EIX. Parlar obertament de salut mental ajuda a trencar amb el tabú social, la ignorància i la discriminació
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
11-02-2015 09:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Obertament, l’aliança catalana de lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental, llança la campanya “No facis com si res: Dóna la cara”, amb l’objectiu d’evidenciar que existeix un tabú social respecte als problemes de salut mental.
Tothom té salut mental, perquè la salut no és només física. La nostra salut canvia durant la vida i, com el nostre cos, la nostra ment pot emmalaltir en un moment donat. Així doncs, qualsevol de nosaltres podem tenir un problema de salut mental. De fet, segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones patirem un trastorn mental al llarg de la nostra vida.
Tot i no ser res estrany ni hauria de ser vergonyós, existeixen a dia d’avui un estigma social i uns prejudicis, que influeixen en les actituds i comportaments que els altres tenen cap a les persones amb un diagnòstic de salut mental (esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió, ansietat, trastorns de personalitat, etc.). Segons les últimes dades de l’ESCA (Enquesta de Salut de Catalunya), un de cada sis catalans (16 %) no estaria disposat a viure amb una persona amb problemes de salut mental i un de cada cinc no confiaria en ella per la cura d’altres (21%), un de cada tres (31%) no sap si treballaria amb algú diagnosticat amb un trastorn mental i més de la meitat de la població catalana(51%) no té clar si confiaria en ell a l’hora de donar-li una responsabilitat.
Per aquestes actituds, moltes persones se senten aïllades, rebutjades i discriminades quan manifesten tenir un diagnòstic de salut mental, especialment en l’entorn laboral. I una greu conseqüència d’aquest tabú és la por a demanar ajuda a un especialista, retardant el tractament i agreujant el problema i el patiment.
Al web de la campanya, es pot visualitzar el testimoni de tres activistes d’Obertament que expliquen com d’important ha estat per ells tenir al costat una persona del seu entorn amb qui parlar amb normalitat del seu trastorn mental: la Montse va escriure un conte on ella era la protagonista perquè una amiga seva l’entengués, l’Ino li va revelar a la mare d’un amic del seu fill petit mentre estaven al parc, i l’Àngel es va atrevir a contar-ho a un company de feina.
Amb la seva vida, els activistes volen demostrar que els estereotips i prejudicis existents no es corresponen amb la realitat: no són imprevisibles, ni agressius, ni incapaços per treballar o prendre decisions. Tot i que el 42% dels catalans pensa que les persones amb problemes de salut mental tenen alguna cosa que els hi fa fàcilment distingibles (ESCA), la incredulitat va ser la primera reacció dels amics dels activistes quan van assabentar-se del diagnòstic de l’altre.
Obertament treballa per eliminar el tabú social i engrescar tota la ciutadania a donar la cara per la salut mental i unir-se a la causa. El secretisme alimenta la ignorància i la incomprensió d’un tema que ens interessa a tots. Perquè tots formem part de la solució: parlar amb naturalitat sobre aquesta part de la nostra salut i saber escoltar amb respecte i interès són essencials per canviar les coses.
Es convida a tota la societat catalana, persones amb problemes de salut mental i sense, a adherir-se a la causa “donant la cara” en un mur virtual al web d’Obertament, que ja compta amb més de 650 persones. La campanya, a més, compta amb la col·laboració de la majoria de mitjans de comunicació catalans, que han cedit els seus espais publicitaris per difondre l’anunci.
Des de 2011, Obertament ha format ja més de 150 persones amb problemes de salut mental d’arreu de Catalunya pers esdevenir activistes i fer front a l’estigma a través de tres funcions: ser portaveus als mitjans de comunicació, dur a terme accions de sensibilització i donar resposta a missatges estigmatitzadors (Alerta Estigma).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!