Ajt Sant Sadurní d'Anoia. Fil.loxera
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
21-01-2015 12:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Diumenge al matí va morir la sadurninenca Mercè Gost, fundadora de La Cònica Lacònica i coneguda internacionalment per la seva investigació sobre el teatre d'ombres aplicat a diverses disciplines. A Sant Sadurní, on va néixer l'any 1949 i on vivia, és tot un referent cultural, ja que va ser l'artífex de la creació de la primera Fil·loxera i de la posterior Festa de la Fil·loxera, junt amb el seu company Jaume Esteve.
La regidora de Cultura, Montse Medall, destaca l'empremta que la Mercè ha deixat en tota una generació de la vila: “La mort de la Mercè és una pèrdua molt gran, per Sant Sadurní, per una generació molt llarga, per la cultura i per la tradició de la vila. La Mercè ens havia ensenyat moltes coses a moltes de les persones que ara estem dins el moviment associatiu i cultural de la vila. Sempre que algú se'n va és una pèrdua, però en aquest cas és molt sentida. La Mercè era una persona que transmetia ganes de fer coses, tenia una mica de màgia, era revolucionària, hem de pensar que la Mercè era jove a la transició i tenia molta energia i moltes ganes de recuperar coses i de ser lliure i que com a país poguéssim tornar a tenir tot allò que havíem deixat de tenir per prohibició; volien recuperar totes aquelles i fer-ne moltes de noves i tota aquesta empenta els va portar a treballar molt per la vila.
En l'època del primer ajuntament democràtic, Mercè Gost i els seus companys treballaven al que anomenaven El Taller, un espai creatiu on es combinava artesania, titelles, dibuix: “Ella, el Jaume i molta gent jove que van saber arrossegar van crear allà la primera Fil·loxera, podríem dir que són el pare i la mare de La Fil·loxera com a bèstia i de la Festa de La Fil·loxera després. El que havien pensat que havia de passar és el que més endavant ha anat passant. Tots els que han vingut darrera han anat desenvolupant la idea que ells havien tingut, fins i tot portar-ho en als infants per tal que la festa pervisqués”.
El proper diumenge 25 de gener amics i familiars li retran un homenatge al CIC Fassina, acompanyats del bestiari festiu sadurninenc
Teatre de les ombres
Mercè Gost tenia una extensa trajectòria i havia viatjat per tot el món presentant els seus espectacles. Era cofundadora de la companyia La Cònica Lacònica, creada junt amb Alba Zapater el 1995, companyia que va desfer-se el 2010. Actualment treballava sota el nom de La Cònica. El 2011 va estrenar al festival internacional de teatre de titelles de Palma de Mallorca i a Belo Horizonte (Brasil) l'obra 'Sota mínims'. El setembre del 2013 el va presentar al Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes a Charlevile Mézières.
Des del 1995 Gost va revolucionar el panorama del teatre d'ombres, que mesclava amb d'altres llenguatges, amb obres com Ombres d’objectes trobats' (1995), feta amb materials abandonats, 'Ombres de vidre' (1997), 'Trànsfugues' (1999, premi Serra d’Or 2000, que van marcar una època, segons recorda la revista Putxinel·li. Després vindrien obres com 'La passatgera', premiada a Lleida. Va crear espectacles amb altres artistes com 'Entre l’ombra i la llum' amb l’escultora Mireia Clotet, 'Demà tots a l’ombra', concert-acció amb els músics Joan Sanmartí i Àngel Pereira, i 'Sombras de la China', de Joan Manuel Serrat. El 2002 al Grec van presentar el musical 'Les copines d’Helena en el Bulevar del crim' i l’òpera 'Venus and Adonis' de John Blow dins del Festival d’Òpera de Butxaca (2002), entre moltes altres creacions.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!