Vilanova organitza els 19, 20 i 21 de juliol sessions informatives sobre el projecte de pacificació del centre. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
10-07-2022 10:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilanova organitza tres sessions informatives obertes a la ciutadania per explicar el conjunt d'accions del projecte de pacificació Al Centre, les persones i les actuacions previstes per a una mobilitat activa, ambientalment mes respectuosa i més eficient. En aquestes trobades hi participarà l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau Sanabra i el Regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d'espai urbà, Antoni Palacios i Asensio. La primera de les tres jornades convocades serà el pròxim 19 de juliol, de les 17 a les 18.30 h al Centre Cívic de la Geltrú - Salvador Massana, a la plaça de l'Associació d'Alumnes Obrers, número 1. La segona sessió se celebrarà al 20 de juliol, entre els 19 i les 20.20 hores al Centre Cívic de Sant Joan – Josep Carner, als jardins de Francesc Macià s/n, i la tercera de les sessions serà matinal, i s'ha convocat per al 21 de juliol de 10 a 11.30 h, a la casa Bultó, actual seu de l'associació Compex que es troba al carrer de Sant Joan, 33.
El gran gruix de les actuacions del projecte de Pacificació s'executarà a la zona del centre vila i nucli antic de Vilanova durant la tardor. Al llarg del 2021 i del que portem del 2022 s'han executat algunes de les intervencions derivades de les accions del mateix projecte. L'objectiu d'aquestes ha estat crear infraestructures que permetin avançar sobre un canvi efectiu del model de mobilitat a Vilanova i la Geltrú. Algunes les intervencions enllestides han estat l'obertura del nou aparcament dissuasiu de la ronda d'Europa o el nou carril bici de la Rambla Samà.
D'altra banda, i amb l'objectiu de preparar el centre de la ciutat on és previst concentrar bona part de les mesures a executar s'està treballant en la reposició i arranjament dels paviments a la plaça Llarga, carrer de Santa Anna, carrer de Pàdua i Hernani, entre d'altres. En el cas de la plaça Llarga la restitució dels paviments deteriorats per un ús intensiu i excessiu de pas dels vehicles en aquesta zona ja s'ha acabat.
Durant la tardor s'executarà de manera progressiva bona part del conjunt d'actuacions programades i agrupades en 8 paquets de mesures. L'àmbit de les intervencions és el comprès entre els carrers del Pare Garí i la rambla de Salvador Sama a l'oest; el carrer de la Unió, Raval de la Pastera i nucli antic de la Geltrú, a l'est; els carrers de Tarragona, Sant Magí i de l'Hospital, al Nord i les avingudes d'Antoni Vidal i de Josep Tomàs Ventosa al Sud.
Aquest àmbit d'aplicació del projecte de pacificació és pràcticament coincident amb l'àrea que delimitarà la zona de Baixes Emissions de Vilanova i la Geltrú. El fet que el carrer de la Unió sigui un dels límits de la ZBE fa que, de moment, el sector de nucli antic de la Geltrú no es pugui integrar encara perquè les zones de baixes emissions han de tenir continuïtat.
Els canvis en la mobilitat i els desplaçaments que es derivaran de l'execució de les mesures del pla de pacificació comportaran, per exemple, garantir la prioritat i la preferència del pas per als vianants en zones com la rambla principal. Per aquesta raó es restringirà el pas de vehicles per travessar la ramba Principal d'est a oest.
Amb el mateix objectiu d'evitar que els vehicles privats utilitzin el nucli antic per fer dreceres travessant la ciutat, s'ha dividit aquest centre en set sectors. La mobilitat per als veïns, guals, etc. estarà sempre garantida. Però la permeabilitat entre els sectors s'ordena i senyalitza per dissuadir aquests conductors que vulguin utilitzar el nucli antic per anar més ràpids i creuar la ciutat.
Al Centre, les persones incideix també en la necessitat d'ordenar la logística i el transport de mercaderies en tot l'àmbit de la intervenció. Per això s'instal·laran sistemes de càmeres i lectors de matrícules per regular els accessos dels transports de mercaderies dins les franges horàries establertes i per dissuadir a la resta de vehicles no autoritzats a circular per aquests sectors. Algunes de les accions ja realitzades s'orientaven a la preparació i creixement de noves zones DUM, (distribució urbana de mercaderies). Algunes d'aquestes ja són operatives com, per exemple, les generades al mateix temps que es feia el carril bici de Samà o les habilitades al carrer de la Unió.
Al Centre, les persones té com a objectiu propiciar, incentivar i consolidar canvis d'hàbits en la mobilitat urbana. Per aconseguir-ho incidirà en la recuperació de l'espai públic per als vianants tot impulsant un canvi de la prioritat dels usos de l'espai que comporta restar lloc a la mobilitat amb vehicles privats i incentivar la mobilitat a peu, en bicicleta i patinet i amb transport públic. La xarxa d'aparcaments dissuasius perifèrics o l'increment en 14 quilòmetres de la xarxa de carrils bicis i eixos pedalables de la ciutat, són algunes de les accions que contribuiran a fer-ho possible. Aquesta ampliació i connexió de la xarxa pedalable comptarà amb el finançament de més de tres milions d'euros procedent del fons europeus Next Generation. Gràcies a la proposta presentada la ciutat incrementarà i consolidarà infraestructures de mobilitat activa que incideixin directament en la millora de la qualitat de l'aire i la reducció d'emissions. La qualitat del projecte presentat des de Vilanova i la Geltrú ha estat reconeguda en obtenir la segona millor puntuació entre les més de 170 ciutats que optaven a la inversió d'aquests fons europeus.
L'execució del pla de pacificació és en sintonia amb l'execució de projecte i paquets de mesures similars a moltes ciutats mitjanes de Catalunya, de l'Estat i d'Europa. El conjunt de directives i legislació en aquesta matèria propugnen que s'implantin i executin mesures actives per a la reducció de la contaminació, les emissions de partícules NOx, PM 10 i 2,55, CO2 i gasos d'efecte hivernacle i avançar en la descarbonització de la mobilitat. Aquests objectius ambientals, que conflueixen en la millora de la qualitat de l'aire, refermen el compromís de posicionar en el centre de l'atenció a la ciutadania.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!