Redacció |
Vilanova i la Geltrú
18-10-2012
| Actualitzat 30-10-2012 09:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les entitats remarquen que no tenen res en contra de l’art contemporani, “ans el contrari, la nova Sala vol ser un espai que doni cabuda a multiplicitat d’opcions culturals, disciplines artístiques i formats”. Afirmen que en temps de crisi cal prioritzar les necessitats, fer els espais més multifuncionals i oberts, optimitzant els pocs equipaments que tenim a la ciutat. “El panorama cultural i associatiu necessita un revulsiu, un espai fix, estable i autogestionat. Estem segurs que l’Ajuntament sabrà trobar espais vàlids i adequats per a les activitats que acollia La Sala”, remarcant de nou que aquest nou projecte “no tancarà mai les portes als artistes, les seves exposicions i tallers sempre hi quan es coordini amb els altres usos i activitats que s’hi desenvolupin”. En aquest sentit les entitats afirmen que no volen entrar en una “batalla de signatures i suports ciutadans”, ja que la intenció “no és enfrontar el món associatiu i cultural entre si, sinó fer-lo créixer, obrir-lo al màxim de propostes possibles tenint sempre present la gravetat en que es troba el panorama cultural i d’oci juvenil a la ciutat”.
Les entitats diuen ser “ben conscients que La Sala, malgrat tenir-ne la gestió, continua essent un espai municipal, de manera que és obvi que està obert i sempre permeable a qualsevol proposta o oferiment que pugui venir d’altres entitats, col•lectius o ciutadans”. La Sala “haurà de donar cabuda en el temps i espai adequats a aquestes ofertes i propostes, respectant la programació i dinàmiques existents. No entenem aquest projecte sense aquesta vocació d’obertura”.
Segons afirma el pla d’usos presentat a l’Ajuntament, volen fer de La Sala un centre social i cultural autogestionat basat en els següents objectius:
CASA COMUNA D’ENTITATS
Convertir La Sala en un pol de referència pels col•lectius vilanovins, un espai compartit basat en el treball colze a colze, la coordinació i l’enriquiment mutu. La diversitat d’opinions, la gestió compartida, la convivència i la col•laboració continuada són sinònims de creixement col•lectiu, millora contínua, d’esdevenir crítics.
Les entitats que ho desitgin podran desenvolupar la seva activitat quotidiana a La Sala, des de reunions, atenció als associats, trobades, assemblees, lleure, etc. De la mateixa manera hi podran realitzar els seus actes oberts que programin amb més o menys periodicitat: xerrades, debats, tallers, presentacions, projeccions, festes, concerts... sempre coordinant-se entre si, tenint en compte la resta de programació, el calendari, el respecte al veïnat, etc.
PROGRAMACIÓ CULTURAL I D’OCI ESTABLE
Assolir una programació cultural estable, degudament anunciada i socialitzada al conjunt de la ciutadania. El fet que sigui un espai concorregut, de trobada i casa comuna de molt projectes col•lectius dóna espacial potencial als actes que s’hi realitzin, ja que la seva difusió serà constant i àmplia. La programació ha de ser un reflex de la diversitat de les entitats que aixopluga La Sala, posant especial èmfasi en la cultura popular vilanovina i el seu cicle festiu.
En aquest sentit, la coordinació és bàsica per oferir un ventall d’actes i propostes ben divers i interessant, que toqui diferents temes i formats. Les característiques de l’espai hi ajuden enormement, ja que la sala gran, per les seves mides i distribució, esdevé molt polivalent, així com també el fet de que l’equipament compta amb d’altres espais com el vestíbul, sales al primer pis i planta baixa que poden acollir determinades activitats, propostes i funcions. Creiem que el conjunt d’espais de l’equipament té una enorme potencialitat de cara a la programació cultural i d’oci que volem plantejar-hi.
PUNT DE TROBADA I REFERÈNCIA A LA CIUTAT
Encapçalar la referencialitat cultural i juvenil a la ciutat, que sigui un espai concorregut, de neguit cultural, embrió de nous projectes i aventures col•lectives. Un espai on poder trobar-se, reunir-se, treballar, proposar, gaudir, compartir i viure. Hem d’aconseguir que sigui un espai obert a la ciutadania i les seves propostes, que el concebin com a tal i no com un espai només al servei de les entitats. Un receptacle al servei del poble i les seves inquietuds culturals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!