10 euros

Els Mossos dediquen el calendari solidari 2015 als malalts d'Alzheimer (VÍDEO)

Els actors Joan Pera, Jordi Bosch i Clàudia Costas donen suport a la iniciativa, i Blanco y Negro Music cedeix la cançó ‘Dóna-li a la vida’, del cantant i compositor Manu Guix

EIX. El calendari solidari 2015 dels Mossos d'Esquadra dedicat a les persones amb Alzheimer

EIX. El calendari solidari 2015 dels Mossos d'Esquadra dedicat a les persones amb Alzheimer

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha presentat avui el calendari solidari 2015 dels Mossos d’Esquadra, que enguany han volgut dedicar al col·lectiu de persones amb Alzheimer. L’han acompanyat a la presentació la presidenta de la la Federació d’Associacions de familiars de malalts d’Alzheimer de Catalunya (FAFAC), Immaculada Fernández, i el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero.

El conseller ha destacat que, amb aquesta iniciativa, el cos de Mossos d’Esquadra “dóna contingut a la proximitat” i “dóna sentit a la missió, la visió i els valors de la policia” envers la ciutadania.

Per la seva banda, la presidenta de la Federació d’Associacions de familiars de malalts d’Alzheimer de Catalunya (FAFAC), Immaculada Fernández, ha dit que aquest calendari solidari “simbolitza el compromís i la complicitat dels Mossos d’Esquadra en un problema que és de tots”.

Per últim, el comissari en cap del cos de Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha posat de relleu que la tasca dels Mossos està en constant redefinició i cada vegada es vol posar més el focus en “fer la vida de les persones més fàcil, més digna i més feliç”. Trapero ha ofert a la presidenta de la FAFAC “la mà estesa dels 17.000 mossos per teixir complicitats que protegeixin els nostres avis i totes les persones més vulnerables”.

L’objectiu del projecte, elaborat conjuntament amb la Federació d’Associacions de familiars de malalts d’Alzheimer de Catalunya (FAFAC), és potenciar els valors de servei, implicació i proximitat del cos de Mossos d’Esquadra amb la nostra societat, especialment amb els col·lectius més vulnerables, com la gent gran.

Aquesta és la segona edició del calendari solidari, una iniciativa que es va engegar l’any passat amb l’AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya), en suport a la lluita contra el càncer infantil. El calendari 2014 ha recaptat 48.700 euros amb la venda de 4.870 exemplars.

A l’acte també hi ha assistit el secretari general d’Interior, Josep Martínez; director general de la policia, Albert Batlle; el degà del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, Jesús del Hoyo, i la responsable de Barcelona Photographer, Katherin Wermke, entre d’altres.


La feina diària dels mossos al territori

El calendari està integrat per catorze fotografies, incloent portada i gener del 2016, realitzades en diversos llocs emblemàtics i comissaries policials de Catalunya on apareixen agents de diferents unitats de seguretat ciutadana de les 9 regions policials, juntament amb persones amb Alzheimer.

Cada fotografia va acompanyada d’una petita explicació de la tasca que duen a terme els policies que hi apareixen. Si l’any passat les imatges reflectien la feina de les unitats més especialitzades dels Mossos, enguany el protagonisme recau en la que es realitza des de l’àmbit territorial. Les fotografies volen reflectir el nexe d’unió entre el col·lectiu de persones que pateixen Alzheimer i els mossos encarregats de garantir la seva seguretat, il·lustrant l’activitat policial diària, des que l’agent inicia la seva jornada laboral quan arriba al vestuari i comença el servei al brífing (reunió prèvia de planificació del servei i traspàs de novetats) fins que finalitza la seva jornada. També hi ha intervingut el Grup de Recreació Històrica del cos de mossos amb uniformitat de tres períodes històrics diferents.

Les fotografies han estat realitzades per professionals de Barcelona Photographer, en concret: Katherin Wermke, Bea Schulze, Jordi Lizan, Jöel Ventura, Chenyan Zhu, Albert Mayol, Quim Farrero, Jordi Calvera, Noelia Iniesta i Amparo Pedrosa. Tots han cedit els drets d’imatge per a la iniciativa.

El Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya també ha col·laborat de manera altruista en el disseny del calendari, Antalis ha facilitat el paper i l’empremta AGPOGRAF s’ha encarregat de la impressió dels calendaris.

Cada fotografia del mes s’acompanya d’altres imatges que mostren el ‘making off’ del calendari i en les quals apareixen els actors Joan Pera, Jordi Bosch i Clàudia Costas. Els actors han volgut donar suport al projecte visitant, el passat 25 de juliol, les instal·lacions de l’AFA Maresme a Mataró, per conèixer la feina i els serveis que es donen al centre.

Des del cos de Mossos d’Esquadra s’ha elaborat també un vídeo que mostra tot el procés de creació del projecte, i que es pot veure al canal oficial dels Mossos a Youtube: www.youtube.com/mossoscatalunya. Aquest ‘making off’ es podrà visionar a més a través del codi QR que apareix a l’apartat d’agraïments del propi calendari. Blanco y Negro Music cedeix la cançó ‘Dóna-li a la vida’, del cantant i compositor Manu Guix, per al vídeo del ‘making off’ del calendari.

En el calendari hi han col·laborat 116 mossos, 86 persones amb Alzheimer i 156 familiars i professionals. Es podrà adquirir per 10 euros en els centres de El Corte Inglés i de Gros Mercat Cash & Carry Miquel Grup. Els diners recaptats es destinaran a grups de suport emocional per als cuidadors familiars i a tallers d’estimulació per a persones amb Alzheimer.


Una atenció especialitzada envers la gent gran

El cos de Mossos d’Esquadra prioritza l’atenció envers els col·lectius més vulnerables de la societat catalana, com és el cas de la gent gran, i col·labora habitualment amb les entitats i associacions del sector.
La Federació d’Associacions de Familiars d’Alzheimer de Catalunya (FAFAC) aglutina quinze associacions repartides per tot el territori català, les AFA, que són les Associacions de Familiars de malalts d'Alzheimer. Aquest és el tipus de demència més freqüent al món, ja que representa el 70% dels casos. Aquestes associacions també donen suport a familiars de malalts d'altres demències menys freqüents.

L'Alzheimer s'ha convertit en un gran problema de salut a tot el món. Les seves característiques fan que esdevingui també un greu problema social. Degenerativa i d'evolució progressiva, és la malaltia crònica que provoca una major dependència. Per tant, afecta la vida diària de les famílies i els cuidadors dels malalts. Les AFA s'han format per ajudar a aquestes persones.

Aquest és un més dels projectes solidaris en els quals habitualment col·labora el cos de Mossos d’Esquadra, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat envers els col·lectius més vulnerables, fomentar el respecte dels drets i la dignitat de les persones i incentivar els valors de solidaritat de la ciutadania i del propi cos de Mossos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local