va demanar i s'haguessin exposat tots els treballs que han passat per la Comissió, i s'haguessin fet xerrades de professionals entesos en materies específiques i taules rodones i actes divulgatius, llavors s'hauria produit un veritable debat ciutadà.

Els Consells consideren que una vegada elaborada i refosa la documentació complementària indicada (la diagnòsi del territori i l'avantprojecte de soterrament), estudiats per la Comissió els suggeriments veïnals i realitzada una consulta ciutadana desde l'Oficina del POUM el Pla es podrà portar a l'aprovació inicial.

En el cas de que el POUM es vulgui aprovar inicialment tal com s'ha presentat ara a la Comissió de seguiment, la valoració dels Consells és negativa i presentaran una esmena a la totalitat de l'àmbit de Sitges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local