VD |
05-07-2010 17:23
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'estudi mostra que els joves solen aparèixer en els informatius de televisió en rols residuals, la qual cosa reforça els estereotips sobre el jovent. En concret, l'informe del CAC mostra que els joves tenen presència en tres àmbits principals: el social (com la immigració o els accidents de trànsit), el policial-judicial i l'educatiu. En tots els casos, en predomina una visió especialment problematitzada.
L'informe ha analitzat els teleinformatius emesos per quatre cadenes d'àmbit català (TV3, 3/24, TVE a Catalunya i 8tv) i per dues de locals (Barcelona Televisió i Maresme Digital TV) durant el trimestre octubre-desembre de 2009. La mostra consta de 411 hores d'emissió i de gairebé 11.500 inserts. L'informe està acompanyat d'unes valoracions del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que es resumeixen a continuació:
1. Escassa presència de les persones joves en els informatius. Tenen un 3,9% del temps de paraula, per sota de la seva presència real en la societat catalana, que se situa en un 18,1%. Convé destacar que, en el conjunt de la informació, el temps de paraula dels homes i de les dones joves està força equilibrat (un 53,7% i un 46,3%, respectivament), a diferència del que succeeix entre les persones adultes, on les dones obtenen tan sols un 24,9% del temps de paraula.
2. Àmbits temàtics descompensats. El temps de paraula de les persones joves se centra especialment en la categoria Societat (27,8%), on la presència de les dones (34,1%) és molt superior a la dels homes (22,3%). És en aquesta categoria de Societat, així com en Art i cultura i en Ensenyament, on les persones joves tenen un temps de paraula proporcionalment superior al de les persones no joves. Aquestes últimes, en canvi, registren el percentatge més elevat en Crònica política (35,5%).
3. Poca diversitat de rols, amb poc prestigi i poder. El 45,6% del temps de paraula de les persones joves es concentra en la categoria Altres, que recull fonamentalment actors ocasionals; a continuació hi trobem els Actors culturals (17,4%) i Món associatiu (15,5%), de manera que aquestes tres agrupacions concentren gairebé el 80% del temps de paraula de la gent jove. En correspondència amb això, en el discurs informatiu, les persones joves apareixen sobretot desenvolupant un rol personal (29,9%), cultural (17,4%) o associatiu (16,5%). La major dispersió de les intervencions juvenils i el fet d'aparèixer majoritàriament en rols residuals tendeixen a reforçar les imatges homogeneïtzadores i les representacions estereotipades dels joves, relacionant-los amb activitats de poc prestigi i poder.
4. Més com a problema o com a víctimes. Les notícies relacionades amb les persones joves representen el 2,1% de la durada total dels teleinformatius. Aquestes informacions s'han abordat des de tres àmbits principals: social (26,8%), policial-judicial (24,4%) i educatiu (20,7%), i en tots els casos en predomina una visió especialment problematitzada. L'àmbit social, per exemple, inclou notícies sobre Immigració (menors no acompanyats, bandes juvenils, repatriacions, matrimonis forçats, vel islàmic) o sobre Accidents de trànsit en què els joves hi apareixen en clau negativa. En les notícies de l'àmbit policial-judicial, els joves apareixen tant com a víctimes de fets delictius (10,2%) com com a autores (7,7%). També l'àmbit educatiu presenta dimensions problematitzadores
5. Subjectes de la notícia més que protagonistes. En les notícies específicament relacionades amb la joventut, els actors que hi intervenen són majoritàriament no joves (65,1%). Els ítems informatius on el temps de paraula dels joves és més elevat són els relatius a la "Immigració de persones joves" (34,8%) i els "Accidents de trànsit amb víctimes joves" (27,5%).
6. Paternalisme en el tractament d'algunes notícies. Sorprenentment, les notícies relatives al "Debat entorn de la interrupció voluntària de l'embaràs als 16 i 17 anys" no compten amb cap intervenció per part de persones joves, com si fossin temes que no les afectessin o com si no estiguessin capacitades per parlar-ne.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!