CC Garraf. Cloenda de la Setmana Garraf per la Pau
Redacció |
13-10-2011 19:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'acte, conduït per la consellera de cooperació Montse Santafé, va incloure la presentació de les conclusions dels tallers i cursos realitzats a diversos municipis, una taula rodona sobre experiències de cultura de pau de joves del Garraf, una exposició de dibuixos i una obra de teatre. Amb el nom “El jovent del Garraf diu...” Marta Marfany i Joaquim Millan, coordinadors dels tallers i cursos impartits als centres educatius, van presentar les conclusions a les què han arribat els alumnes que han assistit a les activitats.
Durant la Setmana es van realitzar 5 cursos de voluntariat i 2 tallers de construcció de màscares que van tenir la participació d’un total de 222 alumnes. Marfany i Millan van afirmar que el jovent del Garraf opina que “voluntariat no és ajudar un dia, sinó aportar una part del nostre temps lliure, que vol dir compromís i responsabilitat però també satisfacció i que cal explicar més i millor què fan les persones voluntàries, perquè la majoria dels participants no ho sabien abans de aquestes activitats”.
També es va fer la taula rodona “Joves del Garraf s’apropen a la cultura de pau” en la què van participar Esteban Nebot, guanyador del Premi de Recerca per a la Pau Garraf 2011 i un grup d’alumnes de l’Institut Manuel de Cabanyes que van realitzar una visita a Mauthausen, al mes de maig d’aquest any. Esteban Nebot va animar els assistents a realitzar els seus treballs de recerca sobre temes relatius a la pau, va afirmar que “la pau no només està relacionada amb les guerres, no cal anar a Libia o Afganistan per trobar conflictes, avui amb la crisi trobem conflictes, malestar socials i això és palpable a qualsevol indret a qualsevol lloc del món”. També va comentar que “es pot fer una recerca des de diversos àmbits com el científic o el lingüístic i buscar-hi la connexió amb la pau. Així podem aportar-hi un gra de sorra, fent el treball no només per la nota, sinó donant-li més importància perquè sigui una eina per altres persones”.
Xavier López, director de la Fundació Universitat de Barcelona, va tancar aquesta part de l’acte, comentant que el Premi de Recerca per a la Pau que s’atorga des d’aquesta fundació és una eina per apropar la Universitat a la gent més jove amb temes de pau, entesa no només com absència de guerra sinó com reflexió sobre les problemàtica socials. També valorar positivament la col·laboració del Consell Comarcal del Garraf en la difusió del premi i l’atorgament d’un premi especial pels treballs de recerca de la comarca, ja què “els joves són una generació que s’ha de preguntar moltes coses, quina societat volen, quines prioritat volen defensar, quin grau de compromís volen assumir per defensar-les i els hi podem ajudar en aquesta tasca”.
Per la seva part, Anna Soler, Anna Martínez, Marina Prados, Marc Lemus i Jan Martorell, alumnes de l’Institut Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú, acompanyats pel professor d’història Juan Antonio Igual, van continuar la presentació d’experiències de cultura de pau narrant la seva visita al camp de concentració de Mauthausen (Àustria). Van presentar un vídeo que van realitzar durant la visita i després van explicar que van conèixer diversos camps, van compartir amb alguns deportats que explicaven en primera persona la seva experiència i també van participar als actes de commemoració de l’alliberament del camp l’any 1945. Durant la xerrada van compartir les emocions que els va deixar el viatge i van destacar que Ramiro Santisteban, un dels supervivents, deia que “cal recordar aquests fets no només per aprendre història, sinó perquè no es torni a repetir”.
Durant la cloenda, també es van lliurar els diplomes de participació als alumnes dels cursos i tallers i es va inaugurar una exposició amb dibuixos fets per infants que van assistir al taller de màscares: “Las cares de la guerra i la Pau” a les escoles de Canyelles i Olivella. Finalment, es va oferir l’espectacle teatral “La Tempesta”, una obra basada en “La Tempesta” de William Shakespeare, interpretada per 8 joves d’entre 15 i 16 anys, alumnes de l’Aula d’activitats teatrals Tracart de Vilanova i la Geltrú. Montse Obrador i Salva Cuéllar, directors del Tracart van crear aquest muntatge, visual i poètic, com una metàfora per destacar la capacitat humana d’utilitzar l’amor com antídot a la venjança i com a fórmula per perdonar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!