Serveis gratuits

Sant Sadurní vol posar en marxa un Banc de temps

Divendres Sergi Alonso va explicar a La Llar en què consisteix la iniciativa

Ajt Sant Sadurní d'Anoia. Sant Sadurní vol posar en marxa un Banc de temps

Ajt Sant Sadurní d'Anoia. Sant Sadurní vol posar en marxa un Banc de temps

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Què és un Banc de Temps?’ és la pregunta que va intentar respondre divendres passat Sergi Alonso, membre del Banc de Temps de Gràcia i de l’Associació per al Desenvolupament dels Bancs de Temps, davant d'una cinquantena de persones que omplien La Llar. I és que Sant Sadurní està treballant en la posada en marxa del seu propi Banc de Temps, en una iniciativa conjunta entre el servei de Mediació de l’ Ajuntament, que ha actuat com a eix vertebrador del projecte, i un grup de persones que hi estan interessades, encapçalat per dues sadurninenques que s'han posat al capdavant.

A la xerrada es va presentar l'experiència del col·lectiu barceloní i els passos que cal fer per materialitzar aquesta iniciativa.

Què és un Banc de Temps?

Els Bancs de Temps són espais en què persones d'un mateix barri o localitat intercanvien serveis gratuïtament. L'objectiu és que la gent es conegui i confiï en els altres per resoldre necessitats de la vida diària. Alhora s'hi fomenta la solidaritat, la cooperació i les relacions socials.

Tot i que els Bancs de Temps van néixer com un projecte de suport a les dones perquè tinguessin més temps lliure, actualment aquestes iniciatives són obertes a tothom i moltes localitats catalanes ja disposen d'aquests serveis, gestionats generalment per ajuntaments i associacions locals. Un dels que funciona molt bé a la comarca és el de Santa Margarida i els Monjos, que ha servit a Sant Sadurní com a guia per crear el seu propi projecte, que ja està gairebé a punt per començar a funcionar.

El tret més característic és que funcionen sense diners i la unitat d'intercanvi és l'hora, independentment del tipus de servei prestat. Per cada hora que es dóna es té dret a rebre una hora de servei i la persona a qui un ajuda no ha de ser necessàriament la mateixa que després ens doni un cop de mà. Per reduir els desequilibris i evitar que la gent ofereixi molt sense demanar o a la inversa, s'estableix un mínim d'hores de diferència entre el temps que has prestat i el que has rebut.

El ventall d'activitats que s'hi pot intercanviar és amplíssim: des d'atenció a les persones -acompanyar infants a l'escola, llegir contes o jugar; acompanyar gent gran a cal metge, llegir-los llibres...-, tasques domèstiques -cuinar, cosir, tenir cura d'animals i plantes, fer petites feines i reparacions de casa, penjar quadres..., formació -suport per a fer deures, classes d'idiomes, pintura, música, traduccions..., informàtica -passar treballs a l'ordinador, assessorament- fins a tot allò que les persones que hi participen puguin necessitar, imaginar i oferir.

Les persones interessades a obtenir més informació o a formar part del Banc de Temps de Sant Sadurní s'hi poden posar en contacte al correu bdtsantsa@gmail.com.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local